Objave: 109
Teme: 10
Ocena:
0
Pozdravljeni!
Doma imamo centralno ogrevanje s šparghetom. Šparghet vodo segreje cca do 50°C, radiatorji so lepo topli, prostori tudi, toda ponoči seveda ko nobeden ne kuri, se hiša ohladi. Zanima me, če bi se v sistem vgradilo zalogovnik, če bi le ta obdržal vsaj nekaj toplote od 22h pa do 6h zjutraj? Kakšen in koliko litrski zalogovnik bi se moralo vgraditi, če bi imelo pomen? Aja, na sistem je priklopljena tudi peč na kurilno olje, če bi kaj pomagalo za kakšno uro dogrevati vodo.
Hvala vnaprej za odgovore!
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Morda se motim, ampak mislim da si prav veliko ne boš pomagal.
Tista "dva polena", ki jih boš na koncu dal v "šporghet" prav veliko ne bosta pogrela zalogovnik, potem pa bo temperatura hitro začela padat.......
Potem raje z ELKO kuri ponoči, na morda nekaj nižjo temperaturo, ali pa po urniku vklopi proti jutru, da bo stanovanje ob 6 uri vsaj deloma ogreto.....
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Če je sporget sposoben pokuriti večjo količino drv kot jo sedaj, potem lahko daš zalogovnik. Ce pa sporget na polno gonis že sedaj do 10 ure zvečer, pa da imaš ob tem samo 50C v radiatorjih, pa bo težko od tega šlo se kaj v zalogovnik. Bo treba večji sporget ,prej začeti kuriti (ali pa kasneje nehati), ali centralno nekam zraven pritaknitj. Seveda pa bi bilo najbolje da za ponoci laufas elko, če nimaš denarja za investicijo.
Objave: 109
Teme: 10
Ocena:
0
Ja, vem, da se da use, toda mene je zanimalo če bi se zalogovnik obnesel na sistemu.
Peč na olje bo itak zamenjala kakšna druga zadeva čez kako leto.
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
Če bi želel nekaj efekta bi rabil vsaj 500 litrov..verjetno 60 litrov bi bilo taman ( ...ker ne poznamo kvadarute in moči šporheta).
Point bi bil da bi že preko dneva del toplote kopičil v zalogovniku..ker če ti dodaš v sistem 600 litrov vode je potrebna določena količina drv da se segreje. Kar pomeni - pri mali moči peči - daljše pospešeno gretje tekom dneva ( ali kot je nekdo rekel...če boš zvečer rodal še dva polenca, z njima ne boš nič segrel).
Objave: 1502
Teme: 4
Ocena:
1
Za krmiljenje uporabljam Seltronov SCC30.
Ta krmili glede na nastavljeno temperaturo povratnega voda, ki jo imam nastavljeno na 65 stC. Občasno jo ob močnem gorenju spreminjam par stopinj navzdol in ob šibkem ognju nekaj stopinj navzgor. Tako lovim temperaturo vode v bojlerju kurišča 80±5 stC.
Mi kdo ve povedat, zakaj se za izhodišče namesto T vode, ki vstopa v štedilnik, ne vzame T vode okrog kurišča?
Objave: 2451
Teme: 3
Ocena:
0
50 stopinj je premalo.
Če bi želel koristiti zalogovnik, bi bilo dobro, da ga segreješ na najmanj 70-80, kakšnih 1000 litrov, potem pa lahko greješ kar nekaj časa.
Jaz imam 300 litrskega (pomanjkanje prostora), pa mi je premajhen, saj mi ga talno gretje (55m2) v pol ure izprazni. Poleg tega se ne glede, da je v toplem prostoru, vsako uro ohladi za prib. 1 stopinjo, tako da ima zjutraj vedno vsaj 10 stopinj manj, kot zvečer.
Morda bi lahko ta tvoj štedilnik dobro naložil bolj pozno zvečer, loputo malo priprl, tako bi vso noč počasi dogreval radiatorje?
Objave: 1048
Teme: 9
Ocena:
0
300l ti talno skuri v pol ure? Jaz imam tud cca 55m2 -60m2 talnega in se mi pec na KO prizge 1x na uro segreje vodo na 55 do 65 st, vodo v talno spuščam 25 do 28
Objave: 2451
Teme: 3
Ocena:
0
Saj jaz tudi ogrevam, rekla sem le, da mi od 50-60 stopinj 300 litrov vode, v pol ure v zalogovniku pade na 25-30 stopinj.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Kaksni štedilniki pa so dobri za tako prilagoditev?
Pa da se da njem še kaj skuhat, speči....
janipapilon, kaj imaš ti?