PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Zirkomat

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
alanford Napisal:Še opis mojega sistema, ki ne potrebuje nobenega stikala/tipke in električne napeljave v bližini pip:

- Zjutraj vstanem in najpej v kopalnici na kratko odprem in zaprem (za 1 sekundo) pipo na topli strani. Pretočno stikalo na cevi na vhodu mrzle vode v bojler vklopi časovni rele za par minut (koliko, se ne spomnim več natančno), ki požene cirkulacijsko obtočno črpalko na povratnem vodu v bojler.
- Opravim potrebo ...
- Ko čez par minut odprem pipo, imam na pipi toplo vodo v par sekundah
- Dokler je topla voda v cevi, se obtočna črpalka v cirkulacijskem vodu ne vklopi več, saj to prepreči naležni termostat na izhodni cevi tople vode nekaj metrov stran od bojlerja.

A mi zna kdo izračunat, koliko centov na leto zaradi tega izgubim?

Hja Alan - kaj pa če "potrebe" ne opraviš?
Pol ti gre pa vsa "logistika" v franže!
Torej rešitev ni tako enostavna kot si napisal!
Noben sistem ni idealen. Predvsem, če iščeš dlako v jajcu [emoji14] .

Ne bit tko resn - hec mora bit!
Saj nisem. Sen mislil, da sem s "smeškotom" to tudi povedal [emoji13]

alanford Napisal:Še opis mojega sistema, ki ne potrebuje nobenega stikala/tipke in električne napeljave v bližini pip:

- Zjutraj vstanem in najpej v kopalnici na kratko odprem in zaprem (za 1 sekundo) pipo na topli strani. Pretočno stikalo na cevi na vhodu mrzle vode v bojler vklopi časovni rele za par minut (koliko, se ne spomnim več natančno), ki požene cirkulacijsko obtočno črpalko na povratnem vodu v bojler.
- Opravim potrebo ...
- Dokler je topla voda v cevi, se obtočna črpalka v cirkulacijskem vodu ne vklopi več, saj to prepreči naležni termostat na izhodni cevi tople vode nekaj metrov stran od bojlerja.

Ja ta ideja se mi zdi še najboljša. Res je podobna zirkomatu. Pri SloCop nisem točno razumel kaj preprečuje vsakokratni vklop črpalke ob odprtju pipe, drugače pa je mel prav, da je njegov sistem skoraj enak Zirkomatu, pač edino da je posebej vse narejeno. More pa tam tudi tudi kak senzor kot v tvojem primeru ta naležni termostat a ne ker drugače bi se skoz vklapljalo?

Ne vem kako ostali razmišljate, ampak ko se zjutraj vstaneš je 1. da greš na malo potrebo ni tako? In odpreš, zapreš pipo, stvar rešena. Res, da to lahko storiš tudi z kako tipko, ampak v tem primeru bi mogel imeti eno tipko v WC, eno v kopalnici, eno v kuhinji, eno v garaži...a ni lažje imeti tipko v sami pipi kjer koli v hiši? Wink Jaz gledam praktičnost in enostavnost sistema.

Je pa res, da imamo mi že 15let pretočni "boljer" v sami peči in je tudi šlo...pač če na kratko odpreš pipo jo daš vedno na hladno, da se peč skoz ne vklaplja ali preklaplja ko deluje gretje radiatorjev...vse se da navadit, ampak pri novogradnji pa je treba naredit kot se šika Smile
A zna kdo povedat, kaj je razlika med tema dvema modeloma? Torej Zirkomat in Zirkomat VArio? Razlike v ceni ni vse skupaj nič... [url]httpsunichr("58")//sanistounichr("46")de/indexunichr("46")php?lang=0&cl=search&searchfieldname=afd3bfe1bb1cfd3280244143268c0f9a&afd3bfe1bb1cfd3280244143268c0f9a=zirkomat[/url]
Točno tako kot dela Zirkomat sem tudi sam naredil že eno regulacijo in deluje ok.

Kar na hitro opazim je da ima ta drag model tistih 10 načinov delovanja. Slaba dokumentacija...
malossi Napisal:A zna kdo povedat, kaj je razlika med tema dvema modeloma? Torej Zirkomat in Zirkomat VArio? Razlike v ceni ni vse skupaj nič... [url]httpsunichr("58")//sanistounichr("46")de/indexunichr("46")php?lang=0&cl=search&searchfieldname=afd3bfe1bb1cfd3280244143268c0f9a&afd3bfe1bb1cfd3280244143268c0f9a=zirkomat[/url]

Kolikor vidim je Vario novejši in se ne splača starejšo verzijo kupit. Če kdo ve nemško bo znal bolje preverit točne razlike Smile
Ah ne, nisem tako naredil. Enako se da doseči s tipanjem spremembe temperature, tukaj imaš pa pretočno stikalo. Sem mislil, da je tisto črpalka, je pa senzor pretoka...No tole je bolj kompliciran.
Še ena ideja - kaj če daš namesto senzorja pretoka kar naležni termostat na hladni dovod v bojler? Ko dolgo ni porabe tople vode, je dovod hladne vode približno sobne temperature. Ko odpreš vročo, steče skozi dovod mrzla voda in sproži termostat. To bi bila varianta brez šraufanja. Samo še timer je treba vkomponirat. Je pa stvar verjetno bolj počasna oz. reagira pozno.
Klasičen termostat ima preveliko histerezo... jaz sem uporabil DS18B20. Sicer ne vem na kakšni občutljivosti zadeva sedaj deluje(je blo nastavljivo), ampak moraš takoj reagirat. (Ob spremembi za recimo 1°C). Dal sem pa na izhod bojlerja, mogoče bi šlo tud na vhodu, bi bile pa spremembe verjetno še manjše.
Energetik81 Napisal:Še ena ideja - kaj če daš namesto senzorja pretoka kar naležni termostat na hladni dovod v bojler? Ko dolgo ni porabe tople vode, je dovod hladne vode približno sobne temperature. Ko odpreš vročo, steče skozi dovod mrzla voda in sproži termostat. To bi bila varianta brez šraufanja. Samo še timer je treba vkomponirat. Je pa stvar verjetno bolj počasna oz. reagira pozno.
Tako kot je napisal Klemen - to ne gre zaradi prevelike histereze! Preden ti bo naležni termostat vklopil, boš ti že dvakrat stuširan - z mrzlo vodo seveda!
MasTTer Napisal:

- Opravim potrebo ...

Ja ta ideja se mi zdi še najboljša. Res je podobna zirkomatu. Pri SloCop nisem točno razumel kaj preprečuje vsakokratni vklop črpalke ob odprtju pipe, drugače pa je mel prav, da je njegov sistem skoraj enak Zirkomatu, pač edino da je posebej vse narejeno. More pa tam tudi tudi kak senzor kot v tvojem primeru ta naležni termostat a ne ker drugače bi se skoz vklapljalo?

Ne vem kako ostali razmišljate, ampak ko se zjutraj vstaneš je 1. da greš na malo potrebo ni tako? In odpreš, zapreš pipo, stvar rešena. Res, da to lahko storiš tudi z kako tipko, ampak v tem primeru bi mogel imeti eno tipko v WC, eno v kopalnici, eno v kuhinji, eno v garaži...a ni lažje imeti tipko v sami pipi kjer koli v hiši? Wink Jaz gledam praktičnost in enostavnost sistema.

Je pa res, da imamo mi že 15let pretočni "boljer" v sami peči in je tudi šlo...pač če na kratko odpreš pipo jo daš vedno na hladno, da se peč skoz ne vklaplja ali preklaplja ko deluje gretje radiatorjev...vse se da navadit, ampak pri novogradnji pa je treba naredit kot se šika Smile

Ne veš ker nisi prebral kaj sem napisal. Pa bom še enkrat, zadnjič, potem se mi ne da več. Pa bom tako da bo jasno tudi tistim ki ne vedo kaj rele vklaplja.

Torej:
1. Odpreš pipo kjerkoli v hiši. Pretok vode aktivira cevno stikalo, ki vklopi časovni rele, časovni rele vklopi obtočno črpalko. Časovni rele potem tudi izklopi obtočno črpalko (po vnaprej določenem času, ki se ga nastavi na toliko sekund kolikor rabi obtočna črpalka, da potisne vodo do najbolj oddaljene pipe v objektu kjer uporabljamo toplo vodo). Ko je črpalka po prvem vklopu izklopljena jo časovni rele kljub odprti pipi in aktiviranem cevnem stikalu ne vklopi več (ne vklopi je več za v naprej določen čas, ki je lahko poljubno dolg ali kratek). Po preteku tega časa, se krog sklene in ponovi.

Zakaj je ta sistem boljši kot če črpalko izklaplja termostat?
- ker ni potrebe, da voda kroži dokler se ne segreje povratek obtoka
- ker je izvedljiv za približno pol cene tistega ''kompleta'' ki sploh ni komplet ampak tri ločene stvari zapakirane skupaj Smile.
- ker sem jst tako reku Smile
No, hvala še enkrat, saj je bilo že 1. razumljivo, edino me sedaj zelo zanima kako zgleda ta časovni rele, katero se lahko nastavi da se po 1. vklopu xy čas ne vklopi.

Prosil bi za kak link ali sliko Smile
Izgled ''varovalke'' za DIN letev.

Rele, zmontiraš v namensko ohišje (cca 5€), razvidno iz fotke.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.eti.si/images/product_db/levels/sl-SI/523_TD.pdf">http://www.eti.si/images/product_db/lev ... 523_TD.pdf</a><!-- m -->

Priložene datoteke
.jpg   rele.jpg (Velikost: 37,47 KB / Prenosi: 742)
1 2 3 4
Iskanje po temi