PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Notranja toplotna izolacijo zunanjih zidov

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
S čim izolirati notranje stene (sicer dve steni,vsaka po 10m/2),da ne izgubim preveč prostora v stanovanju, zunanja fasada ne pride v upoštev, razlogov je več.( €€€)
Sedaj se kuri na 22*, toda ti dve steni sta hladni,sem nastavil termometer na steno in je kazal 15*, nekaj bo treba ukrenit.
Potrebujem nasvet.
Bi bilo ok. če bi nalepil 5cm xps in jo obdelal kot fasado brez zak. sloja Big Grin
Verjetno boš zdaj dobil kup odgovorov, da izolacija od znotraj ni primerna, ker boš dobil plesen itd..

Sedaj ti bom povedal direktno iz prakse kako sem jaz izdelal in nimam nobene plesni itd. S tem, da nimam nobene rekuperacije. Vseljen sem že 2 leti.

Vse zunanje zidove sem pozidal z multiporjem 7.5cm. Nato sem prevlekel z armirno mrežico ter multipor lahko minerlano lepilno malto. Zadeva je super predvsem pa se konkretno pozna pri toplotni izolativnosti.

Še slika multiporja preden se je potegnila armirna mrežica.

[url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?c/ku/4u60WwW7/1-137unichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/c/ku/4u60WwW7/1-137unichr("46")jpg[/img][/url]
vem da je to z multiporjem ok. ker imam dve sobi z njim izdelane in je vredu,deluje pozimi prijetno toplo,poleti zadrži hladno,
toda vprašujem če je možno koristit extrudiran poliester xps ,5 cm za tovrstno izolacijo
Še moja izkušnja:

Hiša iz konca 60ih let
Pritličje kamnita gradnja
To je tudi bil razlog za notranjo izolacijo
Izvedba podkonstrukcija in nato gips plošče.
Sama izolacija je iz več plasti folije "termosilent" 15mm.
Razlog za to kompliciranje so bili neporavnani zidovi, kot posledica rušenja pregradnih zidov. Na tak način sem pač "zložil" debelino izolacije kolikor je pač bilo prostora. Parne zapore ni.
Po osmih letih ni nobene plesni, ali znakov, da je ta možna.
Rekuperacije ni, zrači se po potrebi z odpiranjem oken, napa v kuhinji dela ko se kuha (izpuh v zračnik). Ko je vlage preveč, je v uporabi razvlažilec

Nadstropje, ki je v fazi adaptacije pa oblagam večinoma s stirodurom + parna zapora. Osnova pa je ravno tako podkonstrukcija profilov in gips plošče. V nišah za radiatorje je zalepljen stirodur, zaključeno z mrežico, ki je zalepljena in pogletana z "Murexin Energy Top" lepilom (najbrž ni kake bistvene razlike med proizvajalci), na koncu pa še poravnano z izravnalno maso.

Čeprav nedokončano, je stanovanje ogrevano na 18 stopinj

Torej je odgovor:
Lahko uporabiš XPS z mrežico.
supre,in hvala obema
Kako bi pa med xps in mrežico/lepilom naredil parno zaporo?

XPS ima zaprto celično strukturo in mislim, da dodatna parna zapora v tem primeru ni nujna
Plesen se naredi ZA izolacijo. Na hladni steni. In na stenah kjer ni izolacije je pa spoj z izolacijo. In niti ni nujno da je ples3n. Lahko je samo kond3nz. Pred kratkim sem odpiral eno tak9 hiso. Obleceno s 5-10 cm stiroporja. Plesni nobene. Ko sem odpiral tudi vlage nobene. Betonski zidaki pod stiroporjem pa so se spremenili v skupaj zbit prah... ne drzijo nic.
Da reces da nimas penezov za fasado, potem pa sprasujes za izolacijo s stirodurjem... ne gre skup...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Lahko tole z betonskimi zidaki, spremenjenih v prah razložiš podrobneje?
Možno je, če je zid poln vlage in nato hud mraz.
V tem primeru lahko vlaga zmrzne po celi debelini zidu.
Notranja izolacija namreč preprečuje, da bi se zid ogreval iz prostora navzven.
Zdravo, mene pa zanima glede stare kraške hiše oz. gospodarskega poslopja z visokim stropom.
Tam si s partnerko nameravava urediti stanovanje, cca 80m2, zaenkrat edina težava, ki jo vidiva, predstavljajo sosedi, pri katerih bo zelo težko pridobiti vsa potrebna soglasja za rušitev dela stene...gre za vrstno hišo, stara kraška gradnja, neravne stene, del stene si delimo s sosedi, del stene pa ne, ampak izolacijo (fasado) te stene je potrebno narediti iz njihove parcele, na katero skoraj zagotovo ne bodo spustili izvajalcev...tudi dostopnost je težavna.

Zanima me torej sledeče: ali ima kdo izkušnje z izolacijo starih kraških hiš/domačij od znotraj? Debelina stene je cca.50-70 cm, stari kraški kamniti bloki, od zunaj morda 2-3 cm malte kot "izolacija"...se to sploh splača izolirati od znotraj (zanima me zaradi potencialne vlage)?
Ali je kdo že kdaj počel kaj podobnega?

Zanima me predvsem debelina potrebne izolacije, saj ne želiva izgubiti preveč prostora na ta račun...

Za odgovore/nasvete se vam že vnaprej zahvaljujeva.
firefly
Da reces da nimas penezov za fasado, potem pa sprasujes za izolacijo s stirodurjem... ne gre skup...

sprašujem za izolacijo iz xps,ker je to samo 20m/2 , fasada pa jih ima 250m/2, je le krepka razlika v €€€€,ane da :roll: :roll:
xelaleynad: Očitno to ni klasična vrstna hiša, ker pravite da gre za gospodarsko poslopje. V tem primeru tako ali tako najprej potrebujete gradbeno dovoljenje za spremembo namembnosti, kar bo zaradi odmikov zahtevalo tudi soglasje sosedov, tako da če ste v slabih odnosih bi že to znal biti problem, če pa niste v slabih odnosih potem pa bi se najbrž dalo dogovoriti za izvedbo fasade z njihove strani.
Mi smo imeli vsaj 20 let stiropor, polivinil in iverne lamele za oblogo, stena polna opeka. Pred leti odstranili in ni bilo nič posebnega, malo plesni.
Po moje, če xps prilepič tako, da ne bo kroženja zraka, če sta stena in fasada paropropustna in daš mrežico čez, bo vse OK.
Tisti polivinil je kar bistvenega pomena v tvoji situaciji.

Sem malo pobrskal in SD XPSa je nekje 1m na cm debeline, stiropor pol manj. Če je materjal dovolj debel niti ni tako slabo, kar v rangu parnih ovir. Nekaj doda še armirni sloj.
Iskanje po temi