PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Hidravlična vezava zalogovnika in peč na drva

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Citat: Se pa zato zalogovnik prej segreje ko zakuriš. Moraš pa prej zakuriti.

Se pravi porabiš več drv ali ne? (če predpostavimo, da ostane ogrevanje hiše in SV nespremenjeno)
Na letni ravni moraš zaradi tega večkrat zakuriti. Vsako segrevanje peči pa so izgube. Koliko pa na ta način profitiraš pa je vprašanje.
Prepiramo se o oslovski senci. Vsaj tako je moje mnenje. Kaj ko bi bojler vezali na mešalni ventil? V bojlerju več kot 40 potrebujete malokdaj.
Res ne vem zakaj bi kamen v vodi izzival z 80C.(in ga izločali na izmenjevalec).
Jaz sem ga priklopil kot dodatni radiator, zgornjo temperaturo.pa omejujem s termostaskim ventilom
Mene pa bolj moti način dokazovanja prednosti povratka bojlerja v zg.del zalogovnika. Iz številčnih podatkov bi rekel, da je povprečna temperatura povratka nekje okrog 55 stopinj. In ta bi morala biti enaka tudi v primeru spodjega povratka. Torej v spodnjem delu zalogovnika nebi smela pasti temperatura ampak narasti. Pustimo številčne vrednosti, prikazano bi moralo biti tako.
Morala, ne morala... pokontat je treba parametre. Na pamet je precej jackpot pričakovanje. S sistematičnim opazovanjem pa dela celo butast ladomat.
Gomi imaš prav, zdrava pamet pa je porabil za ogrevanje zalogovnika ob povratku na dno 3x več energije kot na vrh. In sedaj me zanima kje se je ta energija izgubila.

Zakaj 3x več
Napisal je 4 tipala.
V primeru povratka zgoraj mu na (zgornjih dveh) tipalih pade temperatura skupaj za 6C.
Če pa vrne na dno pa je ta seštevek 20 C.

Skratka, zdrava pamet prosim komentar. Ker vem.da pri meni tvoje cifre ne držijo.
Hanzi , očitno "zlorabljaš" svojo zdravo_pamet , hehe
Do 20 zna seštevati moj petletnik. Zakaj bi potem jaz to zlorabljal.
lepo dela tudi brez tudi brez OČ niti 1x v skoraj dvajsetih letih nisem rabil zalaufat OČ za gretje bojlerja....je pa res: koliko v sistem, toliko v bojlerski izmenjevalec (pri meni je bilo vedno med 65 in 70° (el. Firštov meš. ventil poskrbi za vse) v sistem "vogelca" na 1, ko sistem ne nuca, termosifonsko v bojler_in to je to -
Citat:Temperatura vode v bojlerski izmenjevalec naj bo max možna (omejitev 95 stc), pretok obtočne črpalke minimalen.
če bi delal še 1x in bi bilo KO aktualno, bi naredil popolnoma isto (bojler na 70cm podstavek, da je višje kot peč in zaloga vode koliko ti srce poželi brez dodatne "nesnage" v kurilnici....
Sem že slišal za wdc. Sem resno razmišljam o njem, pa se ob posodobitvi nisem odločil. Mogoče mi je majčkeno žal. Dokler ga ne bom imel , ne morem tega potrditi. Bi moral malo radiatorje po mansardi drugače postaviti (pa mansardo doizolirati) da bi lahko izkoristil wdc. Tako pa sem imel termostatske ventile na radiatorjih in sem si rekel da bo vtc in ventili na radiatorjih za silo opravili delo wdc.

In ja, tudi sam lahko termosifonsko ogrevam zgornji del bojlerja. Pa se nekako ne posluzujem, ker mi zvečer v tem primeru zmanjka tople vode v primeru večje porabe. Zgornji del bojlerja je pac samo 100 litrov (spodnji je na kolektorjein)in pri 9 osebah v dveh banjah je to hitro premalo.

SP: raje mi Povej zakaj se ti pri povratku na dno zalogovnik.ohladi za 3x bolj kot na vrh.
Sem mislil da boš napisal nove temperature 55,50,40,35, pa si napisal....
@Hanzi, uporabnik @zdravapamet ima v tem primeru prav! Mislim, da je zadeva med vama preveč na osebnem nivoju.
Kaj ima prav.
Da se v primeru povratka zalogovnik za 3x bolj ohladi kot v primeru na vrh. pajade..
Priznam da ga zmeša, ampak na ta račun se spodaj temperatura dvigne, ne pa pade.
Problem je, ker zalogovnik premeša. Sicer je odvisno vse od velikosti bojlerja in zalogovnika ter vira, ki napaja zalogovnik. Vezava na vrhu bo pravilna. Glede temp. 2 stopinje gor ali dol pa se nima smisla jajcat.
Kolikor energije vzame bojler, toliko jo potem manjka v zalogovniku + nekaj malega izgub. Na kakšen način se iz zalogovnika ta energija pobere je pa menda vsakemu jasno, da je popolnoma vseeno.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Zdaj že mešamo preveč zadev skupaj :mrgreen: . Grem iz debate.
1 2 3
Iskanje po temi