PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ogrevanje - novogradnja - kombinacija TČ in drv

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DELPHI Napisal:Ponavadi se na kontekst opozori, ko je človek stisnjen v kot in mu zmanjka argumentov, aber...
Tudi Nemci te lahko asocirajo na Kanta ali na holokavst.

V kontekstu (jebiga) moje replike avtorici teme, pa je bila bodica, da niti fraze ne zna pravilno formulirati, kje je še radiator in kurilnica. Ja?

Hehe! Po kateri navadi, če smem vprašati? Didaskalije v poševnem tekstu: avtorica teme seveda ne pričakuje odgovora na retorično vprašanje

Pa da ne izgubljam časa, bom tebe parafrazirala (če že "kao" osnovnih fraz ne znam oblikovati Big Grin ) - jaz bi tebe v tej temi raje asocirala kot nekoga, ki svetuje, kot pa pametnjakoviča, ki leporeči, a k informativnosti prispeva toliko kot moj fikus pod okensko polico...

Pa še nekaj, človek pri dihanju mora, kdaj pa kdaj, tudi izdihniti, ker drugače (p)ostane zgolj in samo napihnjen, kar vodi k poku hitrorastočega ega. Svetujem ti dober izdih, dobro ti bo del. Mogoče boš presenečen-a, a stvar pomaga, ker egotripanje (na tako in drugače zelo kvalitetnih forumih) je huda stvar in se je je težko rešiti, nekaterim žal nikoli ne uspe. Upam, da ne boš med njimi :roll:
Priznaj, da si se zdela sama sebi strašno pametna, ko si razdirala tako "učene" stavke.
Anya_CST Napisal:Obenem bomo pa pripravili osnovne inštalacije za radiatorsko gretje, če se bo izkazalo, da nam talno ne zadostuje".
Neke štrleče cevi iz zida ali tlaka, ni glih "apetitlih" za videt-ali pač?
Homer, večina radiatorjev bo v (otroških) sobah (za pisalnimi mizami), v bivalnih pa samo 3 na 120 kvadratih. Bomo poskušali estetsko kamuflirati... Oz. bomo montirali tudi radiatorje, kjer bi bilo res pregrdo s štrlečimi cevmi.
sicer prebiram tole temo od začetka... Predvsem se odloči po svojih željah... in tako kot misliš da je prav v tvojih očeh... konec, koncev delamo stvari zase ne za druge... danes nekdo svetuje nekomu, ko še včeraj še ni imel blage veze o ogrevanju in ker je slučajno imel srečo z mojstrom da mu deluje... pa mu res... le s čim primerja, pozna samo svoj sistem... danes pa je vseznalec... tako da kar korajžno, mogoče sicer ni najbolj ekonomsko upravičeno, vendar kaj na koncu šteje, tvoje zadovoljstvo in čisto nič drugega...
Mi imamo v mansardi komplet talno v skupnem prostoru, kuhinja z dnevno imam skrite cevi za radijator. Enostavno, na alumplast je stisnil gor koleno; ki se potem podaljsa do radijatorja ce bi bilo treba. Sedaj pa je zavito v folijo, zapurpenano in pokitano cez ter zbeljeno. Cisto nic se ne vidi, jaz pa vem kje je ce bi zelel. Ce potrkas tam se slisi kot da bi potrkal po fasadi. Apak zaenkrat kaze da ne bo treba radijatorja. Ceprav se sploh ni fasade.
Anya_CST Napisal:Homer, večina radiatorjev bo v (otroških) sobah (za pisalnimi mizami), v bivalnih pa samo 3 na 120 kvadratih. Bomo poskušali estetsko kamuflirati... Oz. bomo montirali tudi radiatorje, kjer bi bilo res pregrdo s štrlečimi cevmi.

Malo še razmisli.
Ne gre samo za cevi radijatorjev - če bi želela ta miks (talno + radijatorji), bi morala narediti še predpripravo za dva ogrevalna kroga (ker v radijatorje spuščaš bolj vročo vodo kot v talno).

Da ne boš nekoč poleg teh cevi za radijatorje (ki bodo itak ostale neuporabljene) še kakšno klimo rinila v prostor, pa zunaj še eno grdo in brnečo škatlo gledala.

Naredi raje predpripravo za dva konvektorja (vsako mesto rabi dve cevi za vodo (kot za radijator), cev fi30 za odvod kondenza, priključek za elektriko). Tako boš lahko kombinirala talno hlajenje (nobene dodatne investicije) z razvlaževanjem preko konvektorjev. Samo talno (stropno itd.) hlajenje ni dovolj, ker v prostoru dviguje vlago, ki uide preko meje udobja.
Jaz imam novogradnjo in lansko leto smo zagnali TC kronotem 8Kw s talnim gretjem in vse deluje odlično. Malo pogrešam več toplote v kopalnici in kabinetu in tam bom dal IR panele, dva komada po 600W, kitajska za 160 eur na kos.
V dnevni pa imam predviden zidani kamin tam okoli 8 KW in ko sem iskal ponudbe za takega z akumulacijo sem dobival predračune nad šest tisoč evrov. Potem sem se odločil, da mi dajo takšnega, ki bo toplozračen in še da bo imel minimalno akumulacijo. Z to zadevo sem prišel do zidanega kamina v vrednosti okroh 3000 EUR (brez oblog in kamna). Sedaj mi je žal, da nisem naredil razvoda za topel zrak vsaj v prtličju.

Moj nasvet kot investitor je za vas sledeči:
- obvezno TČ in talno gretje in ne šparat na dolžini cevi in kvaliteti cevi
- če boste ugotovili da kje rabite več toplote v fazi načtovanja elektrike predvidite tudi vtičnico ali samo dozo z kablom za priklop IR panelov. Ko jih boste kupili pa dajte enemu slikarju gor naslikat sliko.
- načrtujte toplozračni kamin z razpihom zraka na način da bo lokacija kamina takšna da boste majlažje naredili cevi za razpih toplega zraka. ne pozabiti dovod zunanjega zraka. Ne se vezat na lokacijo dimnika, ker dimnik se lahko postavi kjerkoli, na mora biti ob nosilni steni.

lp
mk
zdravapamet Napisal:Kar se tiče regulacije in nastavitve režima je dobro vedeti, da se vse brez problema prenastavi. Časovno in temperaturno. Po želji stranke. Imeti pa morate mešalni krog saj direktni krog zame ni nič. Pocenkarski izum.
Jest imam celo pocenkarski ogrevalni krog za kopalnice in lojtre (kot v tvoji shemi) in pa on-off črpalko, torej samo časovno regulacijo in precejšnja nihanja temperature vode in se vseeno prav dobro obnese, sploh, ker me tople kopalnice sicer posebej ne motijo. Zadeva funkcionira tudi, ker med tednom zjutraj pogrejemo samo kopalnice, preostali del hiše je sicer bolj malo rabljen, gretje pa se izklopi, ko vstane zadnji in vklopi spet nekje proti večeru, ko naj bi šli (pa nočejo) otroci spat. Proti pregrevanju pa morda pomaga še, da imamo v naši familiji vsi repe, vsaj kar se zapiranja vrat tiče, toplota, ki uide iz kopalnic drugam, pa se pokompenzira s sobnim termostatom kje drugje. Čez dan so tla podobno topla (oz. hladna do mlačna), kot sicer drugod po hiši.
Fantocci Napisal:
Anya_CST Napisal:Homer, večina radiatorjev bo v (otroških) sobah (za pisalnimi mizami), v bivalnih pa samo 3 na 120 kvadratih. Bomo poskušali estetsko kamuflirati... Oz. bomo montirali tudi radiatorje, kjer bi bilo res pregrdo s štrlečimi cevmi.

Malo še razmisli.
Ne gre samo za cevi radijatorjev - če bi želela ta miks (talno + radijatorji), bi morala narediti še predpripravo za dva ogrevalna kroga (ker v radijatorje spuščaš bolj vročo vodo kot v talno).

Da ne boš nekoč poleg teh cevi za radijatorje (ki bodo itak ostale neuporabljene) še kakšno klimo rinila v prostor, pa zunaj še eno grdo in brnečo škatlo gledala.

Naredi raje predpripravo za dva konvektorja (vsako mesto rabi dve cevi za vodo (kot za radijator), cev fi30 za odvod kondenza, priključek za elektriko). Tako boš lahko kombinirala talno hlajenje (nobene dodatne investicije) z razvlaževanjem preko konvektorjev. Samo talno (stropno itd.) hlajenje ni dovolj, ker v prostoru dviguje vlago, ki uide preko meje udobja.
Hm tole je pa zanimivo, od talnega hlajenja in konvektorjev trenutno še nimam pojma. Po potrebno malce pogooglati Smile. A niso potem tla prehladna?
So!
ampak nekatere to ne moti....
Če se odločiš za konvektorje, potem hladi zgolj s konvektorji.
Seveda potem ne smeš pozabiti na odvod kondenza iz konvekorjev, cevi pa morajo biti izolirane, da ne rosijo.
Talno je kako stopinjo hladnejše kot pozimi, če sploh. Ene 23, res v trdi zimi pa 25. Za občutek nog pa dosti isto... Talno hlajenje je primerno samo, ko so potrebe po hlajenju res male, drugače je klima/konvektor edina opcija. Meni niso všeč, ker pihajo. Obvezno zbolim. Bi bilo pa fino imeti konvektor za primer razvlazevanja. Ko te ni doma da laufa pa vlago ven potegne. Namreč pri talnem hlajenju je ravno to problem, da vlaga ne gre nikamor
Anya
Toplotna,Talno,prezračevalni sistem z klimo. Zate čista zmaga.Aha pa še toplozračni kamin za crklanje in za "kaj pa če...."?
Temperatura tal pri talnem hlajenju lahko gre navzdol do 20 stopinj (nižje ne zaradi nevarnosti kondenzacije)
Hudič je v tem, da bolj vroče kot je, bolj moraš hladiti in hladnejša bodo tla.
Če je 20 stopinj tal pozimi več kot sprejemljivo, pa dvomim da si poleti v dolgih hlačah in volnenih nogavicah.......

Po drugi strani pa konvektor nima pri hlajenju nobene funkcionalne prednosti napram klimi.
timi11 Napisal:Anya
Toplotna,Talno,prezračevalni sistem z klimo. Zate čista zmaga.Aha pa še toplozračni kamin za crklanje in za "kaj pa če...."?

Timi11 nekako tako tudi verjetno bo Wink
1 ... 6 7 8 9 10 Pojdi na stran 
Iskanje po temi