PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Talno gretje na plinsko peč

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!
Sem pregledal forum in ni veliko govora na to temo. Naslednje leto se moram odločit na kaj bom ogreval novogradnjo. Pričeli smo z gradnjo hiše P+M, 180 m2 bivalnih površin. Želel bi imeti talno gretje in me zanima če je smiselno talno gretje priklopit na plinsko peč? saj imam plinski priključek že urejen. Druga opcija je toplotna črpalka zrak-voda. Kolikor sem sedaj zasledil bi pomenlo pri plinski peči, da je manjša investicija a dražje ogrevanja napram TČ, vendar nikjer ne zasledim kakšne bi naj bile dejanske razlike?
Poleg tega imam namen vgraditi toplo-zračni kamin, za gušt in dogrevanje, mogoče tudi za prehodna obdobja. Objekt bom izoliral približno z 20cm pritličje in 30cm mansardo.
Ima kdo kaj izkušenj s tem ? ali ste vsi na TČ+talno gretje? :?: :!:
Če imaš že urejen plinski priključek je še vedno najcenejša izbira ogrevanja zemeljski plin.
Več o primerjavi z TČ in ostalimi sistemi si lahko prebereš na: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.zemeljski-plin.si">http://www.zemeljski-plin.si</a><!-- m -->

Sodobna kondenzacijska peč z višjo modulacijo moči deluje brez problema tudi na talnem ogrevanju. Odloči se še za ogrevanje sanitarne vode, ali pretočno ali akumulacijsko gretje. Seveda pa pri investiciji upoštevaj tudi koaksialni dimnik.
Pri 20/30cm izolacije je TČ že vprašljiva investicija, ker se bo vračala precej dolgo v primerjavi s plinom, v rangu 10 let, ko je tudi že življ. doba TČ vprašljiva.
Jaz sem sicer pri 15/20cm izolacije vseeno dal TČ (+ subvencija), ker se mi bo po izračunu vrnila v max 5 letih. Precej odvisno tudi koliko tople vode boste porabili. Je pa res, da se pri taki izolaciji lahko vgradi precej švoh (in s tem poceni) TČ, pa si potem prej v plusu. Npr. kakšna Panasonic Aquarea 7kW je lahko že zelo blizu s ceno plinske kotlovnice.

Sicer pa ni noben problem dati take peči na talno.
Dejmo no nakladat v tri dni. Za tako izolacijo se da 6 - 8 kW TČ. Zakaj? zato, ker bo ogrevanje s to napravo stalo točno toliko, kot so omrežnina, servis in dimnikar na letni ravni brez porabe plina. Koliko pa vse skupaj stane? Razlika med TČ in dobrim kondenzacijskim plinskim kotlom z bojlerjem je praktično zanemarljiva ali pa je ni. Ne pa gledat koliko kotel stane ampak tudi bojler, dimnik, strešna obdelava, dimnikar, plinarna, zagon in še enkrat meritve dimnikarja.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
hvala za info, drugače pa ker sem čisti laik, predvidevam da v isti dimnik ne moreš napeljati kamina in plinsko peč ? ali pač ? ker na tale dimnik nisem glih pomislil.
Skbijo me predvsem okvare TČ na dolgi rok in dodatni stroški pri tem...
Tudi plinska peč se lahko okvari na dolgi rok.
Poglej si kombinacijo TČ/PLINSKA Peč. Ne poznam sicer cene investicije, ampak ko bo šla meni plinska peč, bom nabavil eno takšno kombinacijo. Je pa plin že lep čas kar ugoden. Če se boš neglede na vir ogrevanja priklopil na plinovod, tiste mesečne stroške odmisliš, ker so itak prisotni.
Nesmisel. V tem primeru nabaviš samo TČ in odjaviš plinski priključek, za tiste fiksne stroške priključka se že lep čas greješ s TČ.
Jasno da nima smisla imeti plinskega priključka, če ga ne uporabljaš. Imaš pa komot za vsak slučaj omarico na fasadi, vendar brez priklopa in brez stroškov.
ja kar se tiče plinskega priključka je trenutno tako kot je povedal Energetik81, naredili so mi tako da imam cev pripravljeno v garaži na steni, če se kasneje odločim pa vzamem priključek...
Tako imam tudi jaz pripravljeno, reskiral sem tistih 600€ ali koliko že, ko so delali plinovodno omrežje v naselju. Pa imam na voljo, če bi se kadarkoli močno spremenile cene energentov. Izbral sem pa TČ.
Energetik81 Napisal:Nesmisel. V tem primeru nabaviš samo TČ in odjaviš plinski priključek, za tiste fiksne stroške priključka se že lep čas greješ s TČ.
Jasno da nima smisla imeti plinskega priključka, če ga ne uporabljaš. Imaš pa komot za vsak slučaj omarico na fasadi, vendar brez priklopa in brez stroškov.
Pozabljaš pa na kuhanje in sanitarno vodo. Kuhati na elektiko, priprava sanitarne vode na elektriko, ogrevaje na elektriko... pomeni večjo priključno moč za elektriko. Torej fiksne stroške za plin zamenjaš za fiksne stroške za elektriko. Močan prihranek.

Če že imaš plinski priklop na fasadi in dimnik v hiši potem odpadejo tudi ti stroški (sam sem v obstoječo tuljavo dimnika potisnil PVC cev fi 60 (enaka kot odtoki v hiši) in PVC cev fi 125 mm (enaka kot kanalizacija v hiši) in imam na isti odprtini izpuh in dovod svežega zraka. Cena nekaj 10€ in dve uri dela (s pivom vred). Tako ostane le 2000 € za plinsko kondenzacijsko peč (z 60 l inox zalogovnikom SV) ali 6000 € za TČ. Fiksni stroški so praktično enaki (+ 28 € dimnikar).
Če se dosega letni SCOP 3 (kar je za TČ zelo dobro) se bi za ogrevanje porabilo 1000m3 plina ali 3155 kWh elektrike. Račun za plin bi bil 516 €, račun za elektriko pa 300 €. Z razliko 216 € le višjo investicijo v TČ odplačaš v tam 18 letih. Če pa upoštevaš še dimnikarja pa v 16 letih (pri 1500 m3 plina pa 12 oz 11 let).

PS- ali je ceneje ogrevati sanitarno vodo s TČ ali s prenosnim plinskim grelnikom (in mogoče 30 l zalogovnikom) je pa stvar dodatne debate. Z višanjem temperature vode v zalogovniku je COP nižji. Velik zalogovnik tudi ni poceni. Toplotne izgube čakajoče tople vode. Večkratni vklopi TČ krajšajo njeno življensko dobo...
površno si bral.....še 1x citiram, kar je Telmos napisal (in točno tako tudi je)
Citat: Koliko pa vse skupaj stane? Razlika med TČ in dobrim kondenzacijskim plinskim kotlom z bojlerjem je praktično zanemarljiva ali pa je ni.
ma tukaj Energetik81 popolnoma prav...
PS in omrežnina za plin (brežice) je 7€ mesec, rabiš kaj ali ne_torej 84€ en moj močan mesečni račun za elektriko...
Kuhanje: dva plinska mamo v hiši_6 jeklenk/leto(pečice so seveda električne)
Če imaš vse na elektriko boš namesto 3x20 A moral imeti vsaj 3x25 A. Razlika v obračunski moči je 3 kW (prej 7 potem 10 kW). cena za 3 kW pa je 5,53 €. Torej ti je razlika do plina zgolj 1,47 € oz. 17,67 €/leto.

Če primerjaš najboljši kondenzacijski kotel in najslabšo poddimenzioniramo TČ imaš zagotovo prav, drugače pa je razlika v ceni vsaj *2 oz. *3.

PS- jeklenka plina te pride tam 19,8 € in je ekvivalentna 12,21 m3 plina. Če porabiš letno 6 jeklenk te to pride 118,8 €. Poraba ekvivalenta plina in 12x7€ priključnine pa bi te prišlo 122 €. Pa ti ni potrebno hoditi po plin, menjavati jeklenk...
no. če si glih "zapel"....meni dela vse na 3x20 zanimivo pa, da "Poldetu" (prav tako 11kw naprava) dela vse na 3x16 ....tako, da ne vem kje si pobral, da rabiš VSAJ 3x25
PS. probaj zavret liter vode na šporhetu, ki ga napaja jeklenka, nato pa še na šporhetu, ki gre na mestni plin (pa ne sedaj o narobnih gorilnikih ipd. ker to je vse po "ps-u")
Seveda lahko imaš 3x20, ko pa kuhaš na plin. Odpovej se jeklenkam in si nabavi indukcijo pa poročaj.

Vodo segreva energija. Koliko energije se sprosti je odvisno od moči grelnika in časa gorenja. Če rečemo, da ni izgub potem je vseeno ali lonec segrevaš na elektriko, plamen iz drv, UNP, zemeljski plin, indukcijo... če je oodana moč vira enaka in je lonec na njem enako dolgo.

Če kupiš štedilnik, kateri je bil namenjen za UNP in ga predelaš na zemlejski plin (zamenjša šobe, spremeniš pretok na ventilu) ne moreš vedeti, na koliko si ga nastavil brez meritev. Čeprav imajo šobe zahtevan presek je hod ventila (za tričtrt obrata vijaka) tako grob, da si takoj ob 10-20% tovarniške nastavitve. Potem pa še nekaj doda temperatura in tlak v omrežju.

PS-Če znaš in se malce potrudiš, pa lahko dobiš še kakšen % večje moči, a ti kurišča bolj trpijo.
1 2 3
Iskanje po temi