PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Mlačni radiatorji

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni

Mi lahko prosim pomagate najti težavo v mlačnih radiatorjih?

Na novo se ogrevamo s toplotno črpalko in ogrevamo 6 radiatorjev.
Vsi radiatorji so popolnoma odprti ter preveril sem tudi pretočne ventile, da so popolnoma odprti. Prav tako so prezračeni. Pritiska na toplotni mi kaže 1.5bar v ceveh 1.8-1.9bar. Toplotna je v garaži, radiatorji v nadstropju višje.

Težava je v tem, da je radiator vroč zgolj na vrhu, spodaj pa vse manj... le lojtra v kopalnici je popolnoma topla. Glej sliko, kako je razporejena toplota.
[img]httpsunichr("58")//s30unichr("46")postimgunichr("46")org/5wa6y8ggx/asdunichr("46")jpg[/img]

Razlaga naj bi bila, da ker se prostor hitro ohlaja, da sproti ohladi večino radiatorja, kar mi ni logično, saj po moji logiki je pretok vode konstanten čez celoten radiator in bi morala biti voda "povsod" na enaki T?

Kaj lahko še preverim?

Hvala ter lep pozdrav,
S
Najprej odpri še ventil na spodnjem delu radijatorja. Če še to ne pomaga pa boš moral povečat pretok skozi sistem.
Ja, saj pravim... tudi spodnji je odprt do konca, na vseh radiatorjih.
Pretok? Na kakšen način? "Pumpa" je grundfosova avtomatska, vgrajena v TČ in se ne da nastavljati oz jo upravlja TČ. Torej mora priti serviser?
Bi nam morda zaupal firmo in model toplotne črpalke in ti bo lažje svetovati.
Bolj pomemben bi bil podatek o temp vode v in iz TČ.
Pri meni je tako, da so zaradi nizke vhodne temperature radiatorji (so dobro dimenzionirani/veliki) po celotni površini neenakomerno topli. Ker so radiatorji Aklimat s sredinskim priklopom, so tolpejši v sredini in pri vrhu. Ostalo je zaradi toplote, ki prihaja iz notranjosti proti zunanjosti na otip površina bolj mlačna. Večja je vstopna temperatura (nad cca 45°C), bolj so radiatorji enakomerno topli po celotni površini.
Model je toshiba estiahws p804. Temp je naravnana na 50 stopinj (toliko tudi kaze na barometru na instalaciji cevi), ravno zaradi temp radiatorjev. Drugih podatkov zal nimam.
Toliko stopinj nikakor nebi smelo biti. Praviš, da so vsi ventili na radiatorjih odprti do konca, tako zgornji kot spodnji? Ali je željena temperatura v stanovanju dosežena?
Je to že tako od začetka, ali pa se je zaelo to dogajati kar naenkrat?
Obtočna črpalka je nastvljena na koliko? Premalo informacij za ugotoviti kaj je narobe.
Tako, spodnji in zgornji ventili so odprti do konca. Temperatura sicer je 22 stopinj ampak TČ ne deluje na avt. način temveč sem jo nastavil na 50 stopinj zaradi slabo nastavljenega avtomatskega načina.

Obtočna črpalka? Če imam isto v mislih (skrita pod pokrovom TČ) je avtoamtska in jo uravnava TČ. Pri stari peči sem imel na pumpi možnost 3h hitrosti.

Je pa to verjetno od začetka, prej nisem imel brige, saj ni bilo tako mrzlo Smile pa tudi takšen račun ni bil za elektriko... Je pa zadeva v pogonu cca 2-3 mesece.

Sem klicala sicer serviserje in pridejo pogledat... samo razlaga mi je čudna, da naj bi se prehitro ohlajalo in zato prišlo do delne temeperature radiatorjev Smile?

Žal sem popolen neznalec o teh stvareh, zato sem se obrnil na vas...

lps
Ker je željena temperatura v prostorih dosežena, temperatura vtoka pa je nastavljena fiksno na previsokih 50°C, mora TČ zmanjšati hitrost obtočne črpalke na minimum. Zato ni pretoka in so radiatorji delno mrzli.
Nastavitve vsekakor niso prave.
Lastniki Estij z foruma, ti bodo pri nastavitvah morda pomagali bolj, kot serviser. Sam ti ne morem, ker je nimam.
To, da imaš nastavljeno na fiksnih 50 C je katastrofa za samo porabo elektrike in obrabo črpalke. Potrebno je najti pravo strmino krivulje, ki upošteva zahtevano temp. prostorov in trenutno zunanjo temp. Z nižanjem zunanje temp. se dviguje temperatura vtoka. V teh dneh ob konstantnem delovanju če radiatorji niso poddimenzionirani, bi morala biti mak. 40 C. Trditev, da se voda ohlaja, ker je v hiši premrzlo, pa je smešna. Voda se ohlaja, če je pretok prepočasen, pri ogrevanju z TČ pa mora biit na maksimalni hitrosti.Verjetno imaš v navodilih opisano, kako se ključni parametri nastavijo in v kašnem primeru je OČ na maksimalni hitrosti.
V prostoru imaš 22C. Imaš sobni termostat? Navij ga do konca pa potem slataj (p uri ali dveh)radiatorje.
Nimam tč, nimam pojma o njih, vendar dam prav predhodnikom da si v meglo brcnil s fiksnim dviznim vodom 50C.
Očitno gre pri tebi za problem s pretokom, ki je v vseh pogledih premajhen, kar rezultira tudi precej večjo porabo.
Pokliči svojega monterja, saj on edini pozna tvojo situacijo, mi lahko na podlagi zelo skopih podatkov zgolj ugibamo!
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Lentus Napisal:....mora TČ zmanjšati hitrost obtočne črpalke na minimum.
to je "dvorezni meč" na radiatorjih....
če se da, obvezno nastavit na konstanten pretok najvišja hitrost_pri meni, ko je samo 33-34° vtoka, tudi najbolj oddaljen radiator v mansardi (600x1800)priklop zgoraj/spodaj samo na eni strani))popolnoma po celi površini topel/mlačen.....Verjetno, če bi bila frekvenčna OČ tako kot v Toshibi/Daikinu...bi imel isti problem. Enostavno, ko se zmanjšuje pretok, se mora nekje poznat, ne glede na hidraulično uravnovešenost sisitema ponavadi en rad. "štrajka"...
1 2
Iskanje po temi