Objave: 37
Teme: 3
Ocena:
0
Pozdravljeni,
deset dni nazaj so nam zagnali Windhagerja biowin 2 na pelete in toplotno črpalko za sanitarno vodo od Kronoterma ([url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/viewtopicunichr("46")php?f=7&t=65761&hilit=windhager]tema izbire[/url])
Kakšne so priporočene prakse glede povezave kotla in STČ?
Teoretično sem mnenja da je povezava smotrna, ker domnevam da bi kotel imel boljši izkoristek če bi imel večji odvzem s tem ko bi grel še vodo v bojlerju. V zadnjih desetih dneh ima več vklopov kot ur delovanja.. nisem še nič raziskoval, ampak mi je nenavadno, saj predvidevam da pogosto zaganjanje zmanjšuje efektivnost in ne pusti kotlu da bi s "polnimi pljuči" delal.. lahko pa da se motim. Naj dodam še to, da je trenutno regulacija vremenska, da je v planu namestiti še sobni termostat/regulator in da bodo "finetuning" še naredili.
Torej, prosil bi za agrumente za in proti povezavi kotla s STČ.
Hvala in lep pozdrav,
T
Objave: 5058
Teme: 8
Ocena:
3
Odvisno kje in kakšno imaš namensko tč bojler za sanitarno vodo.
En odgovor je tudi ta: poleti naj dela stč samostojno: v ogrevalni sezoni pa paj v njej vodo greje kotel na pelete. Ker pozimi ni ravno smiselno prostor s stč hladiti in na drugi strani istočasno ga ogrevati s kotlom. Torej v vsakem primeru porabiš za ogrevanje pelete, tudi takrat, ko je aktivna stč.
Ocena:
0
STČ ima grajen el. grelec in možnost priklopa drugega vira tople vode. Prav tako je narejena priprava za povezavo (iz kotla je speljana cev z ventilom, enoti sta slaba dva metra narazen). V načrtu je da se izpih iz STČ spelje ven iz kotlovnice/hiše, tako da hlajenja ne bi bilo. Kot praviš alanford, je ideja da se enoti povežeta in pozimi se koristi kotel ki ogreva vodo v radiatorjih in sanitarno preko bojlerja od STČ ki bi bila ugasnjena, poleti pa kotel ugasnjen in v pogonu STČ, katere hladen izpih pa tudi ne bi delal takšne škode v kotlovnici. Do sedaj znani zadržki za takšno vezavo so stroški vezave (črpalka, cevi in delo) in pa dejstvo, da STč porabi tako malo energije, da vodo itak ceneje ogreva kot kotel in da se je ne splača ugašati pozimi.. meni pa se gre bolj za bolj zdravo delovanje kotla kot za prišparan kakšen €, če sploh, glede na to da STČ pregovorno dela skoraj zastonj..
lep pozdrav,
T
Objave: 422
Teme: 7
Ocena:
0
Jaz imam STČ povezano s kotlom na pelete, vendar to kombinacijo uporabim le nekajkrat letno, ko imamo v hiši več ljudi in se pojavi potreba po večji količini tople vode.
Roger, ti bi v osnovi reševal problem premočnega gorilca, ki se ugaša, ker odjem v hiši ni dovolj velik - kotel se segreje do te mere, da se gorilec ugasne, saj je dosežena željena temperatura. Načeloma si ti želiš, da bi ti STČ s 300l delovala kot hranilnik toplote. Z ustrezno avtomatiko se sicer da naročiti črpalki STČ, da se vklopi, ko npr. kotel doseže 70 st. Tako lahko segreješ bojler STČ, v najslabšem primeru z 70 stopinjsko vodo. Se boš z njo umival roke, če bo slučajno pred tabo pustil enoročno pipo na vroči poziciji? Bo dovolj odjema tople vode, da se bo bojler shladil, da bo pobral špico pri naslednjem vklopu gorilnika?
Imaš super kotel, ki naj bi po papirjih delal z razponom moči od 3,3 - 9,9 kW. Ker je na forumu zelo malo uporabnikov tega kotla, ti ne preostani nič drugega, kot da vzameš v roke priročnik in ga naštudiraš do potankosti. Hkrati pa opazuj in si beleži delovanje, npr. število in čas vklopov peči. Tvoj cilj je najti optimalno (ne prekratke) dolge cikle peči, ob zadovoljivem ugodju bivanja.
Pozanimaj se (monter, generalni uvoznik...), kje se nastavlja moč peči. Verjetno ti je jasno, da pri trenutnih temperaturah potrebuješ nižje moči, ko bo zima, pa višje...
Objave: 6821
Teme: 28
Ocena:
4
Človeška neumnost, ko se gre za šparanje, ne pozna meja! Pozimi poganjat kompresor in hladit kurilnico - madonca perpetummobile. Kaj se bo še kdo izmislil?
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Objave: 5764
Teme: 1
Ocena:
32
V primeru ogrevanja klasičnega bojlerja preko peči (govorim o izkušnjah z oljno pečjo in radiatorji) se sistem ogrevanja kar za nekaj časa ustavi in ima kot posledico padec temp. bivalnih prostorov.
Sam sem imel priložnost videt kar nekaj kurilnic z kotli na pelete in STČ. V večini primerov je bilo v teh kurilnicah zaradi odpadne toplote, ki je posledica delovanja peletne peči, ogromno odpadne toplote, ki jo lahko STČ uporabi za svoje delovanje. Vsekakor pa je nabava TČ z dvema izmenjevalcema smiselna, mislim, da razlika v ceni ni pretirana, sam boš pa najboljše ugotovil, kaj je najbolj racionalno.
Objave: 590
Teme: 20
Ocena:
6
Iz mojega primer:
Ker imaš vremensko regulacijo je smiselno, da:
- Imaš na peletni kotel priklopljeno toplotno č. za sanitarno vodo iz razloga, da višek toplote odvaja vanjo in obratno oziroma varovanja pred pregrevanjem obeh. Je pa obvezna povezava med obema z bakrenimi cevmi zaradi možnosti večje temperature na dvižnem ali povratnem vodu od 70°C.
- Izkoristek toplotne v nižji temperature od 10°C je zelo slab, saj moraš sanitarno vodo ogreti nekje okoli 55°C.
- Vodiš temperaturo v ogrevalne kroge po vremenski regulaciji glede na zunanjo temperaturo in nastavljeno krivuljo v vse prostore in ne tudi po sobnem termostatu, saj lahko vpliva na temperaturo dvižnega voda zarati možnosti drugačne temperature v prostoru kjer je sobni termostat. Seveda moraš uskladiti vse radiatorje, da bi imel v prostorih enako temperaturo...
Prednost je, da se ne nabira toliko vodnega kamna kot bi se ga nabralo, če bi vklopil električni grelec, saj je kot sem omenil, je v nižjih temperaturah slab izkoristek toplotne č..
Hladen izpih v kotlovnico ti ne priporočam, saj tako ohlajaš kotel in vse elemente v le-tej. Ta hladen izpih tudi ni kontroliran, zato je primeren v poletnem času le za "špajzo".
Najprej preveri če ima toplotna vgrajeno spiralo.
Glede večkratnega vklopa pa preveri nastavljeno moč peletnega kotla in dovajanje peletov ter za gorenje moč vrtenja ventilatorja.
Da pa bo delalo kot urca bo potrebno kar nekaj časa, da vse uskladiš.
PS V tej in podobnih debatah je nešteto možnosti, saj smo vsi drugačnega mnenja ipd.. Torej, vsako mnenje vzemi na znanje, a si vzemi čas za razmislek.
Objave: 37
Teme: 3
Ocena:
0
Hvala za odgovore.
Morem priznat, in verjetno je tudi razvidno, da sem čist zelen na tem področju. Zato tudi sprašujem. Ker me ni bilo doma v času zagona, pride v tem tednu mojster še enkrat, da mi pokaže kako in kaj se dela s tem kotlom. Kotel ima razpon delovanja od 30% naprej in zelo hitro po vžigu tudi temp naraste do 70+ in potem pade moč delovanja kotla na 30% in čez nekaj časa se začne postopek ugašanja itd..
Ali napačno razmišljam, da če bi kotel moral greti še sanitarno vodo, se nebi tolikokrat ugasnil ampak bi mogoče večji del zime deloval več ali manj neprekinjeno, pri tem pa bi moduliral moč delovanja v svojem možnem razponu. In če, ali bi to bilo bolje za kotel, ali je vseeno če se pogosto vklaplja in izklaplja?
@Telmos, če dobro razumem se zgražaš nad delovanjem obeh enot hkrati? Te lahko prosim za komentar na moje teoretiziranje?
BTW, kotel je 15kW, torej razpon je 4,5kW - 15kW
Hvala in LP,
T
Objave: 267
Teme: 18
Ocena:
2
Zdravo. Imam eno vprašanje. STČ v kurilni sezoni (kadar je v peči zakurjeno) grejem s kotlom (drva), ko pa pade T pod 37°C pa se samodejno vključi kompresor in drži vodo med 37-42°C. Vse to dela avtomatika - na črpalko imam vezan dodaten termostat.
Zanima me, koliko je max temperatura (oz. zgornja meja, ki je še priporočljiva) ko vodo grejem preko kotla. Trenutno ima nastavljeno na 60°C (grem lahko še kaj višje)?
LP c.
Objave: 13287
Teme: 13
Ocena:
-503
Ker je v peletni kurilnici prahu vedno dovolj in se ta lepo lepi na moker uparjalnik STČ!
Samo še en razlog, da ko kotel deluje naj ogreva tudi SV, STČ pa počiva do konca kurilne sezone
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Ocena:
2
Se enkrat če lahko kdo svetuje:
Zdravo. Imam eno vprašanje. STČ v kurilni sezoni (kadar je v peči zakurjeno) grejem s kotlom (drva), ko pa pade T pod 37°C pa se samodejno vključi kompresor in drži vodo med 37-42°C. Vse to dela avtomatika - na črpalko imam vezan dodaten termostat.
Zanima me, koliko je max temperatura (oz. zgornja meja, ki je še priporočljiva) ko vodo grejem preko kotla. Trenutno ima nastavljeno na 60°C (grem lahko še kaj višje)?
STČ je z ločenim uparjalnikom ki je v kleti/shrambi.
LP c.
Ocena:
2
Se enkrat če lahko kdo svetuje:
STČ je z ločenim uparjalnikom ki je v kleti/shrambi.
LP c.