PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kako znižati strošek ogrevanja v starejši hiši?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!
V najemu imamo cca. 45 let staro hišo, brez izolacije in s starimi okni ter s centralno na nafto. V pritličju smo si nabavili kaminček in z njim ogrevamo celoten štuk, v nadstropju kjer imamo spalnice in pisarno pa ogrevamo na centralno. Niti 3 mesece ni, kar smo napolnili cisterno 1500l, pa je že pri koncu Sad, poleg tega pa že daleč od tega, da bi bilo v tem nadstropju toplo. V pisarni, kjer mož večinoma sedi za računalnikom je potrebno mal dogrevat s kaloriferjem, sedaj si je kar termofor naštimu Wink, pa naročen imam oljni radiator, da ga bomo mal selili iz sobe v sobo. Velik problem je, ker so radiatorji tako smotano napeljani, da v večini sploh niso pod oknom ali pa je premajhen za tisti prostor.
V glavnem, ker imamo v najemu (sicer jih že malce masiramo, da bi prodali Wink) ne moremo delati izolacije, novih oken ampak bi si radi predvsem znižali stroške ogrevanja. Z možem razmišljava, če bi kupila rabljeno peč na drva in pač kurila z drvi in ne nafto. Do kdaj so približno topli radiatorji, če naložiš recimo okrog 11ih, 12ih zvečer? Ali je sploh normalno, da v 3 mesecih pokuriš 1500l olja za 5 radiatorjev? Res pa je, da kurimo ves čas, ker imava 3 otroke in ena je še dojenčica, tako da si ledenika v spalnici res ne moremo privoščit. Ali bi mogli dat preč pregledat, da ni kaj narobe?

Če razmišljam malce naprej oz. bolj optimistično, tisti, ki imate starejše hiše... bi naredili občutno razliko, če bi npr. menjali okna za začetek samo v zgornjem štuku? Koliko bi se poznalo?
Hvala!
Aja, mogoče še ta podatek... peč je stara cca. 30 let znamke Riello, model Binomio Wink
Imam enako peč (odmontirano in postavljeno v kot). Citiram nekoga na tem forumu: "Lepa in požrešna je ko hudič". Že četrto sezono (teče že peta) imam toplotno črpalko. Stroškov v primerjavi s prej so le 30%.

Vsak ukrep v izolacijo se bo poznal, tudi če boste menjali samo okna. Vendar ta ukrep ne bo popolen dokler ne naredite toplotnega ovoja cele stavbe, tudi podstrešja. Mi imamo 1500 litrov olja za celo sezono pa še malo za drugo, pa ogrevamo dva štuka, 170 m2. Tudi investicija v peč bi se poznala, saj so drva cenejša kot olje.
Dokler hiša ni vaša je vprašanje kaj lahko delate in ko/če boste morali iti ven, kaj lahko s seboj nesete. Ne investirati, da se ne zainvestirate...
Zakaj še enkrat enako vprašanje?

<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=64272">viewtopic.php?f=7&t=64272</a><!-- l -->

Smo že takrat napisali, brez investicije v izolacijo/okna bo poraba ogromna.
Ja, če zamenjate peč za tako na drva, bo ceneje ko kurilec, vendar bo treba kuriti kot pri norcih. Peči tudi verjetno ne boste odnesli s sabo, če se boste odselili.
Pa tudi če ne boste dolgo tam, se vam investicija ne bo povrnila in bo bolje če naprej kurite kurilca.
Zato še vedno morda najbolje če nabavite nekaj klim za kritične prostore. Klime nato odšraufate in odnesete s sabo.
Po moje vam je najcenejša opcija izolirati zadnji strop - na podstrešju položite stekleno ali kamno volno,mogoče tudi stiropor.
Toplota največ odhaja navzgor.
Ker hiša ni vaša, je vsak ukrep finančno vprašljiv.
Namreč če se "jutri" odselite, ste vložen denar dobesedno pokurili.
Glede na to, se mi zdi edina smiselna investicija v nekaj klim, ki bi delovale 24/7
Poleg tega, pa zadihtati okna kolikor se da in zapreti kakšne neuporabljene zračnike in dimnike.
Ko klime ne zmorejo, pa si še malo pomagati s pečjo na kurilno olje.

Ko in če bo lastništvo vaše, pa je najhitrejši način za zmanjšanje stroškov nakup HT TČ, najbolj učinkovita rešitev pa vložek v fasado in stavbno pohištvo. V dobro izolirani hiši pa je potem strošek ogrevanja toliko manjši, da izbira ogrevanja ni več tako pomembna.

Torej vse odvisno od financ in poteka dogodkov......
Sicer pa če se gre gledat stare poste od @brizit, se njen "problem" vleče že 3 leta.
In še vedno ne ve, ali bo bajta njena ali ne. Nasvet o klimah pa ignorira.
Po drugi strani - baje gre za ogromno bajturino K+P+1 - tudi število potrebnih enot klim bi bilo precejšnje - vprašanje če ni potem bolje nabavit kar neko nizkocenovno TČ, recimo LG ali Panasonic ter jo uporabiti v bivalenci s staro ELKO pečjo.

Vse pa je brez veze, dokler ne ve ali bo bajta njena ali ne. Ampak šparati na olju in biti v mrazu mi je pa tudi mimo.
V tem primeru bi jaz dogradil rabljeno peč na dva.[url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")bolhaunichr("46")com/gradnja/ogrevanje-in-klimatizacija/ogrevalna-telesa/kamini-peci/pec-na-drva-1309086344unichr("46")html?aclct=1481727060&kw=pe%C4%8D+na+drva]Recimo tole[/url] Mojstru ki dela v okolici centralne dal še nekaj da mi jo priklopi vzporedno k peči na olje in kuril na drva. Ko bi se pa peč ohladila bi pa se peč na olje vklopila.

Tudi če se izselite čez eno leto se bo investicija povrnila, peč se pa pusti kar v kurilnici.
Ja, najboljše je predlagat poseg v nepremičnino nekomu, ki je najemnik. Lastnik bo zagotovo vesel nezakonitega posega.
konkreten primer... hiša neizolirana ( stara okna, brez fasade, neizolirano podstresje,...) poraba ko... 5 do 7 tisoč letno ( šparanje, mrzlo,...) kaj naredit... okna? fasada?... prvo sem zamenjal pec... uplinjak, poraba 25m3 drv letno, vse toplo, nihce ni šparal... strošek kurjave cca 1500 eur letno... ostale 4000 eur sem namensko investiral v hišo... 2 leti menjama okns, še 2 leti menjana streha( z dodatno izolacijijo), še 2 leti nova fasada,... trenutna poraba 10m3 drv... uredim še par toplotnih mostov, potem pa toplotna črpalka
Pri meni sem najvec naredil z menjavo energenta Wink
@uhlec
Saj imaš prav, ampak pozabljaš eno "malenkost":
Ti si lastnik hiše, brizit pa ni!
Kot je napisano ,smo že podali neke rešitve v drugi temi, samo očitno ,da med letom ko je toplo pozabijo in ko pride zima je to kar pač je. Ni druge kod ,da bo treba nekaj ukrenit drugače bo pač vsako zimo ena tema .
Če še hiša ni vaša in je lastnik razumen človek se bi mogoče dalo dogovoriti za peč na drva. Vzamete pa navadno peč na drva za cca jurja in majster z materialom ne bi smel priti čez 600 evrov, tako da imate povrnjeno investicijo v eni sezoni. Le kurit bo treba. Je pa razlika če boste pognali za 1000 eur drv ali pa za 3jurje kurilca.
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi