PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izračun, izbira načina ogrevanja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

Kupili smo 35let staro hišo...dobro izolirano, trenutno ogrevanje je na kurilno olje, možno tudi na drva..Peč je že dokaj zastarela, zanima pa me ,ker s tem nimam izkušenj, če lahko dobim par kontaktov podjetij , katera se ukvarjajo s tem, da bi prišel kdo na hišo, naredil izračune in predlagal najboljšo rešitev za ogrevanje.

Hvala za odgovore!
lp
Če napišeš iz kje si (cca. lokacija) o kaki kvadraturi je govora, kaj je zate 'dobra izolacija' v številkah, tla, stene, trop, okna...kaka so grelna telesa...bo morda že tu padel kak predlog.

Od poklicanih bo vsak ponudit to česar je najbol vešč..a bo nerodno če pokličeš 'ne idealnega'.
ok hvala.
Regija: Savinjska (Celje - Laško);
Izolacija: spodnje nadstropje-delno bivalno kasneje(cca. 100m2) je še cokel, bomo dali pomladi 8cm Demit;
Zg. nadstropje -bivalno je tudi nekje 7-8cm Demit; ta del se v celoti obnavlja - kopalnica bo talno gretje, ostali prostori parket / laminat;
Okna , vrata so stara 3 leta - plastična; v vseh sobah so radiatorji.
Pa bi se ukvarjal z drvmi peleti. Sicer ti ostane kaka tc
Neke velike izbire za ogrevanje nimas. Pec ( drva, peleti, sekanci, plin,) toplotna crpalka. Odločitev je tvoja. Ne verjami dobenemu maistru ker vsi so prodajalci.
plin je v bistvu tudi napeljan do hiše.
Samo me pa zanima kdo bi mi lahko to strokovno svetoval?
Peč je recimo stara na olje/drva - bi se mogoče dala preurediti na pelete, to je možno ne?
Malo sem tudi razmišljal:
- TČ za vodo + ogrevanje plin;
- TČ za vodo + ogrevanje peleti;

Kako se pa obnesejo IR paneli, če bi katerega dal v kakšno sobo?
Najceneje in trenutno najbolj komot zate peletni gorilnik, zalogovnik pelet ter predelava obstoječe peči (če je v redu - strošek cca do max 2000 e - odvisno od gorilca),

dolgoročno

toplotna črtpalka (predelava nekje do max 12.000 eur - odvisno kaj se da od obstoječega porabit ter cenovni razred TČ, in ostala navlaka (ventili, krmiljenje ipd)..

predvsem pa dobra izolacija.

lp
Najprej povej, kaj bi sploh rad dosegel. Tole o čemer razmišljaš je kar nekaj. IR paneli?
Pri plinu je STČ brez veze, ker peč praktično nič ne greje prostora.
STČ + peleti je opcija. Ampak ne tvoja prastara peč predelana.
Komplet na plin bo praktično najcenejša investicija, so pa tekoči stroški malce večji kot pri peletih.
Ampak kot rečeno, če ne poveš ne cenovnega razreda, ne kaj hočeš od sistema, ti ne more noben nič pomagati.
Moje mnenje - bolje izoliraj bajto (to kar imaš ti ni dobra, ampak recimo temu zadovoljiva izolacija) in ostani še kakšno leto dve na olju. Potem šele razmišljaj o menjavi ogrevanja, če bo sploh potrebno.
mire9755 Prvo začni prebirati teme o ogrevanju v tem forumu, da si malo ustvariš sliko kaj katero ogrevanje prinese zraven.

Potem se boš mogel odločiti koliko lastnega dela si pripravljen narediti v ogrevalni sezoni.

Če si pripravljen vložiti več dela potem sistem na drva.
Če ti drva ne dišijo potem sistem na pelete. Manj dela.
Če pa ti ni za delo potem pa toplotna črpalka, kurilno olje, plin.

Je pa tako, da za nek srednje kvaliteten sistem je investicija približno obratna kot sem zgoraj napisal. Torej najcenejša so drva, najdražja pa toplotna.
Ja pa jade. Potem pa beremo kako osnovne kurilnice na drva z zalogovnikom stanejo 8k€+, te daje na laž. Kotlovnica s TČ je kvečjemu na istem ali raje malo manj.
Investicije je najcenejše na plin, najdražja na drva uplinjak z zalogovnikom.
Tekoči stroški (cena kWh toplote): drva=TČ/peleti/plin/ELKO/IR paneli/UNP
Kaj ja pa jade?
Tudi če zamenja peč in ne da specialke bo investicija max 3000 za pelete. Uporabi obstoječ sistem brez zalogovnikov vode (sam zagovarjam vremensko regulacijo in čim manj vode v sistemu).

Mimogrede, meni zadeva kot je opisana zgoraj na pelete lafa 6 leto brez posebnosti strošek ogrevanja na letni ravni za 250 kv (nekje ista bajta kot njegova) pa okoli 100o evrov.

Za res komot pa TČ (komot se pa plača)
ajdaajda Napisal:Najceneje in trenutno najbolj komot zate peletni gorilnik, zalogovnik pelet ter predelava obstoječe peči (če je v redu - strošek cca do max 2000 e - odvisno od gorilca),

dolgoročno

toplotna črtpalka (predelava nekje do max 12.000 eur - odvisno kaj se da od obstoječega porabit ter cenovni razred TČ, in ostala navlaka (ventili, krmiljenje ipd)..

predvsem pa dobra izolacija.

lp

Če ni skrivnost katera je 12000€. :?: Morda tvoja. :?:
Črpalke zrak voda z montažo pri zamenjavi obstoječe grelne naprave 8000€ Idea in seveda tudi manj. :roll:
Od znanca je bila še več. Je pa res da pred leti in v/v s katero ima kup težav.
In kot se črpalka dobi za 5 jurjev se tudi uplinjak dobi za pet jurjev.
Kako poceni pa je ogrevanje s TČ bo pač pokazal. Letos bo že 10% dražje od lani
meni je trenutno ta najbolj varianta:
-predelava peči na pelete;
-TČ za vodo;

mogoče še , kolikšen bi bil okvirni strošek?
Pišeš, da je peč že dokaj zastarela, sedaj pa bi jo predeloval na pelete???
Če je peč starejša in izdelana iz kotlovske pločevine je možnost, da je že kje korodirala in ti lahko začne puščati vodo. To se ti lahko zgodi, letos, drugo leto...čez 10 let. Pa tudi predelava na pelete ni povsem zastonj. Potem je tu še vsako letno iskanje "najugodnejših" peletov, nakup, raztovarjanje, polnjenje zalogovnika na peči...
Če imaš možnost zemeljskega plina potem sta smiselni varianti le zemeljski plin in toplotna črpalka. Investicija v zemeljski plin je nižja kot v TČ. Ogrevanje s TČ pa je cenejše od ogrevanja na plin. Odvisno od tega, kako močno TČ rabiš se ti razlika med ceno investicij povrne v 10...15. letih. To je pa tudi pričakovana življenjska doba ogrevalnih naprav. Torej- je dilema zgolj ali manj sedaj in več potem ali več sedaj in manj potem. Na koncu boš nekje na istem.
1 2 3 4 5 ... 9 Pojdi na stran 
Iskanje po temi