PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Talno gretje - slabo kroženja vode?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pred meseci sem že pisal o dveh temah - električno talno gretje in spuščeni stropovi. Da spet ne bo nesporazuma, tisto nima nič s to temo, ker sem potem izbral drugo stanovanje Smile , kjer pa imam problem s talnim ogrevanjem. Zato upam, da dobim tukaj kakšen uporaben nasvet, predvsem da bolje vem naprej na koga pritisniti, da se zadeve uredijo (ali je problem v stanovanju ali zunaj stanovanja - peč).

Na kratko je problem, ker se stanovanje ne pogreje, še posebej pri najbolj oddaljenih sobah od razdelilne omarice (npr. samo 15C v dnevni sobi okrog novega leta, ko je bilo najhladneje zunaj), kjer ni kaj veliko toplote čutiti po tleh, vseeno pa se pozna, da nekaj pa le pride, ker na predelih, kjer ni talnega gretja, je vseeno dosti hladneje. Sama izolacija te novogradnje je po mojem dobra.

V priponki prilagam sliko razdelilne omarice in še povečan del zgornjega dela, kjer so merilniki pretoka (?).

V tisti razdelilni omarici se vsaj na kovinskem delu čuti zelo toplo, kjer pride dohodna cev v stanovanje s toplo vodo, tako da nekako sklepam, da je voda ustrezno topla (glede na to, kaj sem bral o talnem gretju, bi prej rekel, da že pretopla). Tudi odhodne cevi za posamezne sobe so tople, dohodne iz sob pa v najboljšem slučaju mlačne (mogoče je kopalnica in predsoba malo toplejša, a sklepam zato, ker sta najbližje razdelilne omarice) in ti dve sobi sta še najbolj topli. Na vseh ventilih, ki so povezani s sobnimi termostati, se vidi, da je tisti črni krog na sredini dvignjen, kar bi naj pomenilo, da so odprti (če so dovolj, pa seveda ne vem), ker ko so zaprti je črni del nižje. Tako da se vidi razlika na ventilu, ko je sobni termostat nastavljen na gretje in ko ni. Pred časom, ko sem malo eksperimentiral in zaprl gretje za kopalnico (tako talno kot tudi stenski radiator, ki se napaja preko iste tople vode), se je na določenih mestih na tleh v dnevni sobi celo čutilo za silo toplo, razen če je takrat bilo še kaj drugega v igri, da je bilo bolje. Sklepal sem, da je potem več pretoka bilo na voljo za dnevno sobo. V zgornjem delu razdelilne omarice pa so še kazalniki pretoka (?), kjer če dobro razumem, se lahko z odvijanjem/privijanjem izenači pretok, da bi bil enakomeren po vseh sobah. A kdo ve, a bi tam moralo kazati tudi konkretni pretok vode v posamezne sobe, ker na vseh je bolj kot ne tisti indikator na 0 (v najboljšem primeru 0.5 l/min)?

Skratka meni tako laično nekako deluje, kot da voda ne zaokroži dobro - vhod topel, izhod mlačen/hladen (tudi po daljšem času, ko bi že moralo pogreti). Kot da pumpa ne potiska vodo v redu, ali pa je mogoče zrak v ceveh, ventili ne dovolj odprti ... Za gretje vode se uporablja peč na plin, kakšna točno pa ne bi vedel, ker do nje nimam dostopa. Nisem pa dobil občutka, da bi bila neka bistvena razlika med sobami, kjer so ploščice ali parket. Res sta najbolj topli sobi s ploščicami (predsoba, kopalnica), a po mojem zato, ker sta najbližje omarice. Ker ploščice v kuhinji, ki je sklopu dnevne sobe (najhladnejše sobe), pa so hladne.

Se opravičujem za daljši tekst, a hotel sem podati vse, kar vem.
Hvala vnaprej za vsak uporaben odgovor/komentar!

Če pa je kdo iz okolice Kranja in bi bil slučajno pripravljen priti na ogled, naj se mi javi prosim na ZS. Z veseljem mu plačam za pot in porabljen čas, če le nima extra visoke tarife. Big Grin

Zaenkrat še ne stanujem notri, ker še čakam par drugih zadev, ki bodo rešene v nekaj tednih, zato bi rad čimprej razčistil, kje je problem ogrevanja. Večina ostalih stanovalcev je priklopljenih na drugo peč in oni menda nimajo problemov. Vsaj eden, ki je priklopljen na isto kot jaz, pa ima sicer nekaj topleje notri, a vseeno jamra, da ne greje dovolj.

Priložene datoteke
.jpg   razdelilnik.jpg (Velikost: 176,14 KB / Prenosi: 4006)
.jpg   merilniki.jpg (Velikost: 137,72 KB / Prenosi: 4003)
Če ni pretoka na posamezni veji pomeni da je le ta zaprta. Kolikor gledam se da pri tebi nastavljat pretoke zgolj z belimi pokrovčki na posdnjem razdelilcu. Te vse odpri do konca in vsi morajo začeti kazat pretok..oz. bojo postale cevi tople.

Drugo...lociraj obtočno črpalko, ki poganja vodo po talnem...tam poglej na kateri hitrosti je...dvigni jo na najvišjo (III)...običajno rabiš kovanec za to.

Tretje...oddaljenost sobe ne vpliva na to koliko se ohlaja voda ampak dolžina cevi posamezne povezave...a najprej rabiš pretok v vseh. Potem pa začneš pripirat najbokj tople sobe da dobijo hladne večji pretok in se s tem poviša temperatura.

Za dvih temperature v celotnem stanovanju pa je prvi ukrep povišanje hitrosti črpalke (če je možno) ter drugo povišanje temperature vstopne vode.

Ce nimaš dostopa do obtočne črpalke naj pride ta, ki ga ima in poglejta hitrost ter jo povišajta na maksimum.

Za štart pa seveds odpri vse veje.

Ker kolikor vem tudi plinska peč dela po vremenski regulaciji, ki ti mora biti dostopna, da jo lahko po potrebi reguliraš...ker če plačuješ ogrevanje imaš tudi možnost regulacije...ali pa naj bo najmodajalec pri roki da bo po potrebi to urejal.

Če ni dovzeten za to...menjaj stanovanje.
Samo eno vprašanje.....
Koliko časa ogrevaš?
@Homer: ogreva se že več tednov, vsaj nekaj dni pa imam res na vseh termostatih nastavljeno 21C, pa še vedno ni prišlo do te temperature. Ponoči mislim, da ne grejejo, nekje od 7-21h pa je bolj kot ne vedno stenski radiator v kopalnici topel, ki gre preko istega obtoka. Res pa zdaj še ne živim tam, tako da 100% ne morem reči, kdaj začnejo in nehajo ogrevati.

@vincent: kot sem pisal nek mali pretok verjetno je, ker v določenih sobah in na določenih mestih se še občuti toplo ali vsaj mlačno (tudi v dnevni, ki je najslabša), ker opazi se velika razlika v toploti/hladu, če primem tam, kjer sploh ni cevi spodaj.
Tisti beli pokrovčki so danfoss ventili, ki se "avtomatsko" krmilijo preko termostata, tako da na njih ne morem neposredno vplivati v smislu, da bi jih sam odprl (vsaj kolikor vem ne). Kot pa sem pisal, se pa opazi razlika, če je termostat v "stanju gretja" (črni krogec na vrhu ventila je malo dvignjen) in ko je gretje na termostatu izklopljeno (črni krogec je spuščen).

Ko omenjaš "bodo začeli kazat pretok"? Kje bi se to videlo? A tam zgoraj, ko sem poslal povečano sliko in so vsi skoraj na 0? Bi tisto moralo kazati nek večji pretok (zdaj je bolj kot ne povsod 0 ali max. 0.5 l/min)? Ali kdo ve, koliko bi naj bilo ponavadi pretoka l/min pri talnem gretju?

Obtočna črpalka je verjetno nekje pri peči, ki je v čisto ločeni sobi, do katere nimam dostopa. Če mislite, da je problem v tej črpalki in pretoku (kar tudi meni deluje), bom seveda zatežil naprej, da se gre to pogledati. Čeprav so ravno zadnjič imeli Viessmann serviserje za peč in mi je čudno, da niso tega povečali, ker vedo, da imamo probleme.

Glede temperature vode na tisti vstopni beli cevi še ne občutim tako toplo (ne vem, a je še kako izolirana, pa se manj občuti), malo naprej na kovinskem delu pa je tako vroče, da sem se zadnjič opekel, ko sem držal prst gor nekaj sekund.

Ja, kot sem napisal, bom zatežil, da se preveri stanje te obtočne črpalke in poveča hitrost. Do plinske peči pa nimam dostopa in mislim, da pač tako kot v kakšnih drugih večstanovanjskih zgradbah kurijo od jutra do večera, ponoči pa verjetno ne in na to nimam vpliva, da bi lahko jaz samo za svoje stanovanje karkoli reguliral. Razen to, da imam v vsaki sobi termostat, s katerim nastavljam temperaturo in posledično regulacijo (odpiranje/zapiranje) tistih belih ventilov.

Se pa tu ne gre za najemodajalca, ampak zdaj lahko težim samo prodajalcem, ker sem to stanovanje kupil, a morajo še upoštevati garancijske roke oziroma to je po mojem že kakšna stvarna napaka. Zato, da jih zmigam, da se zadeve uredijo, sem to temo odprl, toliko da bi dobil na podlagi mojih indicev, kakšen nasvet, kje bi naj bil problem.
Pri mojem talnem se tisti zgornji črni obroči dvignejo in potem se merilna mezura skupaj s spodnjim delom, ki je tudi črn vrti in tako določa količino pretoka. Spodnji beli ventili so samo za hitrejše trenutno nastavljanje. Za zgornje ventile sem sam nekako pogruntal, ker je bil en ta ventil z merilnikom priprt. Ko sem celotno talno razdl in preverjal zakaj se ne, da odvijačiti mezure, sem vklopil vodo in me je celega zalilo.

Preveri še enkrat zgornje merilne menzure, dvigni črni pokrov in zasukaj menzure, ponavadi je spodaj nastavek za ključ in se da obračat. Meni je to pomagala in sem potem na celotnem talnem vse mezurene ventile odpr do konca.
Ker omenjaš termostate...prekontroliraj ali gre igla ven in noter? Ker rada zašteka...torej z vodovodarskimi kleščami odšravfaj termostatsko glavo da prideš do igle...tista mora it na pritisk noter in sama ven (vzmetena)...če ne gre jo pafkrat na silo porini ven...da se razgiba. Če imaš pri roki špricni noter malo wd.ja. Pa seveda...trenutno vse glave odpri do konca!! Itak so brezvezne...pretoke nastaviš v omarici in pika.
Bojan74: sistem je odzracen pa to?
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
@Polde: Kot sem zgoraj samo laično razmišljal, sem med drugim napisal, da je mogoče zrak v ceveh. Če je s tem "odzračen" mišljeno to? Iskreno povedano pojma nimam, kako je s tem. Ko sem z enim govoril, mi je nekaj omenjal, da je slišal, da pri talnem gretju spraviti zrak ven ni tako enostavno kot pri klasičnih radiatorjih. A lahko prosim mogoče glede "odzračevanja" še kdo komentira?

Drugače pa sem se za jutri zjutraj dogovoril z nekom, da bo prišel pogledati in upam, da bom potem že malo bolj vedel pri čem sem.

@Jozl: ja, tudi pri meni se tisti obroči dvignejo (na sliki niti niso do konca dol, ampak sem jih samo položil). Drugače sem jaz tisto že odvrtaval, a nekako nisem opazil, da bi se po tistem, kaj spremenilo glede pretoka (niti indikator ni pokazal vsaj kaj bistveno večji pretok niti gretje ni bilo kaj boljše), a bom to še enkrat preizkusil, ker mogoče nisem bil dovolj pozoren. Se pravi, če dobro razumem, naj tiste zgornje merilnike v spodnjem delu odvrtim na polno in bi se moral povečati pretok?

@vincent: Hvala za nasvet. Bom temu jutri še to omenil, če že sam ne bo kaj posumil. Drugače, ko omenjam termostat, imam v mislih tiste sobne škatlice, kjer "digitalno" nastavim želeno temperaturo. Tisto je potem povezano s temi belimi ventili spodaj na sliki, kjer sem omenil, da vidim na vrhu ventila razliko, ko je odprt (črn krogec na vrhu belega ventila gleda ven) in ko je zaprt. To glede te igle sklepam, da je mišljeno, da se preveri v teh belih ventilih v razdelilni postaji?
Se opravičujem, a kaj pomeni "odpri vse glave do konca"? Je tu mišljeno, da naj na teh sobnih termostatih nastavim neke večje temperature, v omarici pa odvrtim te zgornje mezure na polno, kar je Jozl napisal?
Bojan: ja, to je to glede odzracenja. Tvoje omembe nisem videl, zato sem omenil. Ce je to krivo se mora sistem odzracit pa bi potem moralo delat.
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Danes mi je serviser, ki je uradno pooblaščen za montažo in servis peči centralnega ogrevanja dejal, da obstaja aparat, ki se ga priključi na oba kraka cevi talnega ogrevanja v razdelilni omarici (vsako cev posamič) in da se tako "pregoni sistem" in iztisne zrak iz posamezne cevi talnega.

Kako se ta aparat imenuje in kdo ga ima? Centralarji ali vodovodarji?

LP
Reče se ji črpalka ali postaja za polnjenje/izpiranje/odzračevanje. Imajo jo monterji ogrevalnih sistemov. Poglej si jo na temle filmčku ob natanko 1:00.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.selfio.de/blog/fussbodenheizung-richtig-befuellen-spuelen-entlueften.html">http://www.selfio.de/blog/fussbodenheiz ... eften.html</a><!-- m -->
Če imaš v talnem vodo iz vodovoda brez dodatkov, lahko sam odzračiš po postopku, ki je prikazan v nadaljevanju filmčka. Za polnjenje uporabi novo cev.
Imam vprasanje.
Talno na olje zanima me glede temparature v stanovanju.
Kako morajo biti ventili v razdelilni omarici nastavljeni da je toplo al do konca in pec.
Sedaj imam ventile na sredino to pomeni da je 3l na uro pretoka in pec na 22C.

Pa se nam zdi da je mrzlo.
in ali je pametno da je pec nastavljena na dnevno in nocno temparaturo ali da kar pustim na dnevni.
Gre se zaradi porabe in seveda da je najboljsi izkoristek???
Johan_R Napisal:Danes mi je serviser, ki je uradno pooblaščen za montažo in servis peči centralnega ogrevanja dejal, da obstaja aparat, ki se ga priključi na oba kraka cevi talnega ogrevanja v razdelilni omarici (vsako cev posamič) in da se tako "pregoni sistem" in iztisne zrak iz posamezne cevi talnega.

Kako se ta aparat imenuje in kdo ga ima? Centralarji ali vodovodarji?

LP
To je namenska črpalka, katero priklopiš na dovodni in odvodni del razdelilnika na polnilno pipo. Potem odpiraš veje eno po eno in s tem ustrezno odzračiš vsako vejo zase. To ima vsak resen izvajalec talnega ogrevanja.
Prezraci in nastavi pretok 2L/min pa bo.
Hvala vsem za te odgovore.

Ne vem, ali sem to tematiko spregledal, ali pa o tem nismo govorili. Vsekakor grem v lov za informacijami in izvajalcem, ki bi mi to naredil.

V kolikor se kdo tukaj ukvarja s tem in ima to črpalko (ter jo profesionalno obvlada), naj mi prosim pošlje ZS, da se dogovoriva, kdaj bi se "poseg" zgodil. Imam za prezračit dve etaži (VP+M). Lokacija: Zgornje Pirniče, med Medvodami in Tacnom pri Ljubljani.

Hvala in LP, I
Johan_R Napisal:Hvala vsem za te odgovore.

Ne vem, ali sem to tematiko spregledal, ali pa o tem nismo govorili. Vsekakor grem v lov za informacijami in izvajalcem, ki bi mi to naredil.

V kolikor se kdo tukaj ukvarja s tem in ima to črpalko (ter jo profesionalno obvlada), naj mi prosim pošlje ZS, da se dogovoriva, kdaj bi se "poseg" zgodil. Imam za prezračit dve etaži (VP+M). Lokacija: Zgornje Pirniče, med Medvodami in Tacnom pri Ljubljani.

Hvala in LP, I
Ne rabiš nobene naprave, samo 2 vrtna šlaufa z ustreznimi priključki ter vodovodno pipo. Postopek je povsod že opisan, narediš enostavno, sam v 1h.

lanej2014 Napisal:Imam vprasanje.
Talno na olje zanima me glede temparature v stanovanju.
Kako morajo biti ventili v razdelilni omarici nastavljeni da je toplo al do konca in pec.
Sedaj imam ventile na sredino to pomeni da je 3l na uro pretoka in pec na 22C.

Pa se nam zdi da je mrzlo.
in ali je pametno da je pec nastavljena na dnevno in nocno temparaturo ali da kar pustim na dnevni.
Gre se zaradi porabe in seveda da je najboljsi izkoristek???
Kaj pomeni "da je toplo al do konca in pec" Confusedhock:
Pretoke imaš OK. Torej je temperatura ogrevalne vode prenizka. Kaj pomeni da imaš peč na 22, nastavljena sobna temperatura ali temperatura dvižnega voda? Imaš vremensko regulacijo? Sobni termostat? Itd, daj malo več podatkov če hočeš odgovore.

Imej nastavljeno 24/7 gretje, torej non-stop. Zaradi "izkoristka" je vseeno, udobno pa bolj.
1 2
Iskanje po temi