PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Tlak v ekspanzijski posodi centralnega ogrevanja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!

Zanima kakšen tlak mora biti v ekspanzijski posodi pri centralnem ogravanju na drva.
Prebral sem nekaj tem na to, odgovarjete da 0,1bar na meter višine od ekspanzije
do najvišje točke (radiatorja oz. cevi. ), vodo pa polniti za cca 0,2 bara več...

To mi je jasno, zanima pa me, kako se meri v moje primeru.

Hiša: klet, pritličje, 1.nadstropje ( cca 9 m = 0,9bara )
Kurilnica (peč in ekspanzija) je v drugi stavbi, kjer naj bi bila ekspanzija na "oko" na višini zgornjega dela pritličja.
Se pravi cevi iz peči gredo po zemlji iz kurilnice v hišo navzdol v klet, potem pa normalno po hiši naprej.
Upoštevam višino kjer pridejo cevi iz centralne v hišo pa potem do najvišje točke v hiši, ali se meri višina ekspanzije, kot bi bila pod stropom pritličja ?

LP
Ti bodo verjetno podali še informacijo strokovnajki. Sam jo imam tovarniško napolnjeno (mislim da) na 2 bara. Pristisk v sistemu centralnega ogrevanja je od 1,8 do 2 bara (tam nekje). Se nisem ukvarjal s posebnimi izračuni, sem le pobral nasvet monterja in nasvete s foruma. Če pa nimam prav, bo pa že kdo argumentiral zakaj ni tako v redu. :wink:
Ko je voda v sistemu ohlajena se pravi ne kuriš vodo v sistemu napolniš na 1,5bar. Ekspanzijsko posodo prav tako napolniš na recimo 1,5bar z zrakom nato pa spremljaš med kurjenjem kako se ti obnaša tlak vode. Če ti precej naraste tlak vode recimo proti 2bar pač malo zraka s ekpanzijske spustiš recimo za 0,1bar pa spet spremljaš nihanja in ponavljaš postopek dokler ti sistem drži konstanten tlak z manjšimi nihanji. tako sem naredil jaz.
Pravilno bi bilo nekako tako:
- pritisk v sistemu bi moral biti najmanj toliko kolikor je višinske razlike najvišje točke ogrevalnega sistema in točke meritve (tam kjer imaš manometer) x 0,1 bar. Ta tlak zaradi nihanj moraš imeti za par desetink bar zaokrožen navzgor.

- navzgor je omejitev v elementih sistema in v varnostnem ventilu. Ker je obremenjevanje sistema z visokim tlakom nepotrebno in dovede prej do kakega puščanja na kakšnem fitingu, se običajno s tlakom ne pretirava.

Torej je za tvoj primer 1,5 bar dovolj
Najbrž je dovolj že pol bara
Predvidevam da meri v kurilnici pri leci. Potem gre navzdol v klet, pod zemljo, v sosednji objekt, kjer je mansardi približno eno etažo višje kot peč. Tako da vse kar je nekje med pol bara in 1 bara (hladne vode) je po mojem mnenju ok.
ok hvala
Iskanje po temi