PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Smiselnost ogrevanja "iz zalogovnika"

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdrav

Študiram in berem že nekaj dni o tem. Ker sem pred postavitvijo tipa ogrevanja vas sprašujem za vaša mnenja:
Trenutno sem adaptiral del hiše, velikosti 70 m2 (tloris nadstropja). Zidovi so stara gradnja 55-60 cm, jaz sem na notranje zide postavil še siporeks (predvsem zaradi uravnavanja, posledično tudi zaradi lastnosti siporeksa) na vse stene debeline 10 cm. Starši v soležni obstoječi hiši na 100 m2 plus 2 sobi zgoraj (se pravi v taki kot je, brez izolacije, ogrevanje "po starem" - normalna peč na drva/radiatorji) pokurijo cca 5-8 m2 drv, hiša je na primorskem - vipavska dolina. Torej tudi jaz ne pričakujem porabe več od te količine. Grel se bom na drva, kar je pomebno vedeti je še, da bom imel v bivalnem delu spodaj (jedilnica/dnevna - 45 m2) še kaminsko peč, prav tako na drva. Zgoraj so sobe.

Torej moj dvom je sledeči: ali mi je smiselno delati investicijo za cca 10 jurjev s talnim gretjem in zalogovnikom, tako kot naj bi se danes delalo, ali je glede trenutne situacije pametneje da si tudi jaz naredim pol manjšo investicijo in dam "tastaro peč" na star sistem, glede na to da bom večino bivalnega dela tako ali tako ogrel že s kaminom, zgoraj itak hodiš samo spat in rabiš le tista 2,3 radiatorje na minimum da ne greš ravno v sibirijo spat. Nenazadnje lahko prihranek investiram raje še v dodatno izolacijo ko bom delal fasado ampak na trenutno stanje že obstoječe hiše mislim da to niti ne bo potrebno.

Hvala za vaša mnenja!
Nisem najbolje razumel kaj bi rad, oz. kakšna ogrevala imaš vgrajena (talno radiatorji) ampak v vsakem primeru k peči dodaj zalogovnik. Pa najsi bo to stara klasika ali pa najnovejši Mercedes med uplinjaki. Obe peči bosta bolje delovali z zalogovnikom kot brez, plus zjutraj se boš vstal v toplo hišo. Zalogovnik pa naj bo tako velik kot ga spraviš v kurilnico in da sprejme eno polno naklado drv v peč.
Hvala

Verjetno nisi razumel kako bi me grelo na sistem brez zalogovnika. Mišljeni so bili radiatorji.
Če delaš kompletno adaptacijo, potem postavi talno ogrevanje, ne glede na to kaj imaš in kakšen vir ogrevanja boš imel jutri.
Seveda v primeru drv k peči spada tudi zalogovnik.
Ko boš to imel narejeno, boš tisti kamin zakuril samo še ob posebnih prilikah "za užitek"
A se razumeš s starši?
Če se, potem ogrevanje potegni od tam. Oziroma od tebe tja, če so oni z bolj slabotni glede kurjenja.
Sorodnik je 30m daleč vlekel cevi med hišo in delavnico. Žal mu je samo to, da ni tega že prej naredil. Kljub temu da ni bilo poceni. Ne vem zakaj ne bi tipotegnil cevi is solezne hiše. In posledično tam uredil kotlovnico kot se v današnjih časih delajo. sem skoraj prepričan da je tam premočna obstoječa pec. dodaj ji zalogovnik potegni eno vejo do tvoje hiše in si zmagal. Ker ogrevanje na drva brez zalogovnika je danes res malo mimo. Razen če si mazohist da se zjutraj zbujas in preoblacis v ledenici.
Kar priklopi zalogovnik in to čim večjega zaradi komforta. Minimalno mora biti velikost koliko lahko dajo drva ven. Moj primer je 110l nakladalnega prostora v peči in 2000l zalogovnik. Peč je LTŽ moči 40kW in sistem je zadosten. Zalogovnik lepo v sebe spravi ves višek energije v 3h gorenja v peči.

Kar se tiče investicije, lahko prideš z vsem materialom in lastnim delom nekje okoli 2000€. Tukaj je samo zalogovnik, varovanje povratka na peči in ves povezovalni material. Ugodne cene zalogovnikov brez izolacije dela KOB iz Šentjurja, ki ga lahko tudi izdela po naročilo, tako višine, širine in razločnih priklopov.

Če pa želiš komfort še večji, lahko dokupiš Seltron WDC10 ali WDC20 regulacijo in potem imaš konstantno temp v prostoru, dnevno nočne režime, ogrevanje SV, lahko tudi ogrevaš dve hiši, tako kot pri mojem bratu. Investicija v elektroniko in mešalne ventile je manj kot 1000€.

Ves komfort si lahko urediš za manj kot 3000€, če seveda znaš kaj samo postoriti. Vsaj mehko lotanje je potrebno oblvadati, ostalo je pa klasični vodovod. Jaz sem tudi sam zase naredil vso centralno ogrevanje.
No ja ob vsem tem premisli koliko te stane investicija v toplotno črpalko in še prostor ki bi ti ga zavzela kurilnica pridobiš.
Kotel na drva in HT je to kar rabiš. 10cm siporexsa + obstoječi zid bo čuda delal. Če si v med prostor še dodal tervol pa še toliko bolje. Pomemben je strop in okna.
Iskanje po temi