PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Zalogovik tople vode-ponovno

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Poizkusimo še enkrat.Zanimajo me predvsem konkretne izkušnje.Ventilacijaska peč na polena,zjutraj imamo v zalogovniku(1000 ali 1500 l)toplo vodo segreto na ,recimo 80° C.Sprašujem forumovce za čas v katerem bo sistem še ogreval,oz vzdrževal temperaturo v stanovanju.Prosim za izkušnje iz prakse,s tem da povejte število radijatorjev oz površino ogrevanega prostora.Strokovnjake prosim še za mnenje če bi v zalogovnik montirali še dodatni el. grelec,predvsem glede stroškov energije.
P.S. Za vsak odgovor bom zelo hvaležen,saj veste ,več glav več ve. :?
LEP DAN VSEM
Pozdravljen!
Pri nsa ogrevamo cca 150m2 na tak sistem. Odgovor je zelo kompleksen. Odvisno je od režima ogrevanja : kakšno temperaturo zahtevaš v notranjih prostorih, odvisno od zunanje temperature, če maš na zalogovnik vezan še bojler sanitarne vode ti bo tudi ta še nekaj energije pobral. Mi smo včeraj popoldne zakurili. Prostori so se ogreli na željeno temperaturo okrog 20oC, razen kopalnice ki je bila na 23oc, potem je bila sanitarna voda segreta na 56oC, pa mamo majhnega otroka in ko smo se zjutraj ob 6 vstali so bili radiatorji še topli. Hranilnik mi je že javljal da bo potrebno ponovno zakurit, ampak ker smo šli v službo otrok pa v varstvo nismo. Hiša pa je tudi novogradnja in je še neizolirana. Res odgovor je zelo kompleksen saj moraš upoštevat več dejstev.
Sam imam (bom imel) 910 l zalogovnik in imam 25 kW peč (14 radijatorjev, cca. 150 m2). Čez čas planiram še sončno.

Bi bilo smiselno v kaskado dodati še en 750 oz. 1000 l bojler (skupa 1650 oz. 1800 l)? Kaj bi s tem izgubil??!! Pridobil bi verjetno to, da bi mi zalogovnik grel stanovanje dlje časa? Verjetno je to bolj smiselno kot dodajati električni grelec v zalogovnik??

LP
Izrčunaj, kaj se bolj splača, zalogovnik je drag, grelec poceni, kdaj boš pokuril razliko?
Kako zračunaš energijo v zalogovniku sem ti že pojasnil, torej če želiš čim dlje ogrevati iz zalogovnika mora ta bit čim večji. Če imaš prostor ti priporočam vsaj 2000l. Koliko časa boš lahko ogreval je odvisno od željene not. temp, zun. temp, izolacije, velikosti in števila radjatorjev,..
Primerjaj izračunano količino energije v zalogovniku z količino energije, ki ti jo oddaja tvoja peč in boš lahko pribljižno ugotovil koliko časa bo stvar grela. Vgradnja el. grelcev v zalogovnik pa je čista neumnost. Prvič, ne moreš vgraditi tako močnih grelcev, da bo tvoja napeljava zdržala, pa tudi če bi, zakaj bi grel zalogovnik, kupi potem el.peč in grej stanovanje z njo, vendar se to glede na ceno el. ne splača.
Velikost hranilnika toplote je odvisna predvsem od tipa peči na trda kuriva. Potem pa je tu še izkoristek in velikost nalagalnega prostora za drva.

Kot prvo bi rad omenil to, da je kurilna vrednost enega prostorskega metra bukovih, hrastovih ali jesenovih drv pri 20% vlažnosti (zračno sušeno eno leto) okoli 1700 kWh. Na podlagi tega podatka se izračunajo vse naslednje karakteristike...

Naprimer, da bi rad kupil peč od Frölinga, točneje FHG Turbo 3000 z 30 kW moči. Ta peč ima izkoristek čez 90% in volumen nalagalnega prostora za drva okoli 140 litrov. Torej, če v peč naložiš 140 litrov (kubičnih decimetrov) drv, potem boš pri izkoristku 90% iz njih pridobil...

1700 kWh * 140 dm3 / (10 dm * 10 dm * 12 dm) * 90% = 178.5 kWh energije!

Z takšno količino energije lahko (brez izgub) segreješ iz 35°C na 85°C (razlika 50°C) sledeč volumen vode...

178.5 kWh / (0.00117 kWh/kg°C * 50°C) = 3060 litrov

Torej z enim polnjenjem peči, ki ima nalagalni prostor za drva velik 140 litrov, izkoristek 90%, z zračno sušenimi bukovimi drvami vlažnosti 20% zagreješ okoli 3000 litrov vode za 50°C!

Trenutna cena drv je okoli 60 EUR/pm*, kar pomeni, da je cena energije pridobljena iz drv na tak način okoli...

60 EUR * pm / 1700 kWh * pm = 3.5 centov / kWh.

Koliko pa stane elektrika? Poleg tega pa električni grelec ne dela z 100% izkoristkom.

Ljudje, bodite pametni, če delate centralno ogrevanje ali ogrevanje sanitarne vode ali oboje, dobro premislite in razmislite tudi na dražje variante. Na dolgi rok se splača. Ne reklamiram jaz zdaj podjetja Fröling oziroma njihovih produktov ampak želim povedat bistvo, da se sistemu kot so Fröling, KWB, Guntamatic, ipd. tudi splačajo. Čeprav te cena sistema lahko presune, saj znaša več kot 10000 EUR, še to ne pomeni, se nikoli ne izplačajo. Fosilna goriva rastejo, elektrika se bo tudi (ker se tudi pridobiva iz fosilnih goriv), drva so pa drva. Več kot 50% Slovenije je poraščeno z gozdom.
No, to je bil pa fajn izračun... ravno pravšnji, da človeka odvrne od tega, da bi kuril na drva...

Cena sistema 10.000 €... :roll: cena kWh, pridobljene z drvmi = 3,5centa

Električni grelec res nima 100% izkoristek... je pa sigurno 99%
Cena elektrike v nižji tarifi je 6,6 centa/kWh z DDV
Torej je kurjenje na drva 2x ceneje od kurjenja na elektriko... če pa upoštevaš 10.000 nabavno ceno, potem imaš z elektriko 5000€ na voljo - v kolikem času pa porabiš za gretje 5000€?
LP, Goran
Trenutno je elektrika med najcenejšimi gorivi.

Tisti, ki prodajajo sisteme na plin, nas prepričujejo, da se bo elektrika kmalu oreng podražala.
Tisti, ki nam prodajajo vse mogoče izvedbe kondenzacijskih kotlov na ELKO, nas prepričujejo enako.
Prodajalci solarnih sistemov prav tako.
Seveda svoj pisker pristavijo tisti, ki živijo od prodaje toplotnih črpalk.
Itd...

Vsekakor se bo elektrika podražala.
Ampak plin prav tako.
Kot tudi ELKO.

Mi lahko kdo garantira, da mi lokalni gozdar, ki me zdaj oskrbuje z drvmi, ne bo zasolil cene??
Tisti, ki imate svoje gozdove, vam kdo garantira, da vam ne bo cesar v bodoče vzel kup cekinov za vsako posekano deblo?

Kaj hočem povedat: vse se bo podražalo, nihče pa ne ve, kakšno bo postalo razmerje cen goriv v prihodnosti glede na danes.
Goran_r Napisal:No, to je bil pa fajn izračun... ravno pravšnji, da človeka odvrne od tega, da bi kuril na drva...

Cena sistema 10.000 €... :roll: cena kWh, pridobljene z drvmi = 3,5centa

Električni grelec res nima 100% izkoristek... je pa sigurno 99%
Cena elektrike v nižji tarifi je 6,6 centa/kWh z DDV
Torej je kurjenje na drva 2x ceneje od kurjenja na elektriko... če pa upoštevaš 10.000 nabavno ceno, potem imaš z elektriko 5000€ na voljo - v kolikem času pa porabiš za gretje 5000€?

No, za primer bom navedel moj sistem doma, s katerim imam že dolgoletne izkušnje.

Mi imamo doma staro Ferotermko 40kW. Peč nima dodatnega hranilnika toplote, zato je izkoristek take peči dokaj reduciran. V enem elektronskem viru sem pred časom videl, da imajo take peči maksimalno okoli 50% izkoristek, pod pogojem, da je les suh. Skratka, s to pečjo mi letno pokurimo okoli 18 kubičnih metrov drv. Lani je to koštalo okoli 900 EUR. Poleg teh drv si pa poleti ogrevamo še z odpadnim smrekovim lesom katerega pa res dobim za bagatelo. Tisti les pa me košta kakih 25 EUR na kamion in je v njem kaka 2 kubika suhega smrekovega lesa.

Zakaj se taka investicija v takšen kotel še vedno splača... razmislil sem... Peč deluje praktično kot na olje, skoraj popolnoma je avtomatizirana. Peč ima 90% izkoristek (točneje 92% ampak pustimo detajle) torej bom pokuril skoraj enkrat manj drv. To pomeni (glede na lansko leto) 450 EUR manj. Moraš razumeti, da se cena drv dviguje sorazmerno z oljem in plinom ampak še vedno ostaja enkrat cenejši energent od fosilnih variant. Pri elektriki je zadeva malo drugačna, ker obstaja več variant. Če imaš tak grelec, kjer direktno greješ vodo je to nekaj drugega kot kaka klima ali toplotna črpalka, ki izkorišča toploto okolice. No, da se vrnem nazaj na les. Moj adut je definitivno v tem, da bom s to novo pečjo lahko kuril z tremi ali pa največ štirimi kamiončki odpadnega lesa na leto. Se pravi, sploh več ne rabim kupit bukovih drv za 900 ali 1000 EUR ampak samo ta odpad (čisti les, smreka) za največ 100 EUR na leto in konec!

Saj biomasa praktično ni namenjena vsem ljudem. Ta je namenjena samo tistim, ki imajo svoj gozd ali pa nekako drugače pridejo do poceni lesa. Če pa res moraš kupovati bukova drva, pa je pač amortizacija takega sistema s stališča stoškov kar kakih 20 let.

Če bo tako kot sem napisal zgoraj in bo letni stošek za kurjavo največ 100 EUR, sem na konju. Taka investicija se glede na trenutno stanje povrne v roku največ 10 let. Drugače so pa še tu drugi bonusi kot to, da je tak kotel zelo prijazen do narave, kuriva v izobilju,... Ogrevanje na elektriko po drugi strani pa je okolju zelo neprijazno. Če črpaš elektriko iz termoelektrarne ima le-ta le 35% izkoristek energenta. Zato se meni zdi ogrevanje na elektriko živa blesarija!

Kdo pa tebi garantira, da ti elektro ne bo dvignil cene? Smile Jaz lahko grem kakšno drevo v sili tudi ukrast (čistit gozd)... kako boš pa ti elektriko? Big Grin

Zelo dobro se spomnim, ko je bilo kurilno olje strašno poceni in ljudje so si masovno vgrajevali kombinirane kotle oziroma so natikali gorilnike na stare peči na drva. Vse je bilo lepo in prav... nato pa so cene poskočile v nebo kar čez noč. Se spomni kdo tega? Kako se zgodovina ponavlja... Pred kakima dvema letoma je pa bil strašno poceni plin. Do zdaj pa se je podražil že za 100%. Čakaj, ko ti Gazprom malo cene navije... A veste, da je Gazprom monopolist na naši celini? To pomeni, da če se on odloči naviti cene, jih boste plačali ali pa ostali na hladnem, dobesedno. Pri elektriki je drug hudič, če si vsi naredite klime in grelce takšne ali drugačne, bo slovensko elektro omrežje zečelo bolj trpeti in posledično se bo energija podražila. Ekološki vidik pa sem itak že omenil.

Torej, kaj ti na koncu sploh ostane drugega kot to, da kuriš na drva? Jaz sem prišel do takšnega zaključka, kdo drug pa bo pač prišel do drugega. Sam si bom vgradil sistem, ki bo eficienten, dokaj udoben in okolju prijazen. Če bom na koncu letno potreboval kakih 10 metrov smreke (mehek les) ali 8 bukovih bo to super. Na leto se taka količina da nabrati v vsakem gozdu. Pač greš s samokolnico na sprehod. Big Grin

Malo heca pa tudi mora bit...
@Dedalus
no, po dolgem času se je nekdo izpel in povedal svojo zgodbo
hvala
sicer je čutiti nekaj prizvoka "nisem zaj.., moja rešitev je najboljša"

mi pa res ni jasno, kdo je bil tale sposobni prodajalec, ki ti je prodal peč za 10 k eur
kapa mu dol

slovaki delajo peči z 93 % izkoristkom, ki sej jih dobi od
cca 2,5 k eur naprej,..
frank Napisal:slovaki delajo peči z 93 % izkoristkom, ki sej jih dobi od
cca 2,5 k eur naprej,..

Povej proizvajalca... Smile

Frank, pa ni samo kotel 10000 EUR. To je cena celotne kurilnice. Kotel je nekje okrog 4500 EUR, potem pride še regulacija, hranilniki (2 x 1200 litrov), sanitarni bojler 300 litrov, raztezna posoda 250 litrov,... Vse to sestavlja strošek okrog 12000 EUR (z DDV). Tako pač je, kvaliteten kotel pač nekaj stane. Res je, da je Fröling en najdražjih, je pa tudi eden najkvalitetnejših in z največ izkušnjami, kolikor je meni znano. Se rade volje pustim prepričat v drugo, samo dokaži.

Lahko bi šel tudi na WVterm pa kupil Stadlerco ali pa kak njihov produkt. Je mnogo cenejši, pred letom so komaj odkrili šamotno komoro, WAU!. :S Kupim preverjen produkt pa rešeno, kot pa da se bodo učili na mojih plečih.

Raje investiram v sodonejši ogrevalni sistem kot pa da si za te dnare kupim toliko boljši avto, kot lahko vidiš velikokrat po Sloveniji. Vsaj 3 ljudi poznam, ko imajo doma kombinirani kotel na elko, zunaj pa taki avto, da samo gledaš. Imen raje ne podajam, ker se nočem zamerit. Smile Sicer pa je veliko takih tudi na tem forumu v varianti... "Rabim najcenejšo peč."
Vsem forumovcem se iskreno zahvaljujem za vse koristne informacije.Naj še dodam nekaj pojasnil.V življenju pogosto(ali največ krat) sprejemamo kompromisne odločitve in rešitve.Ko začneš graditi hišo,začneš nekako takole:parcela ,že tu so prvi komp. glede lokacije ,cene,velikosti itn.,velikost objekta,eventuelni poslovni prostori,potem je način gradnje-nizkoenergijska-navadna,itong,zatem na vrsto pridejo inštalacije in oprema...Seznam je predolg da bi naštel vse ,upam da razumete kaj hočem povdarit.Vse našteto nekaj STANE!!! In da bi si privoščil več si pripravljen na kompromise.Zgodi se pa nekeko takole da kupiš najcenejši copy peči na pirolizo(poljska zadeva),imaš radijatorski sistem ogrevanja pa po nekaj dnevih kurjenja spregledaš kaj manjka.V bistvu sem s pečjo zadovoljen,vendar je problem za čas od 6-14 ure saj nas takrat ni doma.(zjutraj se mi ne zdi smiselno kurit)V mojem primeru bi bilo zelo lepo če bi recimo 1500 l zalogovnik grel hišo dopoldne da se vrnemo domov na toplo,Iz vseh odgovorov predvidevam da ko bomo imeli fasado(tervol-16 cm) bo zalogovnik več kot zadostoval da vzdržuje temperaturo na bivalnem delu(2 veji ogrevanja) vsaj do 15-16 ure.V bistvu lahko nekaj časa samo temperira nižjo temperaturo in potem po 12 uri ogreva zares.Popoldne bomo lepo pridno spet zakurili in do jutra(zadnjič bomo naložili pred spanjem) spet segreli zalogovnik.
LEP DAN VSEM
ZDRAVKO Napisal:Vsem forumovcem se iskreno zahvaljujem za vse koristne informacije.Naj še dodam nekaj pojasnil.V življenju pogosto(ali največ krat) sprejemamo kompromisne odločitve in rešitve.Ko začneš graditi hišo,začneš nekako takole:parcela ,že tu so prvi komp. glede lokacije ,cene,velikosti itn.,velikost objekta,eventuelni poslovni prostori,potem je način gradnje-nizkoenergijska-navadna,itong,zatem na vrsto pridejo inštalacije in oprema...Seznam je predolg da bi naštel vse ,upam da razumete kaj hočem povdarit.Vse našteto nekaj STANE!!! In da bi si privoščil več si pripravljen na kompromise.Zgodi se pa nekeko takole da kupiš najcenejši copy peči na pirolizo(poljska zadeva),imaš radijatorski sistem ogrevanja pa po nekaj dnevih kurjenja spregledaš kaj manjka.V bistvu sem s pečjo zadovoljen,vendar je problem za čas od 6-14 ure saj nas takrat ni doma.(zjutraj se mi ne zdi smiselno kurit)V mojem primeru bi bilo zelo lepo če bi recimo 1500 l zalogovnik grel hišo dopoldne da se vrnemo domov na toplo,Iz vseh odgovorov predvidevam da ko bomo imeli fasado(tervol-16 cm) bo zalogovnik več kot zadostoval da vzdržuje temperaturo na bivalnem delu(2 veji ogrevanja) vsaj do 15-16 ure.V bistvu lahko nekaj časa samo temperira nižjo temperaturo in potem po 12 uri ogreva zares.Popoldne bomo lepo pridno spet zakurili in do jutra(zadnjič bomo naložili pred spanjem) spet segreli zalogovnik.

Ta varianta ti bo res funkcionirala. V primeru, da ne bo, si pa vseeno pusti prostora toliko, da lahko po možnosti dodaš še en hranilnik toplote. Ta si boš povečal toplotno rezervo. Pa še en topel nasvet... Peči v Mercatorju, Bauhausu, Baumaxu ali podobni veleprodaji ne kupuj, ker ne boš zadovoljen.
Tisti, ki kurimo na drva moramo prišteti še kakšne tri obiske dimnikarja na sezono, kar pa tudi ni zanemarljivo.

LP iz Gorenjske
Dedalus Napisal:
frank Napisal:slovaki delajo peči z 93 % izkoristkom, ki sej jih dobi od
cca 2,5 k eur naprej,..

Povej proizvajalca... Smile

Frank, pa ni samo kotel 10000 EUR. To je cena celotne kurilnice. Kotel je nekje okrog 4500 EUR, potem pride še regulacija, hranilniki (2 x 1200 litrov), sanitarni bojler 300 litrov, raztezna posoda 250 litrov,... Vse to sestavlja strošek okrog 12000 EUR (z DDV).

Ni kaj, si se lotil naredit resen sistem, pohvalno
upam, da so ti majstri naredili v redu sistem glede regulacij in preklopov,.
zadnje čase poslušam zgodbice, kako vodovodarji naredijo sistem tako, da peč najprej segreje zalogovnik, potem pa greje šele radijatorje,...
:roll: :roll:

po moči sistema sodeč si bistveno manj investiral v izolacijo in izolativnost oken :wink: :wink:

bom pa jutri zjutraj prva stvar telefonski klic ali pa bom še danes probal najti email znanca, ki je nabavil uplinjalno peč na drva za takrat še bistveno nižjo ceno,.. pa ti sporočim, čeprav če te prav razumem ne bo nič pomagalo
1 2 3 4 5 ... 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi