PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Delovanje toplotne črpalke WPL-08-K2-NT

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

po pregledu večih tem na forumu nisem prišel do ustreznega zaključka, ali moja toplotna črpalka deluje ustrezno ali ne. Najprej nekaj podatkov:
- novogradnja, ročni ometi stari 2 meseca, tlak star 1 mesec, v hiši je dosti vlage
- toplotna črpalka: model WPL-08-K2-NT
- 2 veji ogrevanja (spodnje in zgornje nadstropje)
- bojler za sanitrano vodo se trenutno ne ogreva oz ga niti ni
- neto površina talnega ogrevanja je cca 140m2
- izolacija - tlaki 8cm stiroporja + 8cm betona + veje za talno ogrevanje, strop plošča + 30 cm steklene volne, narejeni so ometi, fasade še ni, okna so troslojna, ostalih večjih posebnosti ni

Stvar je sledeča: toplotna črpalka deluje 24h/dan, vključeni so tudi vsi trije grelci, nastavljen je protokol sušenja tlakov. Poraba električne energije je skoraj 200kW/h dnevno. Avtomatsko izračunana temperatura posameznega kroga je 35°C. Problem vidim v tem, da kljub temu, da toplotna črpalka na polno deluje 24h/dan, se temperatura dvižnega voda nikakor ne povzpne nad 35°C, zato se posledično temperatura povratnega voda ne povzpne nad 31°C. Temperatura v prostorih je sicer spodobnih 21°C. Zavedam se, da imam velike toplotne izgube, vendar po prebiranju tem na forumu, bi se ob zunanjih temperaturah čez dan nad 0, ponoči malo pod 0, temperatura dvižnega voda morala povzpeti nad 40°C, torej bi bila tudi temperatura povratnega voda višja. Torej, je to normalno delovanje in bom sedajle pač moral potrpeti z 200kW/h porabe na dan (6kW/h grelci + 2.5kW/h toplotna črpalka, kar naj bi dalo nekje 13kW toplotne energije) ali se da kaj storiti?

Hvala za odgovore.
To, da s protokolom počakaš na bolj ugodne temperature oziroma podaljšaš čas sušenja in znižaš temperaturo. Če se ti mudi je pa to to.
Glede na porabo (verjetno si mislil 200 kWh) je to ravno električna moč TČ + 6kW grelcev 24h. Kar pomeni samo to, da ne moreš narediti nič več, vse itak že dela na 100%.
Imaš ogromne izgube skozi stene + izpareti moraš na hektolitre vode iz tlakov in ometov. Problem je samo ta, da si se spravil to početi v izredno neprimernem času ob negativnih temperatura in megli...
Tako je, mislil sem 200kWh. Vem, da čas ni najbolj primeren, zanimalo me je samo to, če bi bilo možno temp. povratnega voda spraviti na višjo temperaturo zaradi sušenja tlakov (menda mora biti čim višja temperatura, da spoka tam, kjer mora).
1. Ne moreš jo spraviti višje, če TČ+grelci že zdaj delajo na 100%. Ko se bojo tlaki posušili in če bodo zunaj kaj boljše razmere, se bo temeratura vode sama dvignila.
Če misliš opraviti protokol zagona talnega, potem mora priti temperatura vode vsaj tam na 45-50°. Do takrat tlake samo sušiš... Aja, protokol na TČ ponavadi vsak dan dvigne temp. vode za 5K. Morda še ni dvignila tako visoko?
2. Naredi fasado...
Tako, da zapreš kakšno vejo (ali pa kar celo nadstropje). Delaš protokol na enem štuku naenkrat.

Sicer pa, če se ne mudi zelo, lepo počasi posušiš hišo. Recimo dvižni vod na 25 in pogosto zračenje. Naj zima in njen suh zrak naredi svoje.
Če ne bo šlo drugače, bomo naredili to (najprej protokol na eni veji in nato še na drugi). Fasade še ne nameravam narediti vsaj 1 leto, da se bo hiša bolje presušila. Ni mi jasno, kako eni na forumu z večjo ogrevalno površino porabijo za 75% manj elektrike (torej okoli 50kWh dnevno), pa tudi nimajo narejene fasade. Nimam pa podatke o tem, koliko imajo presušeno hišo... Upam, da se v zglednem času hiša posuši vsaj toliko, da temp dvižnega voda spravim nad 40 stopinj ali pa da zmanjšam porabo elektrike pri isti temperaturi.
Pa ne med protokolom! Tolk kot zdaj porabi, ne bo nikdar več... Zapri posamezne stuke in izmenoma delaj protokol.
Meni tole nikakor ne gre skupaj da porabiš 8kwh/uro pa ti dvižni vod ne pride na 35C?! In to 8kwh v kombinaciji s tč! Na 35C bi moral priti z manj kw če bi imel el.peč kaj šele dodatne kw od tč.
Jasno, da tukaj nekaj ne štima! 140m2 veliko hišo z izolirano podstreho brez fasade z 8kw TČ in non stop vklopljenimi dodatnimi grelci bi moral v parih dneh spremeniti v savno Confusedhock:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
No, ja verjetno ne kaj ne štima. Meni so sumljivi navedeni podatki. Takšen objekt bi moralo ogret sami elektro grelnik. Glede na porabo bi rekel, da greje TČ + elektrogrelnik. Lahko bi bilo kaj narobe z TČ, vendar v tem primeru kompresor ne bi trošil cca 2,3kw.

Moje mnenje je da objekt porabi več, ker je še nekaj drugega narobe. Morda objekt ni popolnoma zaprt?
V napačnem času si se spravil delat protokol. Imaš neizolirano, nepresušeno hišo ki bi ji rad podkuril v hladnem vremenu.

Niti ne vem čemu je trebno opravljat protokol. 40 stopinj sploh nisi v sanju doseči, niti jih ne boš nikoli kasneje ko boš vseljen. Verjetno ne boš presegal 32 stopinj.

Jaz jih nisem delal in večkrat prek zime spuščam v njih 40 stopinj pa ni zaradi tega nobenih problemov..ti niti blizu tej temperaturi ne boš.
Mislim, da ni nič narobe. Hiša v popolnoma enaki fazi kvadrature cca 160m2. Tlaki stari 9 mesecev. Pregrevanje tlakov (po protokolu iz navodil) smo delali marca. Zunanje temperature so se vrtele ponoči okrog 4°-5°, dnevne pa preko 10°. Črpalka de Dietrich 8Kw. Maksimalna temperatura, ki jo je črpalka dosegla je bila 40°. V notranjosti objekta je bilo vroče kot v savni, vendar pa črpalka še zdaleč ni dosegla deklarirane temperature vode. Če se prav spomnim bi morala po protokolu po sedmih ali osmih dneh doseči 50°. Je pa zanimivo to, da je črpalka dosegla maksimalno temperatur čez noč, podnevi tudi ob sončnem vremenu (dve steni sta sončni) pa je držala temperaturo 39°.
Hvala vsem za odgovore/nasvete. Sedaj, ko je bilo nekaj dni čez dan topleje (okoli 5 stopinj) je v kombinaciji z dodatnim ogrevanjem (kamin) temp dvižnega voda prišla do nekje 43 stopinj, povratnega pa 38 stopinj. Talnih oblog še nekaj časa ne nameravam položiti. Svetovali so mi ta protokol (po 28ih dneh naravnega sušenja), da poči tlak kjer mora, tako da ne bo kasneje problemov. Vlage pa vem da je veliko, se že čuti, ko stopiš v hišo. Bom pa sedaj še nekaj dni pustil na taki temperaturi, potem pa bo šlo že počasi nazaj na normalne temperature.
Potem bi lahko počakal s tem protokolom. Če so dilatacije na pravih mestih, ne bo počil nikjer. Se bodo pa dilatacije malo razširile.
Vsak dan vsaj 2x ali 3x prezrači na prepih za 5-10 min.
Iskanje po temi