PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Centralno ogrevanje s "šparghetom" in zalogovnik

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!
Doma imamo centralno ogrevanje s šparghetom. Šparghet vodo segreje cca do 50°C, radiatorji so lepo topli, prostori tudi, toda ponoči seveda ko nobeden ne kuri, se hiša ohladi. Zanima me, če bi se v sistem vgradilo zalogovnik, če bi le ta obdržal vsaj nekaj toplote od 22h pa do 6h zjutraj? Kakšen in koliko litrski zalogovnik bi se moralo vgraditi, če bi imelo pomen? Aja, na sistem je priklopljena tudi peč na kurilno olje, če bi kaj pomagalo za kakšno uro dogrevati vodo.
Hvala vnaprej za odgovore!
Morda se motim, ampak mislim da si prav veliko ne boš pomagal.
Tista "dva polena", ki jih boš na koncu dal v "šporghet" prav veliko ne bosta pogrela zalogovnik, potem pa bo temperatura hitro začela padat.......

Potem raje z ELKO kuri ponoči, na morda nekaj nižjo temperaturo, ali pa po urniku vklopi proti jutru, da bo stanovanje ob 6 uri vsaj deloma ogreto.....
Če je sporget sposoben pokuriti večjo količino drv kot jo sedaj, potem lahko daš zalogovnik. Ce pa sporget na polno gonis že sedaj do 10 ure zvečer, pa da imaš ob tem samo 50C v radiatorjih, pa bo težko od tega šlo se kaj v zalogovnik. Bo treba večji sporget ,prej začeti kuriti (ali pa kasneje nehati), ali centralno nekam zraven pritaknitj. Seveda pa bi bilo najbolje da za ponoci laufas elko, če nimaš denarja za investicijo.
Ja, vem, da se da use, toda mene je zanimalo če bi se zalogovnik obnesel na sistemu.
Peč na olje bo itak zamenjala kakšna druga zadeva čez kako leto.
Če bi želel nekaj efekta bi rabil vsaj 500 litrov..verjetno 60 litrov bi bilo taman ( ...ker ne poznamo kvadarute in moči šporheta).
Point bi bil da bi že preko dneva del toplote kopičil v zalogovniku..ker če ti dodaš v sistem 600 litrov vode je potrebna določena količina drv da se segreje. Kar pomeni - pri mali moči peči - daljše pospešeno gretje tekom dneva ( ali kot je nekdo rekel...če boš zvečer rodal še dva polenca, z njima ne boš nič segrel).
Mav3r1ck Napisal:Pozdravljeni!
Doma imamo centralno ogrevanje s šparghetom. Šparghet vodo segreje cca do 50°C, radiatorji so lepo topli, prostori tudi, toda ponoči seveda ko nobeden ne kuri, se hiša ohladi. Zanima me, če bi se v sistem vgradilo zalogovnik, če bi le ta obdržal vsaj nekaj toplote od 22h pa do 6h zjutraj? Kakšen in koliko litrski zalogovnik bi se moralo vgraditi, če bi imelo pomen? Aja, na sistem je priklopljena tudi peč na kurilno olje, če bi kaj pomagalo za kakšno uro dogrevati vodo.
Hvala vnaprej za odgovore!
Če ti je trenutno sam štedilnik dovolj za najhladnejše dni, lahko v manj hladnih dneh nekaj akumuliraš v zalogovniku, v najhladnejših pa ga doogreješ z nafto.
Na 70 stC segretih 1000 litrov vode ti do razhladitve na 30 stC da 46 kW.
Pri 80% izkorisku je to ekvavilent 14 kg suhih zgoretih drv.
Jest kurim v dveh štedilnikih. Ta ki ima odvod toplote z vodo na zalogovnik, ima deklarirano moć 18,4 kW in daje na vodo 15,1 kWh. V optimalnem režimu naj bi v njem zgorevalo 5,2 kg drv na uro. Zaenkrat ogrevamo [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")lentherminvestunichr("46")si/indexunichr("46")php/sl/izdelki/zalogovniki-toplote]takle ZGIS-E[/url] 800 literski zalogovnik le za toplo sanitarno vodo, hiško (brunarica 600 m3) pa segrevamo s celodnevnim kurjenjem v manj močnem štedilniku (7,2 kW).
Za krmiljenje uporabljam Seltronov SCC30.
Ta krmili glede na nastavljeno temperaturo povratnega voda, ki jo imam nastavljeno na 65 stC. Občasno jo ob močnem gorenju spreminjam par stopinj navzdol in ob šibkem ognju nekaj stopinj navzgor. Tako lovim temperaturo vode v bojlerju kurišča 80±5 stC.
Mi kdo ve povedat, zakaj se za izhodišče namesto T vode, ki vstopa v štedilnik, ne vzame T vode okrog kurišča?
50 stopinj je premalo.
Če bi želel koristiti zalogovnik, bi bilo dobro, da ga segreješ na najmanj 70-80, kakšnih 1000 litrov, potem pa lahko greješ kar nekaj časa.
Jaz imam 300 litrskega (pomanjkanje prostora), pa mi je premajhen, saj mi ga talno gretje (55m2) v pol ure izprazni. Poleg tega se ne glede, da je v toplem prostoru, vsako uro ohladi za prib. 1 stopinjo, tako da ima zjutraj vedno vsaj 10 stopinj manj, kot zvečer.
Morda bi lahko ta tvoj štedilnik dobro naložil bolj pozno zvečer, loputo malo priprl, tako bi vso noč počasi dogreval radiatorje?
300l ti talno skuri v pol ure? Jaz imam tud cca 55m2 -60m2 talnega in se mi pec na KO prizge 1x na uro segreje vodo na 55 do 65 st, vodo v talno spuščam 25 do 28
KARMEN1 Napisal:50 stopinj je premalo.
Če bi želel koristiti zalogovnik, bi bilo dobro, da ga segreješ na najmanj 70-80, kakšnih 1000 litrov, potem pa lahko greješ kar nekaj časa.
Jaz imam 300 litrskega (pomanjkanje prostora), pa mi je premajhen, saj mi ga talno gretje (55m2) v pol ure izprazni. Poleg tega se ne glede, da je v toplem prostoru, vsako uro ohladi za prib. 1 stopinjo, tako da ima zjutraj vedno vsaj 10 stopinj manj, kot zvečer.
Morda bi lahko ta tvoj štedilnik dobro naložil bolj pozno zvečer, loputo malo priprl, tako bi vso noč počasi dogreval radiatorje?

?!?

Temperatura vtoka v talno?
Imam mešalno enoto, nastavljeno na 25-30 stopinj Big Grin .
KARMEN1 Napisal:50 stopinj je premalo ... Jaz imam 300 litrskega (pomanjkanje prostora), pa mi je premajhen, ...
Ne vemo Mav3r1ckove porabe ... pri mojem znancu bi zdajle v tem mrazu iz 300 l zalogovnika [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")ugodnagradnjaunichr("46")com/]tole[/url] hiško ogreval vsaj nekaj dni

KARMEN1 Napisal:...Morda bi lahko ta tvoj štedilnik dobro naložil bolj pozno zvečer, loputo malo priprl, tako bi vso noč počasi dogreval radiatorje?
Kakšen štedilnik pa naj bi to bil?
Jest lahko v šibkejši štedilnik (7,2 kW) zvečer naložim dve debeli poleni po 2,5 kg. Kurišče je masivno litoželezno, najvišje temperature pri izgorevanju so debelo prek 340 stC. Zgorevanje je le nekaj slabše, če priprem dovod zraka in teh 5 kg pogori v treh urah namesto v dveh. Še vedno so to le tri ure in le 16 kWh ob 80% izkoristku v štedilniku. To je približno 1/3 energije napram 1000 litrov v zalogovniku iz 70 na 30 stC. ...ker pa je dovod zraka v dimnik še dolgo po izgoretju odprt, tako dodatno ohlajamo in izsušujemo bivališče dokler traja vlek skozi dimnik.
Dva in pol krat močnejši štedilnik (18,4 kW) z odvzemom toplote z vodo.
Maksimalne dosežene temperature v kurišču so precej manjše, pa zelo skrbim, da je voda v štedilniku okrog 80 in nikakor ne pod 75 stC. Izgorevanje je manj popolno, kot v prej omenjenem. Če bi noter naložil večjo količino drv, kot prej v mali štedilnik in priprl, je to eno veliko svinjanje, pa še manj energije dobim iz štedilnika, kjer se cmarijo drva.
Saj jaz tudi ogrevam, rekla sem le, da mi od 50-60 stopinj 300 litrov vode, v pol ure v zalogovniku pade na 25-30 stopinj.
Citat:Mi kdo ve povedat, zakaj se za izhodišče namesto T vode, ki vstopa v štedilnik, ne vzame T vode okrog kurišča?

Kot vem je scc namenjen varovanju povratka. (da ob vtoku ne nastaja kondenz na peči, rkondenz>rja> luknja v kurišču. Zato večina starih peči preteče pri mestu vtoka v peč.
Torej njegova osnovna funkcija je Temperatura vtoka v kurišče. Koliko imaš ti temperaturo iztoka iz kurišča pa poskrbi na drug način. Ali z večjimi preseki cevi, hitrejšimi črpalkami, manj drv v kurišču, ali pa z nižjo temperaturo na scc.
Se mi pa zdijo taki stedilniki oziroma kamini dobra rešitev za maloenergijske hiše. Sodobne peči so enostavno premočne s svojimi 20+ kw.
Kaksni štedilniki pa so dobri za tako prilagoditev?
Pa da se da njem še kaj skuhat, speči....
janipapilon, kaj imaš ti?
1 2 3
Iskanje po temi