PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Talno gretje - temperatura

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!

Vem, da obstaja že kar nekaj tem na to temo, upam, da mi ne zamerite če odprem novo..

No pa k vprašanju. V dvoetažni hiši imamo v pritličju talno ogrevanje, v 1. nadstropju pa radiatorje. Vse skupaj poganja plinska peč.

V kurilnici je stanje tako: [url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?2/Ls/zHlHWRa/149708661021186158880177unichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/2/Ls/zHlHWRa/149708661021186158880177unichr("46")jpg[/img][/url]

Stanje na "termometrih" ko je gretje že nekaj časa izklopljeno pa tako:
[url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?7/D2/2ScqfH1O/149714631021186158720173unichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/7/D2/2ScqfH1O/149714631021186158720173unichr("46")jpg[/img][/url]

Ko peč obratuje se desni termometer, ki gre v radiatorje dvigne na 60°C, levi, ki gre pa v talno pa do 50°C. In sedaj vprašanje. Do tu do razdelilne omarice za talno je cca 5-6m cevi. In sedaj vprašanje. Glede na to, da sem bral da naj bi se v talno spuščala temperatura okrog 30°C me skrbi, da pri meni sistem ne deluje ok? In če imam prav, kako to temperaturo zmanjšati.

Pa če pomaga še: Talno ima nato 5 vej, vse skupaj pa se regulira z enim termostatom v dnevni sobi, ki preklaplja v dnevno nočnem sistemu.

Hvala za pomoč in nasvete.
Temperaturo v radiatorjih oziroma talnem pogojuje sobni termostat, vremenska regulacija, če jo imaš in krivulja, ki naj bi bila nastavljena glede na izgube objekta.
Deluje verjetno tako, da ti pumpe laufajo nonstop in ko ti greje peč se temperatura dvižnih vodov dvigne na določeno temperaturo,ko ugasne voda samo kroži in se vklopi ponovno ko pade temperatura PV, DV in femperatura prostora. Pdobno kot pri naši on-off TČ.
Pri npr 10 cm stiroporja in izoliranem stropu v mansardi bi se morali pri konstantni temperaturi v talnem med 40 in 45 stopinj skuhati.
Pod levo črpalko imaš termostatski mešalni ventil smami pokrovček in nastavljaj temparaturo dvižnega voda
Ko boš s tem ventilom (kvadratna kapica) znižal temperaturo vtoka v talno, se ti bo spremenila dinamika ogrevanja: za doseganje željene temperature sobe, bo potrebno dalj časa. V tem primeru povezava termostata na obe črpalki hkrati odpade.
govanotti: Če prav razumem, kar misliš povedat, je stanje tako, da ima vsaka črplaka svoj termostat. Se pravi 1 termostat je za talno v pritličju, drugi termostat je za radiatorje v nadstropju. Ali vseeno ostane ta problem?

bomber111: Trenutno je hiša brez zunanje izolacije, je v načrtu prihodnje leto. Predvsem me je zaskrbelo, ker sem bral da načeloma pri talnem gretju tla ne bi smela bit preveč topla, pri meni je pa kar precej. Bom poskušal izmeriti temperaturo ploščic ko bo laufalo če kaj pomaga.. Vrememnske regulacije ni, je samo sobni termostat ki vklaplja/izklaplja. NAstavljeno na 21,5°C, vendar temperatura v prostoru zraste tudi do 23°C ko se že izklopi..

bofel: hvala, bom poskusil, če mi bo uspelo =)

Ps: Pa pardon, če moja razmišljanja in vprašanja ne zvenijo ravno logično, nisem namreč kakšen štručko na tem področju (navajen na segrevanje na klimo v manjšem stanovanju v bloku v preteklosti ..) =)
Če imaš talno na oddvojenem termostatu, je OK. Računaj le, da je odzivnost talnega gretja drugačna kot radiatorjev - počasneje se ogreva in počasneje hladi. Verjetno ta občutek že imaš. Izkušnje uporabnikov govorijo v prid neprekinjenega delovanja z čimnižjo temperaturo. V tem primeru termostat zgubi svojo časovno funkcijo, razlik med dnevnim in nočnim režimom ni. Termostat je tako samo še termometer.

Vsekakor poglej na ventil za točen tip (verjetno ESBE) in poglej za navodila. Igraj se z obračanjem pokrovčka in odzivom na termometru nad črpalko.
Kar se odzivnosti tiče ni problem, to vem. Ravno zato pa bi rad dosegel neko normalno oz. nižjo temperaturo, da je delovanje bolj konstantno. Ker zdaj mi zjutraj nažge temperaturo vode na 50 stopinj in se potem kuham notri, ker mi previsoka temperatura v hiši ne ustreza.

Še eno vprašanje: Praviš da "V tem primeru termostat zgubi svojo časovno funkcijo, razlik med dnevnim in nočnim režimom ni. Termostat je tako samo še termometer."

ČE prav razumem imaš v tem primero non stop nastavljeno dnevno temperaturo npr. 21 stopinj in to je to?

Bom pogledal ko pridem domov, najlepša hvala še enkrat.
Da. Za doseganje 21 st. prostora boš (ob pogoju, da je talno položeno po pravilih stroke) potreboval največ 25 st. na vtoku. Upam, da imaš tak ventil - preveri oznake in sporoči.
Lahko nastaviš tudi ciljano npr. 30, ki pa je nikoli ne boš dosegel, sa si v kurilnici omejil temperaturo vtoka na termostatskem mešalnem ventilu.

Kako pa misliš regulirat radiatorje? Tam ti pogoji ustrezajo?
Za radiatorje mi 60 stopinj ustreza ja. Ali velja kakšno drugo "pravilo" z manjšo temperaturo?
Velja isto pravilo kot za dobro pečenko, ki jo spečeš na 200 st. v 2 urah ali pa na 78 st. v 12 urah. To obladajo BBQ smokeraši iz sosednje teme.

Količina energije za pokrivanje izgub hiše (ta se hladi dan in noč - saj jo obdaja nekaj 1000 ton hladnega zraka in zemljine) bo na koncu koncev ista, potem pa so na vrsti subjektivno/sociološki vzroki in razlike.
Najenostavnejše dejstvo v prid nižji temperaturi radiatorjev je manjša možnost, da se kak otrok opeče na radiatorju ali pa da prah (tega je vedno preveč) manj intenzivno kroži s pregretim zrakom. Seveda za ta pogoj morajo biti radiatorji dovolj veliki. Ko boš izoliral hišo, po potreba po energiji manjša, posledično morda tudi nižja temperatura vtoka v radiatorje.

Pusti času čas, opazuj sistem in počutje prebivalcev, spreminjaj z majhnimi koraki.
Ventil je esbe
[url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?3g/XS/4APTfwPU/img20161108163055unichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/3g/XS/4APTfwPU/img20161108163055unichr("46")jpg[/img][/url]

Privit je do konca v levo trenutno..
Po moje je za dobro regulacijo talnega zaradi počasne odzivnosti potrebna vremenska regulacija, kar potegne za sabo tudi pogon na tem esbe ventilu. Se motim?

Če ga obrneš bi se morala znižati temperatura v talnem.
kolut obrni na številko 3 in pusti da naredi svoje
sppremljaj temparaturo in po želji dviguj in spuščaj
Predvidevam, da imaš termostatski vložek v razponu 35 - 60. Torej, če ga daš skrajno desno, bi moral na termometru čez nekaj časa dobiti 35 stopinj. Če bo še preveč (morda pri izolirani hiši), glej spodaj:

Pri ESBE VTA 320 obstaja še alternativa vložka 20 - 43 st.C. Ali se da zamenjat samo vložek bodo povedali znalci s tega foruma ali pri uvozniku (Veto, Ljubljana).
Verjetno je 60-35, sklepam to tem da se ga vec kot med 3-4 ne da odvrtet Smile hvala!
1 2
Iskanje po temi