Objave: 73
Teme: 14
Ocena:
0
Letos poleti smo dali postaviti zunanji inoks dimnik višine približno 10m. Vlek je sedaj dober, problem je le, da vedno ko zakurim, nekje zgoraj, tam kjer dimnik gre skozi streho, fajn poči. Sliši se, kot da se nekje izboči nekakšna pločevina ali nekaj podobnega. Enkrat poči potem pa je mir. Ali morda pri segrevanju in s tem pri raztezanju res pride do tega da se morda kakšen kos pločevine, ki je sicer kje našpanan potem raztegne? Ker imam tudi pločevinasto streho. Upam samo, da problem ni kje znotraj dimnika, vendar se pok zasliši nekje zgoraj pri strehi. Ali pa je to normalno raztezanje dimniških tuljav pri segrevanju? Ima kdo podoben problem pri te vrste dimniku?
Objave: 1022
Teme: 0
Ocena:
7
Pri taki izvedbi dimnika je treba upoštevat, da prihaja do "dihanja" dimne cevi, najbrž to v danem primeru ni upoštevano v zadostni meri. Na spodnjem delu je dimnik naslonjen na nek temelj ali nosilec, zgoraj na zaključku pa mora omogočen raztezek materiala pri segrevanju.
Ocena:
0
Dimnik je na posebnem nosilcu, ki je pritrjen v steno. Zgoraj na zaključku pa je na zadnji sloj zaščitnega plašča zakovičena kapa s strehico. Kje bi torej bil vzrok pokanja in ali lahko zaradi tega pride do okvare dimnika??? Aja, tuljave so sicer enoslojne, vendar dobro izolirane z kameno volno in seveda zaščitnim plaščem.
Objave: 1154
Teme: 178
Ocena:
0
Zadnja - zgornja notranja tuljava ne sme biti fiksirana oz. spojena z ohišjem dimnika ali kapo dimnika. Med zadnjo tuljavo in kapo dimnika je samo postavljen element (del tuljave), ki omogoča raztezanje in krčenje dimnika.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Kako pa je narejena obroba strehe okoli dimnika
Ocena:
0
Obroba strehe je narejena iz pločevine in zakitana na zaščitni plašč, zdaj ali je našpanana ali ne, to pa ne morem reči. S tem da verjetno ne gre za problem te obrobe, vsaj po moje ne, ker plašč se ne segreva tako zelo, da bi prihajalo do tako močnega raztezanja.
Ocena:
0
Jaz nimam trislojnega inoksa, ampak enoslojni z izolacijo. Morda res gre za malce knap izvedbo na vrhu, ker kot sem že omenil, mi je zadnji kos zaščitnega plašča ko sem začel kuriti porinilo navzgor, kar pomeni da prihaja do širjenja. In ker je to zakovičil, sedaj prihaja do napetosti in zato verjetno poka.
Objave: 6531
Teme: 76
Ocena:
5
Zadnja inox cev se mora prosto gibati znotraj zaključne cevi dimniške kape. Med seboj ne smeta biti fiksirani (zakovičeni itd...)
Zadnja inox cev se mora nehati nekje 5-10cm ispod vrha kape (tam jo že objema cev od kape, ki mora biti dovolj dolga iz tega vzroka).
Ocena:
0
Aha, razumem, mi je vse skupaj malo bolj jasno. Bom prekontroliral zadevo. Edino kar me moti je to, da je tale pok ob širjenju pločevine res precej močan. Skorajda ne bi rekel, da lahko tako močno poči tuljava znotraj... Ali pač?
Objave: 1828
Teme: 4
Ocena:
0
To kar imaš ti se reče troslojni dimnik, ki je sestavljen iz tuljav, izolacije in plašča. Plašči so med seboj kovičeni, notranje cevi pa so povezane med seboj s "pracni" ki so napunktirani na zunanjo stran cevi in se sestavijo "na klik" - ubistvu se prekrižajo in zvijejo.
Zadnja notranja cev mora biti krajša kot je dolžina plašča, ker se zaradi vročine bolj razteza kot plašč. Cel dimnik pa je zaključen s streho, ki pride fiksiran na plašč (to so očitno pri tebi pozabili prvič zakovičit) na sredini pa ima cev z ti. minus mero, torej za tisti milimeter manjši fi da se usede v zadnjo notranjo tuljavo. Tako omogoča da spodnje tuljave lahko zlezejo gor magari 10cm pa mora vse ostat na mestu. Se pa ne bi čudil če pri tem raztezanju kaj zaškrta ko se segreje.
Tako od oka če vzameš 10m dimnika, koefcient RF je 17 um/k, in spremembo temeprature 200C dobiš raztezek 3.4cm. S kakšno divjo pečjo s tdp proti 300C pa kar tja proti 5cm raztezka.
Ocena:
0
Hvala za izčrpen opis! Ampak ali zaradi vsega tega pokanja in raztezanja ne more priti do okvare dimnika? Recimo da poči kakšen spoj kje ali da tuljave vrže narazen ali kaj podobnega...
Objave: 6531
Teme: 76
Ocena:
5
Naprezanje materijala nikoli ni koristno, vedno je nekje meja, ko ta popusti in poči. Ponavadi na varu.
Objave: 1828
Teme: 4
Ocena:
0
Uh tako kot se sedaj varijo dimnik ne bo var kar tako popustil, tudi če dimnik greješ na 1000 stopinj. Včasih so bile cevi punktirane skupaj pa jih ni odpiralo, zdaj se cevi varijo na TIG avtomatih in če vse štima je ni var nič šibkejši od stalega materiala, razen na začetku in koncu cevi par milimetrov, ampak tam so cevi tako 5cm ena v drugi.
Če bi že kaj spustilo bi spustil pracen, ker se po višini zadeva bolj razteza in ker je fiksiran s 4-5 punkti in širok na ozkem delu kakšnih 15mm. Ampak slučajno (šele nekaj mesecev) delam v enem podjetju kjer delamo rf dimnike in kolikor vem je bila v 30 letih s pracni 1 reklamacija da jih je potrgalo (uporabljen napačen material, pomota delavca).