PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Znižanje mesečnega računa elektrike

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni.
Ta mesec smo dobili položnico za elektriko v višini 180 eur in sem se odločil, da bo naslednji cilj v mojem življenju znižat porabo ter pridobiti znanje o energetiki.
Nekaj podatki o hiši.
Hiša je dvonadstropna. Zgoraj 100, spodaj 70 m/2 bivalne površine. Zidana z opečnatimi modularji širine 30 cm. Izolacija je iz 10 cm grafitnega stiroporja.
Streha je betonska, na stopu je 5 cm stirodurja, po tleh na podstrešju je 4 cm tervola. Zgoraj so lesena okna spodaj iz plastike.
Lokacija je obala, južna lega.
Zgoraj živita oče in mama, spodaj jaz, žena in hčerka stara 3 leta.
Oboji uporabljamo štedilnike na plin. Moji se ogrevajo na drva (kamin). Mi se ogrevamo na klimo Fujitsu inverter model ASYB12LDC.
<!-- m --><a class="postlink" href="https://klimauredjaji.com/klime/fujitsu/fujitsu-asyb-12-ldc#karakteristike">https://klimauredjaji.com/klime/fujitsu ... kteristike</a><!-- m -->
Za sanitarno vodo skrbi toplotna črpalka Lentherminvest 2pl-200, poleti pa trije 30 let stari Imp sončni kolektorji. (skupaj cca 6 m/2 površine)
Videl sem, da eni uporabljate vremenske postaje in tudi sam sem naročil en model od BR.
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.mimovrste.com/vremenske-postaje/brodnik-br-vremenska-postaja-59190018">https://www.mimovrste.com/vremenske-pos ... a-59190018</a><!-- m -->
Elektriko imamo pri GenI.
V poletnih mesecih imamo cca 70 eur porabe elektrike, jeseni je okoli 110 eur, pozimi je bilo okoli 130 eur, ta mesec pa rekord 180 eur.
Prvo kar imam v planu naredit, je poklicat serviserja od Lentherminvest in upam, da bo nastavil TC na bolj ekonomično delovanje. Servisirana tudi ni bila že nekaj časa.
Nekako sumim da je TČ največji krivec za porabo. Žal se nahaja v garaži in ko temperatura pade pod 7 stopinj izklopi TČ in se ne vžge grelec, ker
je voda mrzla. Rešitev: Uklopimo stikalo, katera prižge grelec vendar znesek na položnici se zelo poveča. Zato sumimo TČ kot glavnega krivca. Ko se tuširamo je pri uklopljeni TČ ko damo na pipi samo vročo vodo, idealna temperatura za se tuširat. Temperature žal nisem izmeril, verjetno kakšnih 40 stopinj, ko pa uklopimo grelec je moremo obvezno mešat z mrzlo. Temperatura na boilerju TČ kaže 60 stopinj. Drugih boilerjev nimamo v hiši.

Imam kar nekaj vprašanj o energetiki.
Vremenske postaje imate za merjenje temperature in vlage v prostoru ali še za kej?
Kakšnen je najprimernejši procent vlage v prostoru?
Ko bo prišel serviser za TČ, kakšna je najprimernejša temperatura vode v TČ boilerju za eko? Na forumu sem videl da se vrti okoli 45 stopinj.
Kako spremljate porabo TČ in Klime?
Kako nastaviti klimo za najbolj ekonomično delovanje?
Svetovali so mi, da okoli bojlerja TČ bi bilo pametno dati dodatno izolacijo, saj pride do velikih izgub, zaradi mrzlega prostora (garaža).
Je to res? V primeru da je, kakšna izolacija bi bila najbolj primerna?
Glede na to, da živimo na obali in na južni strani, bi bilo smiselno zamenjat stare Imp kolektorje z novejšimi z boljšim izkoristkom. Gledal sem
od Lentherminvest model NSL 2005 Tinox. V cenovnem rangu 400 eur, se da dobit še kakšne z boljšim izkoristkom kot so tej od Lentherminvest? (Gledam samo
ploščate) Za našo hišo bi bilo primerneje vzet 2 ali 3 kolektorje? Sedanje kolektorje uporabljamo samo poleti, kaj te najnovejše lahko koristiš
celo leto?
Kako je z akcijskimi cenami pri GenI? Če si njihov uporabnik imaš avtomatično akcijsko ceno ali moreš še kej naredit, da dobiš po akcijski ceni?
Toliko iz moje strani. Vprašanj je ogromno, zelo bi bil vesel odgovorov ter še kakšnega dodatnega nasveta.
Za odgovore se vam že v naprej zahvaljujem.
Pa veš, da je bil minuli mesec eden najhladnejših v zadnjih letih?

Na strehi imap nekam malo izolacije, sploh pa mi ni jasno kje imaš kaj. Stirodur? Tervol? Kje in kako.
Za TČ za toplo vodo - najnižna temperatura, ki vam še ustreza. Očitno to že imate (pipa na vroče - ravno prav).
Drugega ne morete storiti, ker sanitarne TČ pač ne delajo pri nizkih temperaturah. STČ se splačajo le, ko so v kurilnici s potratno pečjo na drva/olje/pelete, kjer ponucajo izgube peči. Toploto morajo nekje dobiti! In če je ne dobijo od zunaj, pričenjo hladiti prostor npr. tvojo garažo. Saj niso perpetuum mobile.
Tako da ti kaj dosti glede porabe ne moreš storiti v obstoječi situaciji.
Seveda lahko pristopiš k akciji, le poklicati moraš tja. Drugače pa ogromno vprašanj.
Koliko stopinj je v garaži kjer je nameščena STČ? Če je blizu nule, to ni najbolj pametno in je normalno, da se vklapljajo grelci, kar po moje, največ pripomore k visoki položnici.
Najprej si nabavi merilnik porabe:nekaj srednjega na linku:

<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.conrad.si/VOLTCRAFT-4500ADVANCED-DE-0.2-3999-W-9999-h.htm?websale8=conrad-slowenien&pi=1368659&ci=SHOP_AREA_260528_1114014">https://www.conrad.si/VOLTCRAFT-4500ADV ... 28_1114014</a><!-- m -->

Naredi si seznam porabnikov.Vsak porabnik meri vsaj 24 ur. Podatke zapiši in ukrepaj pri najbolj potratnih.Če rabiš pomoč objavi v temi in bomo pokomentirali.

Tla na podstrešju imajo koliko izolacije?
Zamenjava kolektorjev brez zamenjave bojlerja za večjega nima smisla?
Je garažo možno ogrevati na neko minimalno temperaturo.Verjetno je znotraj izolacijskega ovoja hiše?
Za nižjo ceno pri Geni moraš spremjati njihovo stran ali posebno temo na tem forumu in pošiljati pogodbe za cenejšo(akcijsko ceno)
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=20401">viewtopic.php?f=7&t=20401</a><!-- l -->
Ce je poleti poloznica 70 € in je klima prinesla dodatnih 110 € za ogrevanje v mrzlem decembru se meni ne zdi veliko.
Prvo bi sem vam zahvalil za pomoč. Nekaj odgovorov sem že dobil.
Zelo dobra informacija je, da porabo merite z merilniki porabe. Enega si bom nabavil in meril porabo. Druga pomembna informacija. Kakšno temperaturo vode bojlerja TČ je priporočljiva? Zdej ko je uklopljen grelec je nastavljena na 60 stopinj. Pomojem tukaj lahko gremo nižje, vsaj na 50 stopinj ali se motim?
timi11@Tla na podstrejšu imajo 4 cm tervola. Prostor kjer je TČ je ločen z garažo. Vmes lahko naredimo vrata, katera so zaprta in noter damo radiator s termostatom naštiman na 10 stopinj. V primeru ko pade temperatura prostora pod 10 stopinj se vžge radiator, nad 10 stopinj pa se ugasne. Tako se nebi nikoli uklopil grelec na TČ. Velikost prostora je cca 4/m2. To bi bila ena opcija.
Lentus@ta teden dobim vremensko postajo in bom natančno povedal konec tedna kakšne so temperature v garaži.
Je pa pozimi sigurno cca 5 stopinj lahko tudi manj.
Energetik81@verjemi mi, da vem, da je ta mesec eden najbolj mrzlih in da je normalno, da je položnica višja kot poleti. Delam na tem, da če se da kej naredit, da bi jo zmanjšal Smile Streha je betonska, na stropu podstrešja je 5 cm stirodurja in na tleh podstrešja 4 cm tervola. Aja pozabil sem povedat. Hladen zrak ki piha iz TČ smo speljali preko cevi ven iz garaže, da nebi dodatno hladili garažo. Super bi bilo, da bi naredili, da temperatura garaže oziroma vsaj prostora v kateri je TČ nebi padla pozimi pod 8-10 stopinj. Kolektorjev če sem prav razumel se ne splača zamenjat?
Kje pa garaža potem dobi nazaj ta zrak?
Hmmm....
Zakaj je streha izolirana.samo.s.4cm?
Če vodo ogrevaš na grelce,kar je normalno v tem mrazu,to niti ni tak problem.
Problem je koliko vode vi porabite,oz.koliko vode mora grelec segreti. Če se ne znate šparovno tuširati in vsak porabi 100 litrov ali več,potem je izračun tak,kot je.
Nekdo je omenil klimo,ne,klima ni tako potratna.
Citat:Zelo dobra informacija je, da porabo merite z merilniki porabe. Enega si bom nabavil in meril porabo.
to je samo za posamezne porabnike. Jaz bi v tvojem primeru nabavil nekaj takega kot je na tem [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")currentcostunichr("46")com/product-optismartunichr("46")html]naslovu[/url]. Ta naprava se je včasih prodajala tudi na Petrolu pod imenom Monitel; trenutno stanje ne vem kakšno je. Zaznava utripanje lučke na števcu za elektriko in potem dobiš podatke v tabeli kdaj je bilo koliko kilovatov. Torej, za vsako minuto dneva vidiš kaj se je dogajalo na področju porabe elektike, in kdaj se je dogajalo.
Tudi nekatera Elektro podjetja omogočajo sprotno spremljanje stanja števca in v tabeli za nazaj. Vprašaj pri tvojem distributerju če ti to omogoča.
Malo izolacije na podstresju, ali imate tudi garažo izolirano in kje se nahaja garaža, v hiši ali ob hiši?
yonna Napisal:Ce je poleti poloznica 70 € in je klima prinesla dodatnih 110 € za ogrevanje v mrzlem decembru se meni ne zdi veliko.
Če si dojela, v bistvu on išče krivce drugje, verjetno je nekdo to že omenil in se je zdaj začela borba.
Seveda ni ravno toliko. Pozimi je več luči, več televizije, več vsega. Plus na bojler odpade kakih 10 do 15 evrov zaradi grelcev.
Glavnino pa kar klima požre, seveda.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Mi je spomladi odpovedala plinska peč zato sem ogreval sanitarno vodo z navadnim bojlerjem. Poraba elektrike se mi je povečala za 24 €. Pa nas je 5 oseb v hiši.
Starša živita zgoraj in se ogrevata na kamin. Torej izolacija strehe ne igra nobene vloge za porabo klime v pritličju. Živim na 500 m n.v. pod Karavankami pa sta mi dve klimi v decembru porabila 412 kWh elektrike. Torej bi ena klima na obali lahko porabila največ 200 kWh kar nanese 20 € pri dvotarifnem merjenju.
Ker poleti ogreva sanitarno vodo sočni zbiralniki in kuhate na plin je že 70 € za elektriko poleti zelo visok račun, če seveda ne oddajate kakšnega apartmaja turistom.
Za poletni visok račun bi lahko bila kriva obtočna črpalka sončnih zbiralnikov ali pa kakšen hladilnik, kateri obratuje 24/7. Za visoko porabo pozimi pa bi lahko bil kriv krožni vod v sanitarni vodi, po kateri voda neprestano kroži in se s tem ohlaja, kakšna čudna vezava sončnih zbiralnikov in toplotne črpalke, kakšen dodatni kalorifer, sušilnik perila....

Na kratko- preglej kako ti delujejo električni aparati, ker takšen račun za elektriko niti približno ni normalen.
Za primerjavo nekaj naših podatkov (smo zelo potratni/niti malo ne pazimo na stroške).. Dvo družinska hiša od tega 5 otrok.

- Poleti poraba TČ za sanitarno vodo cca. 40€.
- TČ za sanitarno vodo se je pozimi izklapljalo pri 15°C zunanje temperature, saj ji ni uspelo ogrevati vode na želenih 55°C. Ker so bili vklopljeni el. grelci, je bilo mesečno porabe za cca. 80€.
- Sedaj, ko je TČ za sanitarno vodo povezana na kotel ogrevanja, je nastavljena temperatura vode na 45°C, saj ogreva sproti in zelo hitro.
- Plina pri naši hiši ni (razen za žar), zato je za obe gospodinjstvi elektrike v povprečju za 80€ na mesec.
- "Vremensko postajo" uporabljam za merjenje temperature in vlažnosti dveh prostorov v različnih etažah. Zunanjo merim z vremensko regulacijo.
- Da bi merili porabo posameznih naprav.. Mi je malo smešno, saj vemo kje veliko porabimo (vsakodnevno likanje, kuhanje in peka, sušilni stroj, pralni stroj, sesalec). So gospodinjstav brez otrok, so gospodinjstva z dnevno temperaturo 18°C, so gospodinjstva, kjer se le tuširajo enkrat na teden, so gospodinjstva kje v prvi odtekajoči vodi pralnega stroja perejo perilo...
- Z vezavo na elektro distributerja se lahko kaj prihrani. Odvisno od izbire..
- Če je ogrevanje sanitarne vode in ogrevanje (klima, mogoče kalorifer) 170m2 površine bilo samo za 110€, takoj menjam položnice z vami. Malo heca..

PS Vse je odvisno od porabe in koliko promilov gorenjske krvi imate v sebi. :wink:
xray80 Napisal:Prvo bi sem vam zahvalil za pomoč. Nekaj odgovorov sem že dobil.
Zelo dobra informacija je, da porabo merite z merilniki porabe. Enega si bom nabavil in meril porabo. Druga pomembna informacija. Kakšno temperaturo vode bojlerja TČ je priporočljiva? Zdej ko je uklopljen grelec je nastavljena na 60 stopinj. Pomojem tukaj lahko gremo nižje, vsaj na 50 stopinj ali se motim?
timi11@Tla na podstrejšu imajo 4 cm tervola. Prostor kjer je TČ je ločen z garažo. Vmes lahko naredimo vrata, katera so zaprta in noter damo radiator s termostatom naštiman na 10 stopinj. V primeru ko pade temperatura prostora pod 10 stopinj se vžge radiator, nad 10 stopinj pa se ugasne. Tako se nebi nikoli uklopil grelec na TČ. Velikost prostora je cca 4/m2. To bi bila ena opcija.
Lentus@ta teden dobim vremensko postajo in bom natančno povedal konec tedna kakšne so temperature v garaži.
Je pa pozimi sigurno cca 5 stopinj lahko tudi manj.
Energetik81@verjemi mi, da vem, da je ta mesec eden najbolj mrzlih in da je normalno, da je položnica višja kot poleti. Delam na tem, da če se da kej naredit, da bi jo zmanjšal Smile Streha je betonska, na stropu podstrešja je 5 cm stirodurja in na tleh podstrešja 4 cm tervola. Aja pozabil sem povedat. Hladen zrak ki piha iz TČ smo speljali preko cevi ven iz garaže, da nebi dodatno hladili garažo. Super bi bilo, da bi naredili, da temperatura garaže oziroma vsaj prostora v kateri je TČ nebi padla pozimi pod 8-10 stopinj. Kolektorjev če sem prav razumel se ne splača zamenjat?
Še vedno si ne predstavljam, kakšno streho in podstrešje imate. Zakaj jasno ne napišeš, kako si plasti sledijo od znotraj navzven. Enkrat govoriš o betonski strehi, enkrat o stiroduru, potem tervolu??
Za TČ smo ti že jasno napisali, da nastavi najnižjo temp, ki vam je še sprejemljiva. 60° je povsem nesprejemljivo za STČ! Daj na recimo 42° in testiraj, če vam odgovarja. Vsekakor pa ne na več kot cca. 45°, razen če imate porabo SV ogromno.
Glede odvoda zraka iz STČ ven - od kje misliš, da dobi STČ zrak? Od zunaj, pri trenutnih temperaturah! STČ, ki toplote ne dobiva iz npr. izgub peči na drva ali iz neizolirane vkopane kleti nima nobenega smisla v zimski sezoni! Jasno da so potem potrebni el. grelci.
1 2 3 4 5 ... 13 Pojdi na stran 
Iskanje po temi