PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Viadrus-predelava

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,
imam peč Viadrus U-26, zalogovnik 800 l ( več ne spravim v kurilnico ) kurim z drvmi. Imam idejo, da bi na spodnja vratca vgradil ventilator, kateri bi služil za podpih, da bi drva močneje gorela, oziroma, da bi hitreje ogrela zalogovnik na željeno toploto. Pa tudi peč se ne bi tako hitro ohlajala, saj bi preprečil dovod hladnega zraka skozi spodnja vratca ( sedaj Samson odpira, bolj je hladna bolj odpre ). Sprašujem, ali je morda to že kdo preizkusil, kaj mislite, ali bi se dalo kaj pridobiti na izkoristku in kaj bi vse potreboval za izgradnjo te variante.
Za odgovore in razmišljanja vam bom zelo hvaležen.
LP;aleš
Tole mi je nekako nasprotujoče, ali pa ne razumem vaše ideje.
Viadrus že tako prehitro gori. Ne rabiš ventilatorja. Ima namreč prekratko pot do dimnika.
So že napisane rešitve za vratca v obliki nekega magnetka (po kurjenju se Spodnja vratca sama zaprejo) in neke zapore na dimni poti kjer se dimni plini lahko bolj ohladijo.
Viadrus ni tako slaba peč. Pri meni se je pokazala odlična, samo malo 10% peša za dobrimi uplinjevalnimi pečmi.
Če imaš zalogovnik, potem tako kot jaz naredi:
- Samson regulatorja vleka več ne rabiš. Odmakni verigo od lopute.
- Na primarnem zraku vstavi vijak v loputo in nastavi minimalni pretok zraka v peč. Za to boš rabil nekaj dni biti zraven pri peči in potem je mir.
- Sekundarni zrak imej odprt do konca, da lahko dimni plini gorijo tako kot treba.
- Ko zakuriš in peč doseže delovno temp., pripri dimniško loputo nekje med 50-70%. Tako potem v peči bolj počasi gori in gre več energije v vodo, kot skozi dimnik. Koliko pripreti dimnik, boš tudi z nekaj dnevnim opazovanjem zaznal. Važno je, da se skozi primarni zrak ne pokadi ven, takrat je treba dimnik malo bolj odpreti.
- Naloži polno peč drv in na vrhu zakuri, da lahko drva počasneje odgorevajo. Drva so spodaj, plamen pa je zgoraj in gori gor.
- Drva naloži še v toplo peč po kurjenju, ko ni več žerjavice. Se malo segrejejo in še dodatno posušijo.
- Pred vsakim kurjenjem lahko s krtačo potegneš po dimih kanalih na peči in strop kurišča. Pozna se za 1-2°C pri izhodni temp. peči. To delo ne traja več kot 1minuto, a ima velik učinek.

Še kaj bi lahko napisal, ker že tako kurim sedaj 4 sezono v peči (3 sezone še nisem bival v hiški - samo vzdrževanje temp na 18°C). Imam seveda malo večjo peč. 40kW nazivne moči oz. not v peč gredo malo čez 80cm dolga drva. Imam ND3 regulacijo dviga povratka. Zalogovnik je velikosti 2000l. V peč lahko naložim cca 100-110l drv dolžine 40cm (2x po dolžini peči). Zakurim na vrhu. Uporabljam mešana drva po žledolomu (bukev, hrast, gaber, kostanj, bor, smreka...). Če imam zalogovnik 40-30-30-30, je dovolj polna peč in imam na koncu 85-80-80-75 v zalogovniku. Če pustim zalogovnik ohladiti na 27-25-23-21, potem pa še naložim v peč 1/4-1/3 nalagalnega volumna. Samo takrat še pogrejem cca 150/300l sanitarne vode in celotno ponovno segrevanje 90m2 estriha preko talnega ogrevanja.

Če kdo ne verjame mojim stavkom tukaj napisanim, lahko pride mojo kurilnico pogledat in mu tudi demonstriram kako peč hitro ogreje zalogovnik. Res sem moramo prej dogovoriti, ker sedaj ob soncu kurim na vsake 48h, če je pa oblačno in temp -5 do 5° (noč - dan), pa na 36h. Hiša je brunarica 20cm lesa in brez izolacije v stenah. Mansarda je 24 poševnina in 32cm ravni del ovčje volne.

Ni vsaka Viadrus za na odpad. Jaz sem mojo prav pred tem rešil. Je pa romala skoraj 2 leti stara Atmos na odpad. Koliko šele ta Atmos pošlje skozi dimnik. Zato je pa šel pri bratu ven iz kurilnice. Še prej pa je imel mojega Viadrusa in se mu sedaj kolca kako peč mi je podaril.

Še podatek o moji porabi drv. Zadnji 2 leti sem porabil cca 6m3 drv za ogrevanje hiške skozi zimo. Letos imam pripravljenih 8m3 in sem do sedaj porabil cca 1,5m3. Seveda imam na strehi 7,5m2 heat-pipe sončnih kolektorjev, ki sedanje dneve pridelajo dovolj za SV in tudi deloma za ogrevanje vsaj 12h na 2 dneva. Bom pa marca zakuril mogoče samo 5x. Lanske 3 zime sem zakuril samo 2x, samo nismo imeli porabe SV.

Zaključek:
Viadrus peč je dobra, ni glih odlična, je pa cenovno najugodnejša (cena-izkoristek-vzdrževanje-čiščenje-enostavnost lahko še moja mama pri 70 zakuri). Škoda je take peči metati vstran in kupovati nekaj XXXX€ vredne peči, ker bodo prihranile 10-20% drv in dale boljše dimne pline. Ko pa kaj crkne, pa smo tam, kjer ni muh - v mrazu.
Jozl
Eno vprašanje kot praviš da naložiš 100-110l prostornine drv v kotel je to cca.65 kg drv z relativno vlago malo pod 20%.
Teoretično z 100% izkoristkom lahko potegneš iz njih 247kWh.
Za 2000l vode ogreti iz povprečno 32 na 80stC je potrebnih 112kWh.
Po tem sodeč imaš izkoristek kotla 45%.
Če pa ogrevaš iz štartne temperature povprečno 24 na 80stC pa je potrebnih 130kWh/285kWh in porabiš 20% več kuriva pa imaš izkoristek celo pol procenta boljši 45,5%.
Tvoja kontrola zraka (celo mešanih drv) ni obrodila dobrih sadov.
Sicer nisem zagovornik XXXX€ kotlov ampak ni niti približno dobra kaj šele odlična .
Lep pozdrav.
Kolegi instalaterji pravijo.. Viadrus je najslabši kotel ki ga je možno kupiti na trgu
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
100-110l drv ni nikoli 65kg. To bi bilo če bi taki volumen hloda v celem kosu brez zraka vmes naložil. Realno je samo 2/3 tistega kar si napisal in je lahko nekje 45kg. Nisem pa še nikoli tehtal drv, preden jih da v peč. Mogoče, ko ostalo toliko od plače, da kupi tehnico, pa bom še dodatno dal prave argumente.

Sem pa že do sedaj parkrat naložil brikete od kamina v peč. In jih nisem nikoli mogel dati več kot 40 kg v peč. Več pač ne gre notri.

Sedaj pa ponovi kalkulacijo izkoristka in upoštevaj da je med drvami tudi kar precej zraka. No to tekočina, ki zapolni nalagalni prostor v peči v nulo.

A ni podatek da je 1m3 hlodovine cca 1,4m3 ali več prosto zloženih drv. Nisem točno prepričan kje se to zasledil.
V 100-110 l prostor nikoli ne spraviš, 65 kg drv tam nekje max do 50% tvoje navedbe.
Sam sem jih tehtal in kuril v 125 l zalogovnik drv uplinjaka, pa jih pri polnem ni bilo nikdar nad 30 kg. Tako, da navedbam Jozl - a verjamem, bolj kot kakemu propagandistu sodobnih kotlov, katerih niti na forumu ne zmankuje. Seveda, je iluzorno pričakovati, da je ogrevanje s takim kotlom samoumevno, primerjaje npr. pritisnit na gumb TČ ali uplinjaka. Se pa da, s kmečko pametjo in opazovanjem spravit kurjenje na nek optimum glede na kotel, brez svinjanja okolice.
Potrebno bo stehtat drva za takšne zaključke.
Moj voziček za drva ima točno prostornino 0,1m3 in noter gre 58-60kg bukovih drv, odvisno kako se potrudim zložit.
Teža zračno suhe bukve je 720kg/m3.
LP,Franc
Peči kot so Viadrus in podobni kotli tudi pločevinasti s kaskadami se najbolje kurijo od vrha le malo potrpljenja je treba. Peči so enostavne za uporabo in pri kurjenju od vrha niti nimajo tako slabega izkoristka, posebej še če imajo prigrajen zalogovnik. Drage peči imajo boljši izkoristek a jih je treba tudi drugače vzdrževati in ko sešteješ nabavne stroške in stroške vzdrževanja postane zanimivo in računica se kamlu prevesi na stran enostavnih kotlov sploh pri današnji ceni drv
Franmaln,

tvoja bukova drva si verjetno tehtal kmalu po tem, ko je bila bukev spomladi posekana in je sok kar tekel iz nje ter razžagana in ceplena . Takrat ima m3 cca 1t in pm cca 700 kg.

zračno suha drva imajo cca 350-400kg/pm
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www2.arnes.si/~kkovac6/MATERIALI/ro.zrsss.si/_puncer/les/lastnost.htm">http://www2.arnes.si/~kkovac6/MATERIALI ... stnost.htm</a><!-- m -->
Očitno so na vašem koncu pri Semiču, težja in kvadratnih oblik. Pri nas nekje v prodaji, od 630-650 kg kubik /3 , s tem, da ti ne uspe zapolnit z drvmi več kot 75 %deklariranega volumna kotla.Ti priporočam, da enkrat stehtaš tvojo pazljivo naloženo cizo drv s prostornino.
0ps vidim, da me je nekdo prehitel ....
Očitno sem Lesarsko šolo prešpricac, čeprav sem se izšolal z odliko.
Sicer pa vse pohvale jozlu, ker dosega super rezultate.
Kot pravi da porabi največ 45 kg drv še zmeraj 54% izkoristek ni prav rekorden.
Stehtaj paleto drv iz bau, pa boš videl koliko ima m3 drv. Pa odstej vsaj 10%. Ker vsaj toliko je v večini primerov preveč vlage za kurjavo v bau drvah
Ti se kar trudi z zlaganjem drv v peč. Jaz nisem bil odličen niti v šoli, niti nisem pri zlaganju drv v peč. Pogorela bodo zložena ali pa nametana. Že dolžina drv mi to onemogoča. Vse od 30-70cm (klavtra na pol z motorno, eno Sobotno dopoldne za dve leti drv (cca 20m3)pripravljeno pod teraso
1 2
Iskanje po temi