PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Zemeljski plin : TČ zrak voda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
@bozgom
Izračun drži z eno majhno napako.......
S TČ zagotovo ne boš celo ogrevalno sezono ogreval s temperaturo DV 50 stopinj.
Zato je bolj realen SCOP=4 (A+)
In tako je tudi za Daikin HT naveden SCOP=4
Navedeno je sicer ogrevanje 55 stopinj, a sklepam, da je mišljeno do 55 stopinj DV
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.termoshop.si/media/SlikeIT/Datoteke/DACE_Heating_ErP.pdf">http://www.termoshop.si/media/SlikeIT/D ... ng_ErP.pdf</a><!-- m -->
(stran 13)
hisamiha Napisal:Bozgom!

Iz tvojega pisanja sledi, da če imam možnost priklopa plina potem je to boljša izbira.

Še nekaj prednosti glede plina:
- skoraj neslišno delovanje
- zelo majhna poraba prostora za peč
-

Slabost :
- potrebno bo izdelati priključek po parceli
- plača se priključnina, ki niti ne vem koliko je
Jaz sem bil na istem. Vzel sem TČ. Sem pa hkrati tudi plačal za omarico na fasadi, ki me čaka v primeru izrednih cenovnih sprememb plina/elektrika.
Meni je ključna prednost plina tišina. Ampak je vse ostalo pretehtalo.
xavi Napisal:Ne govorim o tvojem prihranku. Slabša je bajta, bolj se TČ izplača in obratno. Pri novogradnji klasične velikosti ne sme skurit za jurja plina niti pod razno, tudi če kuha na njega. Sodelavec ima UNP nekje 1500 eurov na leto vso porabo, pa je to najdražji energent.

Evo, to je bistvo. In če je poraba zelo majhna, zna biti elo-blok še cenejši kot plin. Odpadejo "razni štemplji" (dovoljenja), priključnina, fiksni stroški... Kuhaš pa na jeklenko (lahko je nameščena tudi v kleti, da ne zavzema prostora v kuhinji...)

Če znaš oceniti izgube, lahko ugotoviš, kaj se ti najbolj splača.

V razmislek: Klub temu, da imamo na fasadi "samo" 12cm grafitnega stiroporja in dvoslojna okna (45let stara hiša), začnemo ogrevati kasneje kot večina forumašev. Zaradi tega, ker imamo povprečno porabo elektrike 600kWh na mesec, torej povprečno 800W moči. (3 stanovanja, pa računalniki, TV, hladilniki...) V dobro izolirani novogradnji, ti lahko notranji dobitki prinesejo velik delež ogrevanja, seveda odvisno od stila življenja.
Če imaš talno/stensko ogrevanje potem menim, da je TČ boljša izbira.
Če pa imaš radiatorsko ogrevanjem potem menim, da je zemeljski plin boljša izbira.

Plin mi na parcelo pride v istem pasu kot vodovod, kanalizacija, elektrika in optika. Torej, zaradi plina ni neuporabno kaj več parcele.
Priklop plina je pa enkratni strošek, kot je priklop ostalih komunalnih vodov.
Demo projekcija nove hiše.

Zemeljski plin
900€ -vsi letni obratov.stroški zem.plina (poraba za ogrev., TSV, kuhanje, priključnina, dimnikar, serviser)
400€ -celotna elektrika (vključena poraba elektrike plinske peči in OČ)
1.300 -celotni letni strošek brez investicije

TČ
300€ -vsi obratovalni stroški TČ (poraba za ogrevanje in TSV in OČ)
700€ -celotna elektrika (vključeno kuhanje)
700€ -celotni letni strošek brez investicije

Letni prihranek torej cca 600€ v prid TČ.

Zanima me predvsem ali je sledeča ocena pravilna :oops: :
Kompletna investicija v TČ + bojler: 6.000€ ?
Kompletna investicija v z.plin za tistega, ki še nima priključka/soglasja: 3.500€ ?
Od kod cenovno razmerje plin:TČ 1:3? Poraba elektrike za kuhanje je na ravni porabe elektrike za plinsko peč in obtočno črpalko?
Ne primerjat samo stroškov plina/energije,
če priklopiš zemeljski plin, rabiš plačevat priključnino tudi, če nič ne skuriš,
tu je še dimnikar, servis,..
vse zaradi priklopa na zemeljski plin.

Pri TČ dodatnih stroškov ni, ker vse fiksne stroške elektrike plačaš, tudi če TČ-jke nimaš.
Tudi dimnikarja ne plačaš.

Pri kuhanju pa res zavisi od tega koliko se kuha.
Obstaja plinska pečica, plinska mikrovalovka ?
Sodobna familija praviloma ne kuha veliko -morda ob vikendih, ko pa je nižja tarifa elektrike.

Če upoštevamo še stroške za dimnik smo še z investicijo lahko skupaj.
Migaj Napisal:Zanima me predvsem ali je sledeča ocena pravilna :oops: :
Kompletna investicija v TČ + bojler: 6.000€ ?
Kompletna investicija v z.plin za tistega, ki še nima priključka/soglasja: 3.500€ ?
Pri meni je bil predračun za kotlovnico na plin 4k€ (mislim da je bilo tukaj vse všeto, razen samega priključka čez parcelo do omarice).
TČ je prišla 6k€ z odbito subvencijo. 2k€ razlike.
2k razlike
ali
2k - priključek čez parcelo do omarice ?

dimnik je bil vštet?
Dimnik je bil notri (plastika v obstoječ dimnik). Prav tako plinska napeljava v kotlovnici. Sam priklop + števec s strani Energetike pa ne. Prekop parcele+omarica+delo pa se ne spomnim več točno, koliko je bilo, 600€?
Se bom vštulil v to temo. Tast je zamenjal stari dotrajani plinski kotel z novim kondenzacijskim (mestni plin). V igri je bila tč ali plin. Pa pustimo sedaj to. Mojstri so skozi zidan dimnik potegnili le eno dimno cev. Torej ni dvojna- koaksialna cev. No, vseeno kotel vleče zrak za gorenje iz dimnika okoli dodane dimne cevi. Glede na to, da je kotel kondenzacijski, se čudim, zakaj ni dimna cev koaksialna. Saj bi, po mojem mnenju, bil izplen kondenzacije večji. Se motim?

Po mojem se motiš, kondenzacija izpuha se po mojem vedenju izvede v sami peči, pridobljena toplota pa porabi za predgretje povratnega voda.
če je zadosti nizek
dnovak24 Napisal:Jaz sem imel zemeljski plin, torej ogrevanje, topla voda in stedilnik na plin.

Letni strosek od 1500 do 1700€.

Cez poletje sem imel poloznico okoli 40-50€, samo fiksni del ter poraba stedilnika, noro!

Sedaj imam toplotno in ocenjujem letni strosek od 500 do 700€.

Je pa res da sem imel prvo plinsko pec in da ni bila verjetno posebej varcna.

Sedaj pa racunajte.

Poslano z mojega HUAWEI P7-L10 z uporabo Tapatalk
Dnovak24
Fiksni strosek znasa med 2 in 6 eur +ddv. To pomeni, da si ostalo porabil za kuhanje, kar pa je ogroooooomno kubikov. Imate gostilno.
1 2 3 4 5 ... 9 Pojdi na stran 
Iskanje po temi