PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Stroški ogrevanja za blok - pred adaptacijo in po

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni. Bi mi lahko kdo povedal koliko plačuje stroške ogrevanja za svoje stanovanje v bloku sedaj po adaptaciji z dodatno topl. izolacijo in koliko je prej? In sicer za tak blok, kjer je že sedaj dodana nekaj cm topl. izolacija. Ali menite, da se splača? Naš blok je iz leta 1987 in ima 5 cm toplotne izolacije. Sedaj so predlogi upravnika, da naj gremo v adaptacijo fasade, ki po nekih njihovih predračunih znaša ca 70t za 1000m2 fasade. Kako se vam zdi? Mene pa zanima koliko je dejansko razlika med ogrevanjem prej in po, da izračunam v kolikšnem času se nam to sploh povrne... Hvala. LP
V bloku se vam bo to zelo dolgo vracalo kolikor slisim od takih ki zivijo v bloku in so morali dat za fasado. V zalcu so za enosobno stanovanje mogli dat 3500 eur za fasado. Za bajto te pride pa 8000, pa je malo vec sten.
Bojim se da ne morete uplivati na izvedbo obnove,splača se ne,niti pod razno.
Ugibam ........
20% prihranka
Potem ko se večina blokov poizolira, pa dobavitelj vroče vode dvigne kakšno postavko v računu.
Od nečesa namreč mora živet, pa če se poraba razpolovi on ne more pol firme prijateljev in žlahte pustit na cedilu...
Pri nas smo šli iz nič na 20 cm izolacije ( ko smo iveli v bloku). Strošek je bil cca. 80 jurjev za 24 stanovanj. Torej okoli 3 jurje na stanovanje. Pri nas se je poznalo prej in pol cca. 70%. Dejansko vsaj 50%. In da se ne splača so samo bučke. Povračilna doba je nekje med 6 in 8 leti.
Zavisi tudi kaka so okna in navade lastnika.

Zdaj koliko bo prihranka med 5 cm in xy...verjetno ne toliko ali rečeno drugače povračilna doba bo mogoče ( ugibam) 12 let ali več...

Ljudje zmečemo nebroj denaja za nebroj stvari...izolacija je ena redkih, kjer se ti vložek dejansko povrne ( če nam že za ekologijo dol visi) pa je vedno ravno na to tematiko največ privržencev kolk se ne splača.
Zakaj me napišeš znesek položnice pred in po fasadi?
Predvsem je odvisno, kako je izolacija položena. Če so balkoni neizolirani, pa stene ki mejijo na balkone..... potem prihranki niso niti za bučke.... Tako se izolirajo/obnavljajo fasade v našem mestu. Za se zjokat!
Beri Napisal:Zakaj me napišeš znesek položnice pred in po fasadi?

Imate prav - bi se bolje bralo, ja.
Če pa mislite mojo položnico - smo tik pred prenovo šele. Za ogrevanje plačamo fiksni del 24€, variabilni pa 37€. Tudi jaz predvidevam, da bi prišparali zgolj okoli 20 % in to znese ca 9 € na mesec. Zelo malo je, ne?
Koliko bi pa morali prispevat za fasado?
natkakatka Napisal:Tudi jaz predvidevam, da bi prišparali zgolj okoli 20 % in to znese ca 9 € na mesec. Zelo malo je, ne?
Prištej še zaslužek proizvajalca, zaslužek izvajalca, vseh vmesnih členov (štacun), cesarja (ki je davek pobral), olajšanje tistih ki imajo zdaj malce manjši kupček in s tem manj brige kam z denarjem, zavist kakšnega posameznika, nekoliko boljši občutek pozimi ker bo manj pihalo pod noge, in nenazadnje ekološko zavest, koliko bo šlo ceodvaja manj v luft... :mrgreen:
Končna bilanca je torej odlična, mar ne?
/sarcasm off
Beri Napisal:Zakaj me napišeš znesek položnice pred in po fasadi?

Malo sem že pozabil...po fasadi vem da nismo presegli 25 eur mesečno (56 kvadratov, 2. Sobno stanovanje). Če se ne motim tisto zimo je bilo skupaj okoli 130 eur. Kar bo za primerjavo pri ostalih). Koliko je bilo prej ..hm....( najvišja mislim da je bila 100 eur v januarju...oktobra smo žačenjali s 30+).

So se pa vmes zgodili tudi delilniki, prej je bil pavšal...kar je treba tudi upoštevati.
Mi se tudi odlocamo (no, eure nabiramo ...) za tovrstno sanacijo, trenutno izolacije ni in imamo mnogi tezave z vlago po stenah. Resitev te tezave mi osebno odtehta vec kot prihranek pri gretju.

Lp, g
Kolikor sem govorila z ljudmi iz stroke, so mi rekli, da je ključnih prvih nekaj cm izolacije - kar pa mi že imamo. Prihranili bi, to itak, ampak mnogo premalo za moje mnenje. Če pa izoliraš iz nule, je to velik preskok, verjamem.
(Poskušam dobiti realne podatke o bonitetah dodatne izolacije, saj mi je tudi pri zamenjavi strehe uspelo z drugimi proti ponudbami (ne z zgolj tistimi od upravnika) streho za 33t, namesto 42t Smile - smo cesarju uspešno odrekli tlako)

Vlage pa ni nikjer v bloku - prav nasprotno: borimo se s presuhim zrakom. Pozimi nam je v stanovanju vlaga padla tudi na 19%. Je pa tudi to moteče, saj je recimo silikon pri gradnem pohištvu popokal, srbi koža...
Čez prst na približno
je tako iz 0 izolacije na 5 cm prihranek ca 50%
iz 5 na 13 cm spet ca 50% od tega kar je bilo
iz 13 na 30 cm spet ca 50%
s tem da je v tej računici potrebno upoštevati še ustrezna okna/vrata
pri izolacijah nad ca 15 cm + rekuperacijo
1 2
Iskanje po temi