PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Mlačni radiatorji

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
A imaš na radiatorjih termostatske glave in le te nastavljene na želeno temp. To se eni pri tašči v stanovanju na centralnem ogrevanju tudi pozna. Saj ventil zapira in je potem samo 1/3 radiatorja topla. V prostoru je pač dovolj toplo in to je normalno delovanje termo ventila.

Seveda je pa potrebna temp. razlika vtoka in iztoka iz radiatorja, ker drugače ni ogrevanje prostorov. Večja kot je razlika bolje se porabi toplota iz radiatorja. Po mojem je slabše stanje, če je celi radiator vroč kot je samo zgornji del radiatorja mlačen in je notri dovolj toplo.

Perpetum mobila še niso izumili predvsem na ogrevanju ga ni mogoče. Saj ne moreš dobiti ven več ali isto energije, če nisi not vložil nič energije.
Kako so zvezani radiatorji? Kje je cev za dovod in kje za odvod?
Sam sem imel težave z tem ker je bil radiator vezan "nepravilno" Spodaj noter- zgoraj ven, rezultat enak kot pri tebi. Potem smo zvezali na eni strani zgoraj noter na drugi strani spodaj ven, radiator enakomerno topel in tudi sobo ogreje precej boljše pri nižji vstopni temperaturi.
Radiator pač nikoli ne more biti povsem enakomerne temperature. Ker to bi pomenilo, da NE greje sploh. Moč = pretok x delta temp x 4,2
Torej je enakomerno topel (delta T=0) le, če je pretok skozi neskončen ali pa če ni odjema moči.
Zelo blizu enakomerne porazdelitve je ko je že vstopna temp. majhna in posledično odjem majhen.
Zgorja vroč spodaj mrzel pa je pač pri visokotemperaturnem ogrevanju v kombinaciji s skoraj priprtimi termostatskimi ventili.
Energetik, glih na tem forumu sem enkrat zasledil formuli za izracun moci sledeco: pretok x deltaT x 60 ÷ 0.86= moc.

Ce racunam po tej formuli mi pride drugacen rezultat, kot po tvoji. Katera je prava?

Zracunaj mi prosim kaksna moc je to:

14l pretok, deltaT 3 stopinje.
Važno je da vzameš prave enote.
-pretok v kg/s (če imaš v L/min, moraš to deliti s 60)
-delta T v K
-konstanta 4,2 v kJ/kgK

Moč dobiš v kW.

Tvoja moč je 2,94 kW, če si mislil pretok 14L/min

Za antifriz je potrebno še pomnožiti s konstanto, odvisno od razmerja mešanice.
Pozdravljeni,

tudi pri nas se je pojavil tak problem in samo na enem radiatorju:
- Zgoraj termostatski ventil odprt do konca,
- spodnji ventil odprt do konca,
-GF črpalka od 7-21.h na 2,
-temp. vode na mešalnem ventilu kaže skoraj konstantno 60st (kurimo na drva , v peči višja t)
- vsi ostali radiatorji( tudi tisti najbolj oddaljen ) so topli od vrha do tal , v diagonalo, levo in desno, imajo pa vsi ostali radiatorji še navadne armalove ventile.
- sistem je prezračen , vode toliko kot je mora biti.
- opisana zadeva je 1. nadstropju
.
Radiator je zgoraj vroč, nekako horizontalno do polovice topel, spodaj hladen, povratek vode skoraj nezaznavno topel.

Kaj naj še preverimo?
Odpri na strežaj okno,da se shladi prostor pa bo termostat sprostil pretok.
@zanka Ali se to pojavilo nenadoma, sredi kurilne sezone in je prej delal radiator normalno..

Ali ste po kakem letu ali več prvič odprli radiator in je tako stanje ?
ta radiator je v stanovanju tamladih- v dnevni sobi in je skoz v uporabi. Ne vem, kdaj se je pojavilo, so pa opozorili kak mesec nazaj. Malo imam na sumu iglo. Bi bilo to možno? Je pa bil ventil čez poletje odprt.

Kar se tiče zgornjega nasveta; se mi ne zdi logičen; če je ventil odprt do konca, pomeni nekje 25 stopinj, da se zapre.V prostoru pa ni toliko.
Termostatsko glavo dol in sprostiti iglo.....
Probaj,nimaš kaj izgubiti
ČopDesign je imel prav. Narobe zvezano Smile Se zgodi tudi najboljšim. Naredili prevezavo in sedaj odlično Smile
1 2
Iskanje po temi