Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
@bozgom
Izračun drži z eno majhno napako.......
S TČ zagotovo ne boš celo ogrevalno sezono ogreval s temperaturo DV 50 stopinj.
Zato je bolj realen SCOP=4 (A+)
In tako je tudi za Daikin HT naveden SCOP=4
Navedeno je sicer ogrevanje 55 stopinj, a sklepam, da je mišljeno do 55 stopinj DV
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.termoshop.si/media/SlikeIT/Datoteke/DACE_Heating_ErP.pdf">http://www.termoshop.si/media/SlikeIT/D ... ng_ErP.pdf</a><!-- m -->
(stran 13)
Objave: 3853
Teme: 0
Ocena:
0
Če imaš talno/stensko ogrevanje potem menim, da je TČ boljša izbira.
Če pa imaš radiatorsko ogrevanjem potem menim, da je zemeljski plin boljša izbira.
Plin mi na parcelo pride v istem pasu kot vodovod, kanalizacija, elektrika in optika. Torej, zaradi plina ni neuporabno kaj več parcele.
Priklop plina je pa enkratni strošek, kot je priklop ostalih komunalnih vodov.
Objave: 8615
Teme: 23
Ocena:
11
Demo projekcija nove hiše.
Zemeljski plin
900€ -vsi letni obratov.stroški zem.plina (poraba za ogrev., TSV, kuhanje, priključnina, dimnikar, serviser)
400€ -celotna elektrika (vključena poraba elektrike plinske peči in OČ)
1.300 -celotni letni strošek brez investicije
TČ
300€ -vsi obratovalni stroški TČ (poraba za ogrevanje in TSV in OČ)
700€ -celotna elektrika (vključeno kuhanje)
700€ -celotni letni strošek brez investicije
Letni prihranek torej cca 600€ v prid TČ.
Zanima me predvsem ali je sledeča ocena pravilna :oops: :
Kompletna investicija v TČ + bojler: 6.000€ ?
Kompletna investicija v z.plin za tistega, ki še nima priključka/soglasja: 3.500€ ?
Objave: 7905
Teme: 59
Ocena:
34
Od kod cenovno razmerje plin:TČ 1:3? Poraba elektrike za kuhanje je na ravni porabe elektrike za plinsko peč in obtočno črpalko?
Ocena:
11
Ne primerjat samo stroškov plina/energije,
če priklopiš zemeljski plin, rabiš plačevat priključnino tudi, če nič ne skuriš,
tu je še dimnikar, servis,..
vse zaradi priklopa na zemeljski plin.
Pri TČ dodatnih stroškov ni, ker vse fiksne stroške elektrike plačaš, tudi če TČ-jke nimaš.
Tudi dimnikarja ne plačaš.
Pri kuhanju pa res zavisi od tega koliko se kuha.
Obstaja plinska pečica, plinska mikrovalovka ?
Sodobna familija praviloma ne kuha veliko -morda ob vikendih, ko pa je nižja tarifa elektrike.
Če upoštevamo še stroške za dimnik smo še z investicijo lahko skupaj.
Ocena:
11
2k razlike
ali
2k - priključek čez parcelo do omarice ?
dimnik je bil vštet?
Objave: 7259
Teme: 15
Ocena:
53
Dimnik je bil notri (plastika v obstoječ dimnik). Prav tako plinska napeljava v kotlovnici. Sam priklop + števec s strani Energetike pa ne. Prekop parcele+omarica+delo pa se ne spomnim več točno, koliko je bilo, 600€?
Objave: 5058
Teme: 8
Ocena:
3
Se bom vštulil v to temo. Tast je zamenjal stari dotrajani plinski kotel z novim kondenzacijskim (mestni plin). V igri je bila tč ali plin. Pa pustimo sedaj to. Mojstri so skozi zidan dimnik potegnili le eno dimno cev. Torej ni dvojna- koaksialna cev. No, vseeno kotel vleče zrak za gorenje iz dimnika okoli dodane dimne cevi. Glede na to, da je kotel kondenzacijski, se čudim, zakaj ni dimna cev koaksialna. Saj bi, po mojem mnenju, bil izplen kondenzacije večji. Se motim?
Ocena:
53
Po mojem se motiš, kondenzacija izpuha se po mojem vedenju izvede v sami peči, pridobljena toplota pa porabi za predgretje povratnega voda.
Objave: 10
Teme: 0
Ocena:
0
Dnovak24
Fiksni strosek znasa med 2 in 6 eur +ddv. To pomeni, da si ostalo porabil za kuhanje, kar pa je ogroooooomno kubikov. Imate gostilno.