Ja Gost, prav imaš pred dvema letoma sem glede kotlov bil še precej nerazgledan. Priznam. Napram takrat sem imel prekleto manj informacij kot jih imam sedaj. Pred dvema letoma je tudi bila drugačna situacija. Imel sem čas vsakih nekaj ur skakat v kurilnico in pogleat kako gori.
V teh dveh letih sem zelo aktivno delal na pridobivanju informacij takšnih in drugačnih. Lahko ti točno povem kako je šel postopek učenja...
Prvo peč sem videl v Mercatorjevem gradbenem centru. Šlo se je za peč turškega proizvajalca Demir Dokum. Peč je bila litoželezna z 6 členi. Zdaj vem, da je tista peč primerna samo za kak vikend v smislu, da je dimnik hkrati tudi grelno telo. Potem sem sem bil na sejmu Dom, kjer sem videl Viessmann, Buderus, Viadrus, ipd... Cena gromozanska, kot stranko pa me prodajalci sploh niso jemali resno. Ko sem sam zbral dovolj informacij, sem zvedel, da peči, ki imajo prisilno vpihovanje zraka lahko imajo probleme z dimom, saj peči med obratovanjem ni dobro odpirati. Druga taka stvar je bila tudi hrup. Kdo pa bo poslušal hrup kot sesalec v kleti 8 ur na dan? Malo se pozanimajte, kakšen hrup je 70 dB. Potem sem prilezel do poceni slovenskih variant ala WVterm. Na tem forumu je o njih veliko prediskutirano. Kar me pri njih moti je to, da imajo poceni linijo in zelo drago linijo kotlov. Pri vseh pa nonstop nekaj eksperimentirajo. Jaz osebno nočem kupiti kotla, ki bi že naslednje leto bil zastarel. Lahko zastara recimo v 10 letih ali pa vsaj dokler ga ne odplačaš. No, enkrat sem celo bil v WVtermovi trgovini in malo pogledal peči v detajlu. Prvo kot prvo me je motila že sama izdelava. Na razstavnem eksponatu so se težko odpirala vrata (nenatančna izvedba) in sam kotel je bil zelo zelo čudno varjen (neenakomerni zvari). Nato sem našel en kotel od Buderusa, ki deluje po principu stranskega odgorevanja. Stvar nima elektronike in je v Avstriji bil (mogoče še vedno je) pravi hit. Problem? V Sloveniji se ga ne da dobit, če pa ga importiram, pa stane skoraj toliko kot Fröling. No, vmes sem še preštudiral tudi Bavaria od HDG, ki je za moje pojme boljši od Frölinga in KWB-ja po celi črti. To je res soliden kotel v katerem lahko skuriš praktično vse kar ima veze z lesom. Problem je le v tem, da je draga kot žafran, sam kotel je dražji od Frölinga. Fröling in KWB sem poznal že od vsega začetka. Videl sem jih praktično na vsakem sejmu. Pred kratkim (no ja, pol leta) sem videl dve kurilnici od KWB-ja. Zadeva deluje lepo, tako kot mora. Cena sistema je res visoka ampak to ni investicija za nekaj let. Ker kurim res lepa drva ocenjujem, da bo kotel držal vsaj 20 do 30 let. Madona, če pa ferotermka drži 30 let in še kar dela!!!
Potem so še druge stvari, ki malce podražijo moj sistem. Jaz želim doma imeti pripravo tople vode z drvami. To pomeni, da želim enkrat na teden in redkeje naložiti polno peč, energijo shraniti v hranilnike in tako imeti toplo vodo za kak teden. Zdaj kurim vsak dan za toplo vodo. Iz tega vidika pri meni peči brez hranilnikov odpadejo!
Poleg tega pa se gre tudi za komfort. Priznam, vedno manj se mi da ukvarjat z kurjenjem. Greš v službo, si celi dan tam, prideš domov pa je bajta mrzla. Temu potem več ne bo tako. Kurilo se bo enkrat na dan v mrzli zimi, enkrat na dva do tri dni v prehodnem času in enkrat na teden poleti. Tako bo lahko (ko mene ne bo) peč naložila tudi moja mama ali brat brez problemov.
Drugače pa mi je znano, da Frölinge in druge peči tega ranga izdelujejo v vzhodnih deželah. KWB recimo izdeluje svoje kotle v Lenthermu Lenartu.

Frank, kotel, ki si mi pa ga predlagal ti (dhv 25), pa v Bolgariji. In kakšne ima to zdaj veze? Za to pa so certifikati, ki morajo garantirati kvaliteto. Dobrodošli v globalizaciji.
Še ena filozofska...
Jaz verjamem, da se Frölingu zelo gre za reputacijo. Če se ti odločiš za tak nakup, potem ta mora biti dober. Visoko ceno je nekako potrebno upravičiti. V nasprotnem primeru nihče, ki bi pogosto slišal za težave ne bi kupil njihovega izdelka. Posledično visoka cena pri takem podjetju garantira kvaliteto.