PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri TČ - ali so termostati potrebni!

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
bolj kot prebiram teme o toplotnih črpalkah bolj se mi zdi nesmiselno vgrajevat termostate na vsako vejo. v to me namreč vztrajno želi prepričati izvajalec...

prosim za mnjenja...
Malo si bil površen pri vprašanju, namreč, termostat pri vsaki veji je brez veze, če pa govoriimo o termostatskem tripotnem ventilu na vsaki veji, je pa vprašanje, če to res rabiš. jaz mislim, da v stanovanjski hiši rabiš tri temperaturne sisteme in s tem tudi tri ventile. enega za bivalne prostore, enega za kopalnice in enega za spalni del. Regulacija talnega gretja je predvsem zelo preprosta in je kompliciranje z termostati povsem odveč. Toliko iz prakse.
Cvetko ima prav. Za talno ne rabiš tipal. Samo konstantno temp v dovodu in po potrebi malo zapreš kako zanko in to je to. Na radijatorjih pa termo glave in en sobni termostat za pumpo in to je to.
Jaz imam TČ in v bistvu nastavljeno na Temeraturo dovoda 35stC. V bistvu sem gruntal to temperaturo kar nekaj časa in sedaj ne rabim nobenga termostata (sicer ga imam v dnevni, ma deluje kot časovno stikalo). vklopi ob 12h in izklopi ob 16:30 (tako, da ulovim sončno popoldne, da dobim akumulacijo v talno).

Potem pa počasi podaljšujem ta čas. Temperatura v bistvu niha za cca 1 stopinjo.
lesar2 Napisal:Jaz imam TČ in v bistvu nastavljeno na Temeraturo dovoda 35stC. V bistvu sem gruntal to temperaturo kar nekaj časa in sedaj ne rabim nobenga termostata (sicer ga imam v dnevni, ma deluje kot časovno stikalo). vklopi ob 12h in izklopi ob 16:30 (tako, da ulovim sončno popoldne, da dobim akumulacijo v talno).

Potem pa počasi podaljšujem ta čas. Temperatura v bistvu niha za cca 1 stopinjo.

Lahko to malo jasneje razložiš? Kaj vklapljaš (TČ, črpalko od talnega,...)? Ali to časovno krmiljenje velja samo za prehodno obdobje ali tudi v času ogrevalne sezone?
Časovno omejitev imam tako na toplotni črpalki (ki deluje med 11 in 20 uro); in na termostatu (7 - 19h),...
V ogrevalni sezoni lani TČ nisem podaljševal (če bo zelo mrzlo, bom dal vklop na kakšno uro prej).
Tako sem izračunal, da porabim manj, kot če bi delalo ponoči in bi npr. imel dvotarifni števec.

No če slučajno pride do 21 stopi v dnevni sobi (kjer je talno) pred 19 uro, potem se izklopi termostat prej. TČ ima izklop šele ob 20h, zato da po potrebo dogreje vodo za tuširanje (ko tamali tuširajo pred 20.).

V ostalih sobah imam termostatske ventile na radiatorjih.
Iskanje po temi