Goran_r Napisal:No, to je bil pa fajn izračun... ravno pravšnji, da človeka odvrne od tega, da bi kuril na drva...
Cena sistema 10.000 €... :roll: cena kWh, pridobljene z drvmi = 3,5centa
Električni grelec res nima 100% izkoristek... je pa sigurno 99%
Cena elektrike v nižji tarifi je 6,6 centa/kWh z DDV
Torej je kurjenje na drva 2x ceneje od kurjenja na elektriko... če pa upoštevaš 10.000 nabavno ceno, potem imaš z elektriko 5000€ na voljo - v kolikem času pa porabiš za gretje 5000€?
No, za primer bom navedel moj sistem doma, s katerim imam že dolgoletne izkušnje.
Mi imamo doma staro Ferotermko 40kW. Peč nima dodatnega hranilnika toplote, zato je izkoristek take peči dokaj reduciran. V enem elektronskem viru sem pred časom videl, da imajo take peči maksimalno okoli 50% izkoristek, pod pogojem, da je les suh. Skratka, s to pečjo mi letno pokurimo okoli 18 kubičnih metrov drv. Lani je to koštalo okoli 900 EUR. Poleg teh drv si pa poleti ogrevamo še z odpadnim smrekovim lesom katerega pa res dobim za bagatelo. Tisti les pa me košta kakih 25 EUR na kamion in je v njem kaka 2 kubika suhega smrekovega lesa.
Zakaj se taka investicija v takšen kotel še vedno splača... razmislil sem... Peč deluje praktično kot na olje, skoraj popolnoma je avtomatizirana. Peč ima 90% izkoristek (točneje 92% ampak pustimo detajle) torej bom pokuril skoraj enkrat manj drv. To pomeni (glede na lansko leto) 450 EUR manj. Moraš razumeti, da se cena drv dviguje sorazmerno z oljem in plinom ampak še vedno ostaja enkrat cenejši energent od fosilnih variant. Pri elektriki je zadeva malo drugačna, ker obstaja več variant. Če imaš tak grelec, kjer direktno greješ vodo je to nekaj drugega kot kaka klima ali toplotna črpalka, ki izkorišča toploto okolice. No, da se vrnem nazaj na les. Moj adut je definitivno v tem, da bom s to novo pečjo lahko kuril z tremi ali pa največ štirimi kamiončki odpadnega lesa na leto. Se pravi, sploh več ne rabim kupit bukovih drv za 900 ali 1000 EUR ampak samo ta odpad (čisti les, smreka) za največ 100 EUR na leto in konec!
Saj biomasa praktično ni namenjena vsem ljudem. Ta je namenjena samo tistim, ki imajo svoj gozd ali pa nekako drugače pridejo do poceni lesa. Če pa res moraš kupovati bukova drva, pa je pač amortizacija takega sistema s stališča stoškov kar kakih 20 let.
Če bo tako kot sem napisal zgoraj in bo letni stošek za kurjavo največ 100 EUR, sem na konju. Taka investicija se glede na trenutno stanje povrne v roku največ 10 let. Drugače so pa še tu drugi bonusi kot to, da je tak kotel zelo prijazen do narave, kuriva v izobilju,... Ogrevanje na elektriko po drugi strani pa je okolju zelo neprijazno. Če črpaš elektriko iz termoelektrarne ima le-ta le 35% izkoristek energenta. Zato se meni zdi ogrevanje na elektriko živa blesarija!
Kdo pa tebi garantira, da ti elektro ne bo dvignil cene?

Jaz lahko grem kakšno drevo v sili tudi ukrast (čistit gozd)... kako boš pa ti elektriko?
Zelo dobro se spomnim, ko je bilo kurilno olje strašno poceni in ljudje so si masovno vgrajevali kombinirane kotle oziroma so natikali gorilnike na stare peči na drva. Vse je bilo lepo in prav... nato pa so cene poskočile v nebo kar čez noč. Se spomni kdo tega? Kako se zgodovina ponavlja... Pred kakima dvema letoma je pa bil strašno poceni plin. Do zdaj pa se je podražil že za 100%. Čakaj, ko ti Gazprom malo cene navije... A veste, da je Gazprom monopolist na naši celini? To pomeni, da če se on odloči naviti cene, jih boste plačali ali pa ostali na hladnem, dobesedno. Pri elektriki je drug hudič, če si vsi naredite klime in grelce takšne ali drugačne, bo slovensko elektro omrežje zečelo bolj trpeti in posledično se bo energija podražila. Ekološki vidik pa sem itak že omenil.
Torej, kaj ti na koncu sploh ostane drugega kot to, da kuriš na drva? Jaz sem prišel do takšnega zaključka, kdo drug pa bo pač prišel do drugega. Sam si bom vgradil sistem, ki bo eficienten, dokaj udoben in okolju prijazen. Če bom na koncu letno potreboval kakih 10 metrov smreke (mehek les) ali 8 bukovih bo to super. Na leto se taka količina da nabrati v vsakem gozdu. Pač greš s samokolnico na sprehod.
Malo heca pa tudi mora bit...