PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri TČ zrak/voda, kolektor,.???

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdrav vsem

Imam veliko vprašanj povezanih z ogrevanjem. Ves čas sem bil nekako prepričan, da bom izvedel ogrevanje s TČ z zemeljskim kolektorjem. Na razpolago imam kakšnih 300 m2 površine, v hiši pa bi ogreval 145 m2 bivalne površine in delno klet oz. garažo. Na forumu in drugod je bilo za prebrati, da je potrebno zagotoviti od 1,5 do 2 krat večjo površino zemlje za kolektor za ogrevanje,obstajajo pa tudi zgoščeni načini položitve, in s tem manjša potreba po površini.

Od Termotehnike so bili tudi na ogledu in naj nebi bil problem. Pred nekaj dnevi pa jso prišlil še neki drugi ponudniki in mi je dejali, da je potrebno vsaj nekje x 3 površina za kolektor, da to kar drugi pravijo da ne drži. Da mogoče na barju prideš skozi s površino x1,5-2, ampak na bolj ali manj normalni zemljini pa je potrebno izhajati x 3, saj bo odvzem nekje med 15-20 W/m2, raje bližje 15 W, torej vsaj x3 pri kar dobro izolirani hiša. Ta ekipa ima izkušnje in so mi tudi svetovali kot prijatelju in ne le v interesu, da mi nekaj uturijo, pa če bo stvar funkcionirala ali pa ne.

V tem primeru pri meni odpade zemeljski kolektor. Predlagali so mi TČ zrak/voda, ki da je najboljša izbira in še cenejše vseskupaj. Da se marsikdo ne odloči za njo, saj pri nizkih temperaturah ni sama sposobna dovolj ogrevati hiše, temveč se vključi dodaten električni grelec, da pa takšno obdobje predstavljajo le konice, kar je cca. 5 % delovanja in da je to v mejah sprejemljivega. Kakšen komentar?

Prebral sem kar nekaj tem na tem forumu in bi lahko potegnil različne zaključke.

Koliko so stroški ogrevanja objekta v kolikor bi se isti objekt ogreval s TČ zrak/voda, ali pa preko kolektorja?

Kateri so vse proizvajalci TČ zrak/voda? Kako se razlikuje grelno število pri črpalki iste moči posameznega proizvajalca?

Kakšna je razlika v hrupu oz. katera bi bila s tega vidika najbolj ugodna?

Omenja se invertne ali pa neke druge - kaj to pomeni ter prednost?

Kot berem naj bi bilo dobro, da ne deluje le na eden režim - torej da bi bilo npr. več ogrevalnih krogov ( sanatarna voda, radiatorji, talno) - ali to pomeni vreči instalacije od kurilnice - trojno??

Kakšno je čez palec razmerje investicije TČ zrak/voda vs. kolektor?

Po eni strani se dosti več piše o kolektorju, ki ima slabost, da je potrebna velika površina, na njej ne moreš nič postaviti, naj bi bilo tudi nekaj dražje, po drugi strani naj bi bila TČ zrak/voda dovolj učinkovita, zavzame praktično nič prostora, ni preglasna in cenejša. Bi pričakoval, da se po tej logiki med tema dvema vsi odločijo za zrak/voda, iz izkušenj iz foruma pa to ni za razbrati. V čem je keč?

Da bi se po informacijo obrnil na npr. nekega proizvajalca je verjetno brez veze, saj kdo bi mi pa poudarjal slabosti njegove TČ, neke vrednosti iz kataloga pa so verjetno tudi le teoretične - v nekih idealnih okoliščinah.

Bi se moral v teh dneh odločiti kako in kaj, saj mi že delajo instalacije, sem pa pri razmišljanju čisto na začetku, pa tudi se nimam časa preveč poglobiti v to.

Kakšen nasvet iz izkušenj oz. odgovor na vprašanja?

Hvala vsem za nasvete.

LP
Pozdravljen!

Si v enaki dilemi, kot sem bil jaz ... Čeprav sem cel čas računal na kolektor, sem na koncu ugotovil, da je parcela premajhna ...
Zdaj pa takole. Na izračune, ki temeljijo na površina krat X se jaz ne bi najbolj zanašal, ker je to bolj izkustveni podatek in v osnovi ne upošteva, kako dobro je hiša izolirana.
Pri meni je bil eden osnovnih razlogov za prvo odločitev: zemlja/voda; to, da ni zunaj neke "grde škatle", kot je pri split izvedbi TČ zrak/voda. Ko sem ugotovil, da je parcela premajhna, pa je hitro padla odločitev za notranjo izvedbo in tako je tudi ta težava rešena.
Pregledal sem precej TČ in njihove lastnosti, žal je notranjih malo in tako tudi malo konkurence, še posebej, če se odločiš tudi za hlajenje, torej reverzibilno TČ.
Pri inverterski ne rabiš zalogovnika, ker deluje zvezno.
Glede glasnosti; kolega ima invertersko Daikin in pravi da je zunanja enota tako tiha, da sploh ne moti, tudi pri odprtem oknu ne.
@Hess.

Sem ze pisal po forumu o crpalkah in o izvedbi,proizvajalci govorijo 1-2x vecji prostor za zemeljski kolektor od ogrevalne povrsine,ZRMK pa govori o vsaj 3-4x potrebni vecji povrsini kot je ogrevana v hisi in slednjim bolj vrjamem ker so pomoje proizvajalci hitro spregledali da so za take stose potrebne zelo velike parcele in so malo prilagodili podatke in tako sistem naredili se bolj na knap.

Watte ki si jih omenjal da iz zemlje dobis moras upostevati pri dolocenem tipu zemlje,ker iz razlicnih tipov zemlje dobis vec ali manj wattov.
Najboljsa je rdeca zemlja(ilovica in to mokra).

Isto sem pa sam bil ze odlocen za zemeljski kolektor,pa bo zgleda na koncu vse v vodo padlo ker nimam toliko povrsine,pa se skale so notr.

Geosonda sistem je pa komplet 17Keur kar je pa zelo drago,sploh pa se povrne investicija po 20-30 letih,takrat se bomo pa greli z nevem cem ze.
V soboto vam na piknku predstavim izračune o povrnitvi investicije v primeru vgradnje geosonde.
Potem pa Tadej pripravil ustrezno objavo na spletni strani primerjavo vseh ogrevanj ( viri ).

nekajkrat sem že napisal ,kaj vse je treba primerjati za dobro primerjavo, saj tudi kotlovnice s kurilnim oljem niso zastonj.
prav tako sem tudi tukaj pisal o zemeljskem kolektorju in o njegovi pravilni vgradnji.

termal
čista energija
termal Napisal:V soboto vam na piknku predstavim izračune o povrnitvi investicije v primeru vgradnje geosonde.
Potem pa Tadej pripravil ustrezno objavo na spletni strani primerjavo vseh ogrevanj ( viri ).
Na žalost me ne bo na pikniku, če se pa že pripravlja objava, bi prosil tudi za primerjavo s TČ zrak/voda. Se pustim prepričati, če bodo argumenti pravi! :wink:
Ker če bo primerjava samo s kurilnim oljem, mi to ne pove dosti.
termal Napisal:V soboto vam na piknku predstavim izračune o povrnitvi investicije v primeru vgradnje geosonde.

nekajkrat sem že napisal ,kaj vse je treba primerjati za dobro primerjavo, saj tudi kotlovnice s kurilnim oljem niso zastonj.
prav tako sem tudi tukaj pisal o zemeljskem kolektorju in o njegovi pravilni vgradnji.

termal

bi blo bol da bi se zmenil za zastojn reklamo na forumu pol bi fsaj nehal nabijat o geosondi....

verjetno bi še meni priporočal geosondo čeprav živim na vodoobmočnem območju..-
Primerjavo imamo izdelano ( izračunano) za naslednje vrste vira ogrevanja:

- biomasa - sekanci,
- biomasa - peleti,
- biomasa - polena,
- utekočinjen naftni plin,
- kurilno olja,
- elektrika,
- zemeljski plin,
- geosonda

In takšno primerjavo bomo predstavili na pikniku in Tadej bo pripravil objavo grafovo.

termal
čista energija
Aha, se pravi tam, kjer je konkurenca najvecja in med katerimi se graditelji vecinoma odlocamo: TC zrak/voda, TC zemlja/voda, TC voda/voda, primerjave nimas ...

Ce malo provociram, verjetno nimas zato, ker je za geosondo neugodna :twisted:
Primerjav med toplotnimi črpalkami nimamo, razen v grafu primerjavo med toplotno črpalko z virom geosonda in virom raba podtalnica.

Letni strošek je vedno višji pri toplotni črpalki z rabo energije podtalnice,ker je vedno potrebno vodo črpati!!!!!! in to je strošek , velikost stroška pa je odvisna od globine črpanja.
Zato investitorju natančni podamo stroške izvedbe vrtine in montaže potopne črpalke, da s epotem z lastno matematiko sam odloči.
In v primerjavi z geosondo je potrebno vedeti še, da vodnjaška vrtina zahteva tudi določeno vzdrževanje in servisiranje potopne črpalke.
Preprosto lahko ocenimo destletno vzdrževanje vrtine v višini 1000 eur.

Toplotnih črpalk zrak/voda ne montiramo in se z njimi ne ukvarjamo, razen na obalnem področju na željo invetitorjev, ker štejemo, da za naše klimatske pogoje pomeni pomeni samo rešilna rešitev za določen čas.
če pa se bodo klimatski pogoji tako spremenili, pa se bomo ukvarjali tudi z njimi.

termal
čista energija
termal Napisal:Toplotnih črpalk zrak/voda ne montiramo in se z njimi ne ukvarjamo, razen na obalnem področju na željo invetitorjev, ker štejemo, da za naše klimatske pogoje pomeni pomeni samo rešilna rešitev za določen čas.
če pa se bodo klimatski pogoji tako spremenili, pa se bomo ukvarjali tudi z njimi.
Lahko tole podkrepiš z dokazi, če si že tako prepričan v svoj prav?
termal Napisal:Toplotnih črpalk zrak/voda ne montiramo in se z njimi ne ukvarjamo, razen na obalnem področju na željo invetitorjev, ker štejemo, da za naše klimatske pogoje pomeni pomeni samo rešilna rešitev za določen čas.

termal
Confusedhock: :roll: Torej so vsi skandinavci, ki so si jih instalirali cepci? Pa da o naših severnih in zahodnih sosedih niti ne izgubljamo besed Big Grin Big Grin
@Hess

Nekaj odgovorov na tvoja vprašanja lahko dobiš na spletnih straneh Termotehnike:
- predavanje Egona Vrabiča (bolj na koncu, okoli 48. strani)
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")termotehnikaunichr("46")com/seminarjiunichr("46")php[/url]
- informacijski izračun stroškov ogrevanja, kjer narediš izračun za različne ogrevalnega vira
zakaj termal ne das ze enkrat linka na vaso stran ali pa se res zmenis za oglas, in nehas smetit po forumu s temi geosondami, ki so res dobra stvar ampak so drage.. ne gledajo vsi z istega stalisca, na 20-letni rok.

nekomu lahko zrak-voda pomeni prihranek takoj, ker hoce prihraniti zdaj in na hitro. ni vsak pripravljen investirati 5x vec zato da bo v 20 letih prihranil 10%.. ne se mi na jezik obesat prosim ce stevilke niso popolnoma natancne :roll:
zakaj termal ne das ze enkrat linka na vaso stran ali pa se res zmenis za oglas, in nehas smetit po forumu s temi geosondami, ki so res dobra stvar ampak so drage.. ne gledajo vsi z istega stalisca, na 20-letni rok.

nekomu lahko zrak-voda pomeni prihranek takoj, ker hoce prihraniti zdaj in na hitro. ni vsak pripravljen investirati 5x vec zato da bo v 20 letih prihranil 10%.. ne se mi na jezik obesat prosim ce stevilke niso popolnoma natancne :roll:
Z veseljem dam link za našo spletno stran <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.geosonda.com">www.geosonda.com</a><!-- w -->
V prihodnjem tednu bova s Tadejem pripravila primerjavo med ogrevalnimi sistemi na spletni strani foruma.

Osebno sem mnenja da so toplotne črpalke zrak/voda izhod v sili, razen za obalno področje,kjer so ugodni klimatski pogovji.

Pri tem se odpira vprašanje zakaj toplotne čršpalke za pripravo tople sanitarne vode ( kompaktne kakor jim pravijo v Termotehniki in v Tehnohladu) zgubijo svojo osnovno fumkcijo pri nižji zunanji temperaturi od +5stopinjC ???
In tudi te črpalke zajemajo energijo iz okoliškega zraka ???

In zakaj tekoča voda s temperaturo pod 2 stopinji C ni več primrna za odvzem energije s toplotno črpalko ???

Vse to so vprašanja na katere ni pravega odgovora in tč zrak/voda dela tudi pri nižjih temperaturah na račun večje rabe električne energije.

Fizika je natančna veda in ne dopušča naših bližnjic po naših željah.

Kljub večji ceni sistema geosonda je smer k izrabi geotermalne energije in vedeti je treba, da vedno večja uporaba tega sistema prinaša novo znanje in morda v prihodnje tudi znižanje cen.

termal
čista energija
1 2
Iskanje po temi