PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kako znižati strošek ogrevanja v starejši hiši?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Poleg tega pelete lahko kupi sproti vsako popoldne v prvi malo večji trgovini. Drva kupovati vsak dan je pa .....
Je pa res da peleti niso bistveno cenejši od olja.
Cenejši so bili , ko je bilo olje po več kot evro.
Sem ze slišal zgodbe , kako se ljudem za "100"evrov letno ne ljubi vec ukvarjati z zaklji,pepelom, zabasanim polžem....in so nataknili nazaj elko gorilec.
Nekdo je predlagal dobro klimo za ogrevanje (rang jurja), ki jo potem odšraufate in odnesete s sabo. Verjetno je to še najbolj smiselno.
Upam vsaj da je pri takih stroških ogrevanja najemnina skoraj 0.
Ker sicer je bolje da se selite v objekt z drago najemnino. Bo na koncu leta ceneje. Seveda če se lastnik ne more odločiti glede prodaje (po neki pametni ceni). Postavite ga pred zid. Vem da se grdo sliši, ampak pri strošku kurjave 3-4 jurje letno je to 200-300 evrov višja najemnina v energetsko varčnem objektu (pa ni treba nizkoenergijske ali pasivne hiše) pa tistega jurja za elektriko TČ.
@sassapo
Citat:To tudi ne razumem, pelete nimaš kam dat za drva, ki zavzamejo 3x več prostora pa prostor je.
Jaz pa popolnoma razumem. Drva imaš zunaj, malo pokrita in to je to. Pelete v vrečah ne moreš imeti zunaj, ker bodo tudi pokrite navlekle vlago. Tako, da če ni prostora v hiši moraš postaviti nek "pomožni objekt", ali pa dnevno kupovati vreče.
Fantocci Napisal:Nekdo je predlagal dobro klimo za ogrevanje (rang jurja), ki jo potem odšraufate in odnesete s sabo. Verjetno je to še najbolj smiselno.
+5
V tem primeru, ko prihodnost lastništva ni jasna, je to res še najbolj smiselno.

Kako jih ne moreš imeti zunaj?
Kje pa jih imajo v trgovini?
Seveda pa je najbrž pametno imeti eno improvizirano streho čez pelete.
Ampak kot rečeno nekega hudega prihranka pri peletih ne bo, bo pa bistveno več dela. Razen če je obstoječa peč res tisti požeruh s samo polovičnim izkoristkom.

Kako velika stavba sploh je, kako močna je ta stara požrešna peč? Ker sumim da je precej premočna(kot večina peči v hišah ). Če pa položi izolacijo, bo pa sploh premočna.

In ja , za klimo sem tudi jaz . Raje kot kamin na pelete in podobno. Pri klimi je edino topel prepih lahko problem. Ob največji moči, sicer je najbrž sploh ne boste vedeli da jo imate prizgano, sploh če ne bo kupljena ravno najcenejša.
Itak ne sme biti najcenejša, ker potem ne bo ogrevala nič, ko se bo spustilo pod nič. Poceni klime so le za hladit.
A dej dej, tudi poceni klime grejejo vsaj do -10°C. Kolikokrat je pod -10?
In to je še najbolj smiselno, ker jih lahko odmontirajo in odnesejo s sabo, če prodaja ne uspe.
Sicer pa @brizit, če ne šparate z oljem - potem so potrebne le malo drugačne nastavitve oljnega kotla in boste zagotovo imeli toplo (in še večjo porabo).
alanford Napisal:
Fantocci Napisal:Nekdo je predlagal dobro klimo za ogrevanje (rang jurja), ki jo potem odšraufate in odnesete s sabo. Verjetno je to še najbolj smiselno.
+5
V tem primeru, ko prihodnost lastništva ni jasna, je to res še najbolj smiselno.

Ampak za klimo so dobrodošli objekti z kolikor toliko dobro izolacijo, saj drugače bodo prevelike razlike po prostorih. Glede na to da gre za hišo iz 70 let je verjetno bolj "sobasta" kot pa vse odprto v enem. 5 klim v eno bajto nadriplat pa je spet kar nekaj stroška.

Pa dajte še malo moža vključit v reševanje ogrevalne situacije :-)
Jaz bi pa rad videl kakšno sliko tega objekta zunaj in znotraj. Mislim, da bo to pojasnilo marsikaj.
Energetik81 Napisal:A dej dej, tudi poceni klime grejejo vsaj do -10°C. Kolikokrat je pod -10?...

Ne preveč verjet kitajskim prospektom.
Prvo leto kar smo kupili starejso hišo (1985 gradnja) in se preselili v njo je bila hiša popolnoma brez izolacije. Ogrevanje je bilo kamin + klima + 2 el. radiatorja z tem da je bilo v hiši mrzlo , predvsem tam ko so bili le el. radiatorji. ko sem 2x plačal eletrike ko mutan, sem šel na bolho kupil kiperbush (mini peč na drva), sem ga postavil v tisti prostor ki je bil prej le električi radiator in razlika je bila velika. Z el. raditorjem sem imel temp le 21 st, z pečko pa kar 25+. z eno roko drv torej 3 normalna drva in par trsk za podkurit je bila tem iz 13st na 25 v slabi uri. V hiši je bila temp ko sem prišel iz šihta le 12 st. Ampak to je bila prva sezona, sedaj poteka 3 sezona ko pridem damuh tudi čez 3 dni, je temp vedno 21 st v dnevni 23 st. Hiša pa še vedno brez izolacije mislim ovoj hiše, dodal sem v tlake pa zadnjo ploščo hiše torej podstrešje pa dodal sem talno gretje + nova okna

namen zgodbe kupi mini peč na drva ...trga gate, pač je pa treba nalagat ampak le prvo uro nato je že prevroče. Cena peči je bila takrat 80€ (rabljene)

glede klime, če ne kupiš kvalitetne bo vgašnjena kot moja in le za grd okras na steni. Oz. temu rečem že spomenik
Zdravo,

če smem samo podati svojo izkušnjo - preselil sem se v hišo prav tako brez izolacijske fasade, bivalo se je le v pritličju in delu kletnih prostorov. Mansarda je bila le deloma izolirana (po mojem mnenju največji krivec za toplotne izgube). Poraba kurilnega olja čez leto za ogrevanje in sanitarno vodo 4000l. V hiši pa le redkokdaj 20° C. Ko sva z ženo uredila svoje stanovanje v mansardi sem dogradil navadno peč na drva. Za ogrevanje enake površine kot prej + 100m2 mansarde smo porabili cca 25prm drv, v hiši pa toplo. Je pa res, da je tast, ki je upokojenec lahko v dopoldanskem času nalagal, torej smo kurili cel dan, da je bila hiša konstantno topla. Če ti lastnik dovoli tak poseg, je lahko rabljen kotel na drva dejanska rešitev, ki ne stane veliko, prihrani pa veliko denarja. Se pa moraš zavedati, da v primeru, ko ne kuriš cel dan in je zunaj mraz takšne hiše ne moreš segreti v kratkem času.
Pa dodaš zraven jurja za nov zalogovnik (ali pol manj za kaj rabljenega) pa imaš tudi dopoldne toplo. Se vedno pa moraš klasično peč velikokrat naložiti ker ima majhno kurišče in majhno površino izmenjevalca.
Mož dela od doma, tako da ni problem, če mora mal drv naložit ali v kamin ali centralno. Jah, če so peleti približno tako dragi kot olje, potem ne naredimo baš razlike. Potem raje drva, jih bi verjetno tudi zastonj lahko dobila.
Klima mojemu kar ne potegne, če pa bi rabila tako za jurja, da bi bilo kaj od nje pa sploh ne.
Mislim, da bi nekaj na drva, ali druga peč ali kamin. Bomo videli, kaj bodo lastniki rekli. Za vodo pa se sedaj zagotovo ne bomo šli v strošek TČ, če bo treba bomo na bojler šli. Ne znam pa povedati sedaj koliko olja gre samo za vodo poleti. Kar se peči tiče, je bilo že v prvih komentarjih rečeno, da taka kot jo imamo 'požre ko hudič' Wink.
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi