PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Viadrus-predelava

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
pol se pa za primerjavo vzemi eno poleno iz bau palete, po drugo poleno pa pojdi kakšnemu sosedu, ki ima domača suha drva, pa niti na vago nerabiš dajat boš že opazil konktetno razliko samo če vsako poleno v svojo roko primeš
Jozl Napisal:Viadrus ni tako slaba peč. Pri meni se je pokazala odlična, samo malo 10% peša za dobrimi uplinjevalnimi pečmi.
Če imaš zalogovnik, potem tako kot jaz naredi:
- Samson regulatorja vleka več ne rabiš. Odmakni verigo od lopute.
- Na primarnem zraku vstavi vijak v loputo in nastavi minimalni pretok zraka v peč. Za to boš rabil nekaj dni biti zraven pri peči in potem je mir.
- Sekundarni zrak imej odprt do konca, da lahko dimni plini gorijo tako kot treba.
- Ko zakuriš in peč doseže delovno temp., pripri dimniško loputo nekje med 50-70%. Tako potem v peči bolj počasi gori in gre več energije v vodo, kot skozi dimnik. Koliko pripreti dimnik, boš tudi z nekaj dnevnim opazovanjem zaznal. Važno je, da se skozi primarni zrak ne pokadi ven, takrat je treba dimnik malo bolj odpreti.
- Naloži polno peč drv in na vrhu zakuri, da lahko drva počasneje odgorevajo. Drva so spodaj, plamen pa je zgoraj in gori gor.
- Drva naloži še v toplo peč po kurjenju, ko ni več žerjavice. Se malo segrejejo in še dodatno posušijo.
- Pred vsakim kurjenjem lahko s krtačo potegneš po dimih kanalih na peči in strop kurišča. Pozna se za 1-2°C pri izhodni temp. peči. To delo ne traja več kot 1minuto, a ima velik učinek.

Še kaj bi lahko napisal, ker že tako kurim sedaj 4 sezono v peči (3 sezone še nisem bival v hiški - samo vzdrževanje temp na 18°C). Imam seveda malo večjo peč. 40kW nazivne moči oz. not v peč gredo malo čez 80cm dolga drva. Imam ND3 regulacijo dviga povratka. Zalogovnik je velikosti 2000l. V peč lahko naložim cca 100-110l drv dolžine 40cm (2x po dolžini peči). Zakurim na vrhu. Uporabljam mešana drva po žledolomu (bukev, hrast, gaber, kostanj, bor, smreka...). Če imam zalogovnik 40-30-30-30, je dovolj polna peč in imam na koncu 85-80-80-75 v zalogovniku. Če pustim zalogovnik ohladiti na 27-25-23-21, potem pa še naložim v peč 1/4-1/3 nalagalnega volumna. Samo takrat še pogrejem cca 150/300l sanitarne vode in celotno ponovno segrevanje 90m2 estriha preko talnega ogrevanja.

Če kdo ne verjame mojim stavkom tukaj napisanim, lahko pride mojo kurilnico pogledat in mu tudi demonstriram kako peč hitro ogreje zalogovnik. Res sem moramo prej dogovoriti, ker sedaj ob soncu kurim na vsake 48h, če je pa oblačno in temp -5 do 5° (noč - dan), pa na 36h. Hiša je brunarica 20cm lesa in brez izolacije v stenah. Mansarda je 24 poševnina in 32cm ravni del ovčje volne.

Ni vsaka Viadrus za na odpad. Jaz sem mojo prav pred tem rešil. Je pa romala skoraj 2 leti stara Atmos na odpad. Koliko šele ta Atmos pošlje skozi dimnik. Zato je pa šel pri bratu ven iz kurilnice. Še prej pa je imel mojega Viadrusa in se mu sedaj kolca kako peč mi je podaril.

Še podatek o moji porabi drv. Zadnji 2 leti sem porabil cca 6m3 drv za ogrevanje hiške skozi zimo. Letos imam pripravljenih 8m3 in sem do sedaj porabil cca 1,5m3. Seveda imam na strehi 7,5m2 heat-pipe sončnih kolektorjev, ki sedanje dneve pridelajo dovolj za SV in tudi deloma za ogrevanje vsaj 12h na 2 dneva. Bom pa marca zakuril mogoče samo 5x. Lanske 3 zime sem zakuril samo 2x, samo nismo imeli porabe SV.

Zaključek:
Viadrus peč je dobra, ni glih odlična, je pa cenovno najugodnejša (cena-izkoristek-vzdrževanje-čiščenje-enostavnost lahko še moja mama pri 70 zakuri). Škoda je take peči metati vstran in kupovati nekaj XXXX€ vredne peči, ker bodo prihranile 10-20% drv in dale boljše dimne pline. Ko pa kaj crkne, pa smo tam, kjer ni muh - v mrazu.

Pozdravljen,
hvala za izčrpno obrazložitev. Na primarnem zraku že imam vijak. OK,bom samsona-verižico izklopil in privil vijak, da bo odprtina stalna. Koliko cm reže imaš približno nastavljeno? Sekundarca odprem do konca, pa javim kako gre.
LP,aleš
Jaz imam primarc odprt pod 10mm in ne nekaj cm. Imam na moji dolgi peči tudi zadaj odprtega 2mm - treska od lesenega zaboja za solato. Spredaj lahko pomerim, drugače pa je nastavljen tako, da peč pri polnem gorenju daje nekje 80-88°C na izhodu. Seveda je takrat tudi črpalka na max hitrosti, vtok v peč je nastavljen na 60°C.

Lahko Samsona obdržiš in ga nastaviš na nižjo temp. Ko peč doseže 60°C je lahko Samson zaprt in je odprtina samo z nastavitvijo vijaka.
A se je kdo vprašal kaj bo, ko bo zmanjkalo elektrike in črpalka nebo delovala???????
Samson ne bo v delovanju, ker ima na primarju 10 mm blokirane odprtine sekundar pa odprt do konca.
Poplava preko varnostnega pa mogoče še kaj
Cisto nic nepricakovanega. Imam bypas. Se ze zgodilo. Sem pomotoma izklopil podaljsek. Pec je imela 105c. Zalogovnik na vrhu 102c. Termovzgonsko ogrevanje zalogovnika deluje. Sistem centralne instalacije je odprt in ne more preseci 1bar tlaka. Zaradi moznosti zaprtega kaksnega ventila imam 3 varnostne ventile. Ti se do sedaj niso delovali. Dobra stara pozabljena tehnika in nima kaj crknit.
Za bypas je potrebno bit zdraven
Ni mi pa jasno zakaj ste montirali 3 varnostne ventile, ki na odprtem sistemu itak ne delujejo.

Poslano z mojega D5803 z uporabo Tapatalk
Baypas ima nepovratno loputo. Ta se samodejno odpre ker nima vzmeti. Varnostni ventili so zaradi vec ostalih ventilov. Ce se slucajno kateri zapre potem varnostni resuje raztezanje.
Flikuc
Šel se k znancu pogledat kako točno zgledajo vrata od takšne peči in bi vam
predlagal da si izdelate eno pločevino iza zunanje lopute na notranji strani vrat, neke vrste regulacijo vztopnega primarnega zraka zunaj pa ostane loputa z samson regulacijo na 95stC. Tako pri hladnejši peči ko je samson odprt v polno bo manjši pretok in posledično počasnejše gorenje.
Če pa bo v peči visoka temperatura (zaradi drobnih drv, smrekovine, izpad el. in podobno), se bodo zunanja vratca zaprla.
Količino primarnega zraka nastavite da pri temperaturi povratka nad 60stC ne bo dvižni vod več kot 10stC višji kot povratni.
LP, Franc
ND3 nad 95c odpre mesalni ventil do konca in tako s hladno vodo iz dna zalogovnila ohladi pec do 90c. To se vcasih zgodi ko ni dimnik dovolj priprt.
Ne bo držalo.
Seltron ne odpre mešalnega pri 95stC v peči, ampak nad 90stC povratne vode in sicer pri predzadnji verziji programa.
Pri zadnji verziji ne odpre ventila in črpalka ne dela, če ni 2stC dviga temperature v 4 minutah, prižge se samo lučka za napako.
LP, Franc
Pridi k meni jutri popoldan, ko bom ponovno zakuril in ti lahko potem pokažem vse lastnosti varovanja, če ne verjameš.
franmaln Napisal:Flikuc
Šel se k znancu pogledat kako točno zgledajo vrata od takšne peči in bi vam
predlagal da si izdelate eno pločevino iza zunanje lopute na notranji strani vrat, neke vrste regulacijo vztopnega primarnega zraka zunaj pa ostane loputa z samson regulacijo na 95stC. Tako pri hladnejši peči ko je samson odprt v polno bo manjši pretok in posledično počasnejše gorenje.
Če pa bo v peči visoka temperatura (zaradi drobnih drv, smrekovine, izpad el. in podobno), se bodo zunanja vratca zaprla.
Količino primarnega zraka nastavite da pri temperaturi povratka nad 60stC ne bo dvižni vod več kot 10stC višji kot povratni.
LP, Franc

Pozdravljen,
ali je ta pločevina navrtana, da omogoča pretok zraka ? Se da dobiti kakšno slikico?

LP;Aleš
Slikice ni, ker ima premajhen vlek in takšne rešitve moj znanec ne potrebuje.
Podal sem samo idejo.
Lahko daš perforirano pločevino sigurno se bo zmanjšal pretok samo tega se ne da nastavljat.
Osebno bi izdelal nekaj kar se da nastavit nekaj podobno temu:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://i.imgur.com/NObrYRj.jpg">http://i.imgur.com/NObrYRj.jpg</a><!-- m -->
Pa nebi se ukvarjal na notranji stani ampak bi dal tik pod zunanjo loputo da bi lahko štelal brez odpiranja vrat.
Odpreš loputo poštelaš in spustiš vratca nazaj na ketnco.
LP
1 2
Iskanje po temi