PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Prosim za pomoc glede nacina ogrevanja!

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravo majstri.

Sem v dilemi, kaksen nacin ogrevanja izbrati, za cca. 140m2 veliko hisko, ki je sredinski trojcek, torej veliko energije za ogrevanje ne bomo porabili Big Grin
In sicer...plin do hise imam ze speljan, ampak jaz se nekako ne navdusujem nad plinom.

Kaj porecete, ali je mozno, da bi imela toplotno crpalko zrak-voda za ogrevanje sanitarne vode(cca. 1500EUR), nanjo pa bi priklopila se kaminsko pec na pelete (cca. 2500EUR). Ali je to izvedljivo?Seveda bi rada imela centralno ogrevanjeBig Grin. V spodnji etazi bi bilo cca 50m2 talnega gretja, zgoraj pa radiatorsko, ali pa povsod talno, ce menite da je tako bolj primerno.

Dimnik imam ze pozidan in je fi16 pri dolzini 8m - je to dovolj za kaminsko pec na pelete co 15kw?

Kaj pravite...so moje zelje izvedljive, ali sem realna? Morda poznate koga, ki bi to znal narediti, seveda dobro in ugodno? Lahko na ZS.

Ze v naprej se zahvaljujem.
dimnik za kotel na pelete je polna kapa, ponavadi zadošča že manj. sam so peleti drah energent, pa tud kotli so enormno dragi. zakaj ne plin, če imaš speljanega v bajto? ali je plin samo do bajte in priključka ni noter? in koliko stane priključek v hišo? Če imaš plin že noter, si nabavi dober kondenzacijski plinski kotel pa mirna (bivša jugoslovanska republika) bosna. sam imam kotel na pelete in drva. razen približno 1000 kg peletov v najhladnejših dneh kurim za ostali del ogrevalne sezone kar lepo na drva. drva so poceni, peleti pa ne. tudi ni tolko grozno zamudno kurjenje na drva. zakurim ko pridem iz službe, grem še do večera 2 krat naložit in to je to. sosed pa ma plinski kondenzacijski kotel in je še bolj zadovoljen.
Prvo je zelo pomembno, ali se boš osločila za talno v celoti(priporočam) ali ne. V kolikor gre za talno v celoti, potem izberi TČ in kot dopolnilo plinski kotel in to najcenejšo varianto, saj bo zelo malo uporabljen, za primer izredno nizkih temperatur. Peleti so ven, predragi in zahtevajo prostor, nabavljaš jih na zalogo...
Najlepsa hvala obema. Mislim, da sta me kar prepricala, da je plin najboljsa varianta, glede na to, da ga mam ze speljanega v hiso, kot alternativni vir ogrevanja sem si omislila kamin v dnevni sobi in sem tudi dala pozidat se en dimnik (enega imam ze v kurilnici).
Ko sem ze pri tem, bi pa postavila se eno vprasanje. Ce bi bil plinski stenski kotel z akumulacijo na naravni vlek, ali je potrebno dimnik (Schiedel) prilagodit (inox ali plastika), ali šamotna cev zadostuje standardom.

Se opravicujem za svojo laicnost.
Pri kondenzacijskem kotlu se ne potrebuje šamotnega dimnika. Lahko vgradite plastično kanalizacijsko cev fi 110, vanjo se pa vloži posebno plastično cev za odvod dimnih plinov fi 80. Sodobni kotli prenesejo do 15 m vertikale brez problemov
mislim, da je najboljša kombinacija toplotna črpalka zrak voda za celotno ogrevanje. obrni se na geotermal, jaz imam njihovo, najcenejša, enkratna kombinacija. ogrevam z talnim ogrevanjem in nimam nobenega sranja z kamini, pepelom, dimniki...
čista energija
pa de ne bo kakšne pomote moj nik termal NIMA nobene zveze z frimo geotermal!
čista energija
Iskanje po temi