PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Hidravlična vezava zalogovnika in peč na drva

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

Prosim za komentar priložene hidravlične vezave peči na drva z zalogovnikom.
Kakšne so prednosti/slabosti vezave 1 in kakšne vezave 2?

Monter mi je naredil vezavo 1, ampak imam občutek, da zadeva ne funkcionira dobro.
Težava je predvsem takrat ko imam obtočne črpalke ogrevalnega kroga na višji hitrosti. Takrat imam cev v povratku proti zalogovniku toplo (kot da gre povratek iz ogrevanja nazaj proti zalogovniku in ne proti peči), kljub temu, da je črpalka laddomata na maximumu.
Težava je tudi takrat ko črpalke ogrevanja ne delujejo. Takrat se hkrati tudi črpa topla voda iz zalogovnika preko razdelilca. Če je vrh zalogovnika na 80 mi tudi SV segreje na 80.

Sem že govoril z monterjem, ampak vztraja na svojem. Pravi, da mu po izkušnjah vezava 2 preveč shladi zalogovnik...

Kot že rečeno, prosim za vaše mnenje in izkušnje.

LP

Priložene datoteke
.jpg   Vezava zalogovnika.jpg (Velikost: 100,52 KB / Prenosi: 2481)
Imam razdelilec z mešalni seti (Herz). Edino set za SV ni mešalni.
Tam bi verjetno rabil nek ventil, da preprečim kroženje vode (ko so izklopljene vse črpalke je cev v povratku proti zalogovniku še po dolgem času vedno topla). Verjetno kroži termosifonsko in mi ohlaja zalogovnik....

Termosifonsko delovanje, kot ga imaš na skici pri meni odpade. Imam talno gretje.

Tvoja sistem mi veliko bolj "logičen" kot to kar imam jaz in najlepša hvala za tvoje mnenje.
@zdravapamet
Zakaj je tista shema popolnoma napačna? Mi smo pred enim tednom zagnali Herz Firestar deluxe 20kW, 2000l zalogovnik. Zaenkrat nobenih težav. Zvezano je pa zelo podobno tisti zgoraj, smo delali točno po shemi od Herz-a.

V priponki je izsek iz sheme, na levi je kotel...

Priložene datoteke
.jpg   herz.jpg (Velikost: 119,63 KB / Prenosi: 2421)
Zato, ker ima samo ona zdravo pamet!?
Pri njegovi varianti je itak dobro to, da teraš hladno vodo iz bojlerja (ki je zagotovo hladna) na vrh zalogovnika. Ti ga na brzino premeša.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Za bojler obstajajo gravitacne zapore
Nekaj imaš napisano tule
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=52510">viewtopic.php?f=7&t=52510</a><!-- l -->
Na koncu teme imaš tudi link do izdelka.
Imam vezano približno po vezavi 1. Imam sanitarni cevni izmenjevalec tako da bojlerja ni. Tudi dovod tople vode v zalogovnik in odvzem sta na istem priključku na zalogovnik, ne prečno.

Zvezal po svoji zdravi pameti, menim da dela ok.

Pri nizkih pretokih vezava dva ni bistveno drugačna..
Vezava 2 je shema, ki jo v svoji dokumentaciji objavlja tudi proizvajalec SPS zalogovnikov. Takšno vezavo imam izvedeno na svoji instalaciji in se nad njo nimam kaj pritoževat - deluje OK.
@zdravapamet
Če prav razumem tvojo shemo vračaš povratni vod iz bojlerja nazaj v dvižno vejo, ki vodi do razdelilca ?
Drugo - mislim, da se pri zalogovnikih tipa SPS povratni vod v zalogovnik lahko izvede le v dnu zalogovnika. Je sicer še en priključek v zg. tretini vendar ta za to ni smiseln.
Po mojem praktično in teoretično ni nobene razlike mes shemo 1 in 2. So pa obe shemi slabi, ker vroč povratek od SV vrača na dnu zalogovnika. Edino če bojler SV toliko ohladi vročo vodo. Po shemi je vezana zaporedno zgornja in spodnja spirala in senzor bi moral biti na zgornji spirali. Potem bi zadeva bolje špilala. Edino je lahko vezava pravilna, če ima zalogovnik kvaliteten razslojevalnik na povratnih vodih v zalogovnik.

Kar se tiče previsoke temp SV pa je lahko to, da nimaš nepovratnega ventila ali pa imaš samo diferenco temp. in ti ogreva na max. Lahko pa nepovratni ventil ne deluje in je zablokiral na odprti poziciji.
V prilogi je zalogovnik SPS o katerem govorimo.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.solarbayer.de/pufferspeicher-sps.html">http://www.solarbayer.de/pufferspeicher-sps.html</a><!-- m -->
Če imaš ta tip zalogovnika od Solarbayerja,ki si ju pripel,sta obe shemi pravilni,ker ta zalogovnik ne meša vode na dnu-zaradi tega,ker ima vgrajeno posebno "posodo",ki preprečuje mešanje tople povratne in hladne vode,ki je v zalogovniku.
Ta "posoda" ima volumen kakšnih 10 litrov,zato ti vodo,ki je prišla iz povratka potegne nazaj proti peči in je ne ohlaja,ker se ni imela časa zmešati z vodo na dnu.
Poglejte si video na njihovi spletni strani,kako zadeva deluje.
Včeraj popoldan sem naredil pregled kaj se dogaja ko so črpalke izključene. Zalogovnik je imel na vrhu 45 stopinj.
Vorlauf iz zalogovnika vroč, rucklauf pa tudi topel, čeprav je bilo na dnu zalogovnika 20 stopinj.
1. Na vorlaufu iz zalogovnika zaprem ventil in po 15 min se cevi ohladita (najprej sem mislil, da gre le za prenos toplote). Očitno mi voda termosifonsko kroži in ohlaja zalogovnik...
2. Ventil na vorlaufu iz zalogovnika spet odprem in cevi po nekaj časa postanejo spet tople.
3. Preverim set za SV in cevi. Hladne. Tam očitno voda ne kroži preko seta.
4. Preverim seta za ogrevanje. Topla je bila "prečna" cev med vorlaufom in rucklaufom pri termostatskem mešalnem ventilu.

Očitno mi voda termosifonsko kroži preko termostatskega ventila (ročna nastavitev temperature)....

Je to normalno?
Ali je najbolje, da dam pod razdelilec na vorlauf gravitačno zaporo, ki jo omenja Hanzi?
Ja samo zaradi tega kroženja preko termostatskega ventila bi se ti zalogovnik ob vsaj približno izoliranih ceveh (al.pa tudi ne , če so cevi krajše) ohlajal več dni.

Kaj imaš za en termostaski ventil?
Moj esbe vta 321 ne spusti tople mimo. Vsaj sedajle imam tak občutek . Temperatura zalogovnika.na vrhu je 45. Bom preveril enkrat ko bo zalogovnik segret.
Imam pa med mešalnim ventilom in rucklaufom v zalogovnik nepovratni ventil.
Ko sem odprl ventil se je cev segrela v 5 min, tako da izgleda, da kar hitro zaokroži.
Zalogovnik imam od razdelilca in peči cca 4m, se pravi, da je nekje 6 m cevi.
Trenutno so cevi še neizolirane.

Termostastki ventil je od Herza (priponka).

Priložene datoteke
.jpg   id-1741262-1-4514-02.jpg (Velikost: 122,3 KB / Prenosi: 2085)
Citat:Če bi vračal povratno vodo iz bojlerja na dno hranilnika bi imel stanje po ogrevanju bojlerja 55*50*35*30. To v praksi pomeni, da moraš v normalni zimi zakuriti dve uri prej v prehodnih obdobjih pa celo cel dan. V obdobju 25 let govorimo o 20m3 drv. Še vedno dvomite ?

In kam je toplotna energija v tem primeru "izginila"? Bojler? Hišo? Vesolje?
Izginila ni nikamor je ostala v sistemu - zalogovniku, le da je razdeljena na večjo količino vode, ki ima manjšo temperaturo. Z to manjšo temperaturo pa potem več ne moreš ogrevati bojlerja. Se pa zato zalogovnik prej segreje ko zakuriš. Moraš pa prej zakuriti.

Tu se strinjam da je povratek iz bojlerja bolje peljati na vrh zalogovnika, če se ti bojler ne ogreva termosifonsko, ali nima kakšnega velikega izmenjevalca v sebi.
1 2 3
Iskanje po temi