PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Štiripotni mešalni ventil

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lep pozdrav vsem skupaj!

Že nekaj časa berem tale forum in priznavam, da sem pridobil kup koristnih informacij, kot tudi pobral ogromno določenega znanja, s katerim sem v končnem tudi postavil in zagnal sistem centralnega ogrevanja. Peč je Centrometal EKO CKP in z njo sem več kot zadovoljen. Hišo smo izolirali, tako da zadostuje že kurjenje enkrat ali dvakrat dnevno in v hiši nam je prijetno toplo.

Kakorkoli, moti me ena malenkost okrog samega štiripotnega mešalnega ventila, saj imam občutek, da ne opravlja svoje funkcije 100%, kot bi jo moral. Dogaja pa se sledeče: ventil je montiran po shemi in po vseh priporočilih na forumu tako, da je za njim na toplem vodu v radiatorski sistem instalirana črpalka (sliki 1 in 2 v prilogi). Če mešalni ventil odprem na max, potem seveda vsa topla/vroča voda teče v sistem ogrevanja, v kotel pa se vrača hladna iz povratnega stranskega voda. Če ventil zaprem na min, potem seveda vroča voda teče samo skozi kotel, v sistem pa nič. Probelm se pokaže, ko mešalni ventil odprem nekje na sredino ali pa recimo na nekih 70% do 80%, saj imam občutek, da v tem primeru topla voda ne gre po hladnem vodu nazaj v peč, temveč le deloma v sam sistem. Izgleda kot, da se v tem primeru pretok nekako "tepe" oz. zmanjša, topla voda iz peči pa sili le pokonci in le malo oz. praktično nič nazaj v peč. Podoben problem sem zasledil na forumu na tej povezavi:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.samsvojmajstor.com/portal/forums/gradjevinarstvo/instalacije-grejanja-i-klimatizacije/%D0%BC%D0%B5%D1%88%D0%B0%D1%98%D1%83%D1%9B%D0%B8-%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BB?page=4">http://www.samsvojmajstor.com/portal/fo ... %BB?page=4</a><!-- m -->

Na tej povezavi omenjajo tudi sam sistem vezave, ki sem ga opazil tudi sam in sicer, da je po navodilih proizvajalca (v tem primeru Centrometal) potrebno črpalko montirati na hladni povratni vod v kotel in ne na topli vod v radiatorski sistem. Sicer se s tem na forumu praktično nihče ne strinja, ravno tako se tudi ni strinjal monter, ki mi je sestavil shemo vezave.

Razmišljam, ali je možno, da bi črpalka, ki bi bila montirana na hladnem vodu, dejansko ob polovično odprtem mešalenm ventilu vodo pravilno "vlekla" nazaj v peč in bi se v tem primeru pravilno mešala? Se mogoče pri vezavi črpalke na toplem vodu pojavi problem termosifonskega delovanja (termodinamika) oz. po domače, vodo "poriva" le navzgor, in ker je voda iz peči pač vroča, se dejansko ne vrača navzdol v peč, ampak se v samem ventilu le nakako "tepe" oz. "zabija" v vodo z druge povratne smeri in pač pravilnega kroženja ni?

Zelo na kratko, občutek imam, da ventil v nekem vmesnem stanju (npr 50% odprt) ne meša vode, ampak dejansko le zmanjša pretok, po hladnem vodu v peč pa se je vrača zelo malo oz. skoraj nič. To se čuti na otip, saj se pri tako odprtem ventilu hladni vod precej hitro ohladi, topli vod iz peči pa postane kmalu izredno vroč.

Skratka, problem ni velik, mešalni ventil v odprtem stanju v sistem dela super, ravno tako dela ok, če ga zaprem na minimum. Problem se pojavi le, če bi dejansko hotel doseči neke vrste toplo/hladno mešanje ob začetku kurjenja, ki pa imam občutek, da se ga ob začetku kurjenja praktično ne da doseči.

Kot zadnje, na zgoraj omenjeni povezavi nekdo predlaga montažo dodatne črpalke na hladnem vodu v peč, ki bi pomagala oz. rešila tale problem (slika št. 3). Je to res edina rešitev, oz. bi bilo dejansko potrebno črpalko montirati po navodilih proizvajalca na hladni vod pod mešalni ventil, saj bi v takem primeru vodo "vlekla" v peč in ne "porivala" jo v sistem, kot se to dogaja sedaj.

Prilagam tudi sliko št. 4, kjer se lepo vidi, kakšna naj bi bila pozicija črpalke po priporočilih proizvajalca.

Zanima me, če ima kdo kake podobne konkretne izkušnje iz prakse, ne samo iz splošne teorije, ki velja, da se montira črpelko vedno za mešalnim ventilom.

Hvala vnaprej za odgovor, Tomaž.

Priložene datoteke
.png   1.png (Velikost: 94,61 KB / Prenosi: 2224)
.jpg   2.jpg (Velikost: 228,2 KB / Prenosi: 2225)
.jpg   3.jpg (Velikost: 87,14 KB / Prenosi: 2229)
Prilagam se shemo pozicije toplotne črpalke po priporočilih proizvajalca peči (Centrometal EKO CKP).

Priložene datoteke
.jpg   4.jpg (Velikost: 201,77 KB / Prenosi: 2211)
Z primerno regulacijo bi mešalni ventil deloval sam ,ti bi imel konstantno temperaturo v stanovanju, kotel bi imel varovan povratek............... MR-TR plus Firšt.
Črpalka se montira nad mešalnim ventilom, na topli vod. Zadeva z HT bi bila kot je na CM shemi.
Hvala za odgovor. Temperatura v stanovanju oz. v hiši me nič ne moti, kot tudi ne samo delovanje mešalnega ventila, ko je le ta povsem odprt. Moti me edino dejstvo, da dejansko mešalni ventil deluje (po pričakovanjih) le v povsem odprtem oz. v praktično povsem zaprtem stanju. Vsekršne vmesne pozicije praktično ne mešajo vode ob začetku kurjenja, kot je že na dolgo in široko opisano zgoraj... Zelo na kratko, ventil v kakršnikoli vmesni poziciji skorajda ne spušča tople/vroče vode po hladnem vodu nazaj v peč, tako da se zelo hitro ustvari kar precejšnja razlika (tudi 20 ali 30 stopinj) med temperaturo vode v peči in temperaturo vode v sistemu.

Če ima še kdo kako idejo, izkušnjo oz. pomislek na tole temo bi bil zelo zadovoljen odgovora.

P.S. Shema, ki jo ponuja CM ne vključuje HT (je jasno napisano), pa je črpalka kljub temu na hladnem vodu v peč.
Je CM shema pravilna z mestom obtočne črpalke saj na tem mestu obtočna črpalka opravlja svojo funkcijo varovanje povratka-meša vodo v kotlu. Kot si sam ugotovil , da ob zaprtem 4 potnem mešalnem ventilu sedaj voda kroži po ogrevalnem krogu-radiatorjih v samem kotlu pa je v mirovanju . Zahtevaj od monterja, da ti da za svoje delo pisno garancijo , ker ti v takšni izvedbi Centromental ne bo priznal garancije ,če jo boš uveljavljal.
jani65 Napisal:Črpalka se montira nad mešalnim ventilom, na topli vod.
Jani kam strelaš ? Malo razmisli kako deluje varovanje povratka z 4 potnim mešalnim ventilom.
jani65 Napisal:Zadeva z HT bi bila kot je na CM shemi.
Na sliki - shemi 1b , ki jo je prilepil ni HT !
Citat:Probelm se pokaže, ko mešalni ventil odprem nekje na sredino ali pa recimo na nekih 70% do 80%, saj imam občutek, da v tem primeru topla voda ne gre po hladnem vodu nazaj v peč, temveč le deloma v sam sistem. Izgleda kot, da se v tem primeru pretok nekako "tepe" oz. zmanjša, topla voda iz peči pa sili le pokonci in le malo oz. praktično nič nazaj v peč

Fantaziras in brcas v meglo. Kolikor črpalka potegne vroče vode iz peči, toliko jo mora po neki poti tudi priti nazaj v peč. Saj peč ni nekakšna harmonika z mehom kjer bi se le ta krčil in širil.
Vakum pa tudi ne nastane v njej. Tako da, če črpalka potegne preko mešalnega ventila 1l/min vroče vode iz peči, jo tcno toliko tudi vrne nazaj. Kaj pa sedaj ti cutis na ceveh, je pa drugo vprašanje. Odvisno tudi od presekov cevi, ventilov....
Hanzi
Jaz vem da si ti strokovnjak za kurilnice vendar tukaj moraš gledat delovanje 4 potnega mešalnega ventila .
Sorodna teme isti problem
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=33075">viewtopic.php?f=7&t=33075</a><!-- l -->
Tudi sam sem prebral tole temo ze pred svojo objavo in vidim, da ima tukaj lastnik sicer crpalko pod ventilom, pa kljub temu podoben problem.

Hanzi, se strinjam, da toliko vode, kot jo potegne mora tudi nekam vrnit. Ampak, vrnit kam? In, jo sploh potegne iz peci, ali le iz druge - sosednje cevi, ce je ventil odprt nekje na sredino? Se tale hladna voda dejansko vrne po spodnji cevi direktno v pec, ali pa se dejansko ustvari nek drugi (mocnejsi) tok med dvemi oz. tremi cevmi, skozi cetrto pa ostaja le malo pretoka? Kot sem ze dvakrat napisal, voda odlicno tece skozi ventil, ce je le-ta obrnjen max v eno ali drugo stran. Problem ostane le, ko je nekje na sredini bi bi moral mesati, pa pac ne mesa...

najrad1, res je, da ob zaprtem mesalnem ventilu voda krozi skozi radiatorski krog, ampak ustvari se tudi krozenje skozi kotel in to takoj po zaprtju saj postane tista cev za hladno vodo v momentu vroca. V tistem spodnjem krogu sicer ni crpalke, zato mi na nek nacin tudi ni jasno kako in zakaj se z eno crpalko ustvarita dva kroga (radiatorski in kotlovski)?

Verjetno je res, kljub temu, da marsikdo trdi drugace, da CM zahteva montazo crpalke pod mesalni ventil in s tem omogoce dejansko tisto pravo varovanje povratka in eventuelno tudi 4-potni mesalni ventil dobi v tem priemru tisto pravo funkcijo? Meni dejansko deluje logicno, kljub temu da mnogi pravite "crpalko nad ventil"...

Nevem, super bi bilo, ce ima dejansko kdo doma isto postavitev, pa mogoce slisati tudi z njegove strani kako konkretno izkusnjo. Vem, da smo vsi polni neke teorije in spekulacij, pa se v koncnem ze izkaze, da se niti pri postavitvi same crpalke (pred ali za mesalni ventil) marsiko ne strinja. V koncnem, sam proizvajalec svetuje drugace od vecine tukaj!?
najrad1 Napisal:Hanzi
Jaz vem da si ti strokovnjak za kurilnice vendar tukaj moraš gledat delovanje 4 potnega mešalnega ventila .
Sorodna teme isti problem
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=33075">viewtopic.php?f=7&t=33075</a><!-- l -->

Hvala, nimam se za nobenega strokovnjaka, samo povem, da če črpalka potegne vročo vodo iz peči, mora nekje druga voda priti v peč. Kakršna koli že.
Ali se sedaj to obšlata na ceveh nima veze.
Se bom poskušal v prihodnje malo zadržati pri deljenju "strokovnih" nasvetov.
Tam sem ti napisal,da kot imaš doma je edino pravilno. Sem ti napisal kaj še rabiš. Ko boš če boš imel pa HT boš imel še pa drugo črpalko.
Sam imam tako narejeno pa ni prav nobenih težav z gretjem kotla niti stanovanja, sploh pa ni možno bolje naredit. Tako je če delaš en vod ,za več vodov je pač razvod in tri potni ventili z ustreznim vodenjem. Lahko bi imel tako tudi sedaj samo je tako kot imaš sedaj narejeno , ceneje.

najrad
Pa brez skrbi ločim HT od ZP.
Kot je že omenjeno varovanje povratka treba reševat na različne načine. Ena je s temperaturo kotla in vklopi ter izklopi črpalke in zapiranjem in odpiranjem mešalnega ventila. V primeru ko je črpalka montirana v krogu radiatorjev ne pride do enakomernega segrevanja kotla. Kadar je črpalka montirana v krogu kotla se po nastavljeni regulaciji (če jo imamo) prižge črpalka ko se kotel segreje na nastavljeno minimalno temperaturo kotla 55- 65 stopinj. Mešalni ventil začne odpirat počasi, regulacija tipa temperaturo kotla.... če se kotel podhladi zopet zapre mešalni ventil. Dokler kotel ni vroč jemlje počasi iz kotla, in pazi da kotel ne pade pod točko kondenzacije in ga s tem varuje. Če hočemo imet enakomerno in realnejšo temperaturo kotla moramo imeti črpalko v krogu kotla, kot to opisuje centrometal. V nasprotnem primeru se voda v kotlu manj meša in sta temperatura kotla in povratka preveč različni.
To je bolj primitiven način regulacije povratka, v drugem primeru so za to termostatatski ali elektromešalni pogoni s tipali za varovanje povratka kotla, ki delujejo bolj natančno.
Kot je že omenjeno varovanje povratka treba reševat na različne načine. Ena je s temperaturo kotla in vklopi ter izklopi črpalke in zapiranjem in odpiranjem mešalnega ventila. V primeru ko je črpalka montirana v krogu radiatorjev ne pride do enakomernega segrevanja kotla. Kadar je črpalka montirana v krogu kotla se po nastavljeni regulaciji (če jo imamo) prižge črpalka ko se kotel segreje na nastavljeno minimalno temperaturo kotla 55- 65 stopinj. Mešalni ventil začne odpirat počasi, regulacija tipa temperaturo kotla.... če se kotel podhladi zopet zapre mešalni ventil. Dokler kotel ni vroč jemlje počasi iz kotla, in pazi da kotel ne pade pod točko kondenzacije in ga s tem varuje. Če hočemo imet enakomerno in realnejšo temperaturo kotla moramo imeti črpalko v krogu kotla, kot to opisuje centrometal. V nasprotnem primeru se voda v kotlu manj meša in sta temperatura kotla in povratka preveč različni.
To je bolj primitiven način regulacije povratka, v drugem primeru so za to termostatatski ali elektromešalni pogoni s tipali za varovanje povratka kotla, ki delujejo bolj natančno.
_

Priložene datoteke
.jpg   varovanje_povratka.jpg (Velikost: 150,03 KB / Prenosi: 1952)
Torej, kje je samo v uporabi peč in radiatorji,je priporočljivo imet štiripotni ventilj,pri zalogovniku in pravilni vezavi je boljše imet 3potni ventilj,je tako ali ni?
1 2 3 4 5 ... 8 Pojdi na stran 
Iskanje po temi