PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ogrevanje - novogradnja - kombinacija TČ in drv

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!

Pri gradnji hiše smo tudi mi prišli do vprašanja o ogrevanju. Situacija pa je sledeča: hiša bo imela v pritličju in masardi talno ogrevanje + radiatorje, v kleti (kjer je vhod v hišo s hodnikom, kabinet, garaža in kotlovnica) pa samo radiatorje. Midva želiva dvojni sistem in sicer toplotno črpalko zrak-voda ter peč na drva (trenutno imamo svoja drva). Računala sva, da bi vzeli za začetek nizkotemperaturno črpalko, ki bi furala talno gretje ter sanitarno vodo, potem bi pa kupili še peč na drva, ki bi pa potem ogrevala samo radiatorje ali pa kar vse. Radiatorji bi bili torej namenjeni dogrevanju v prehodnem obdobju in pokrivanju mrzlih dni oz. temperaturnih špic v zimskem času.
Sedaj pa nas projektant prepričuje, da naj vzameva visokotemperaturno črpalko, ki bo furala vse, da potem peči na drva niti rabila ne bova. Predlagal nam je 9 kw toplotno črpalko, ocena vsega znese okol 9.000 eur. Nekako sva upala, da bodo stroški ogrevanja v začetku nižji, kot je ocenjeno ter, da ne bi bila odvisna od samo enega sistema ogrevanja. Kaj sedaj? Kaj predlagate?

Ogrevalo se pa bo cc. 250 m2 neto površine.

Hvala za mnenja in lp Smile.
Zakaj radiatorje?
Kaj predlagamo? Povsod samo talno in nizkotemperaturno TČ. Če hočete zraven še drva, se pač vzame še zalogovnik, katerega ogrevata tako TČ kot peč, z utrezno regulacijo.
Anya_CST Napisal:... Kaj predlagate?

Da ne komplicirate toliko (radijatorji + talno, TČ+drva....). Imejte samo en ogrevalni vir (primerno izbrana TČ bo pokrivala vse potrebe, če se pokvari, ima za backup grelce) in samo talno.
Samo talno brez enega radiatorja Idea
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Ja malce kompliciram/o. Radiatorje želim zato, ker sem zelooo zmrzljiv človek in se bom velikokrat (po)grela ob njih + pozimi pride prav, da posušiš kakšne kape, rokavice itd.
Dvojni sistem bi pa imeli zaradi več razlogov; in sicer, ker imamo svoja drva, ker želimo kaj prišparati ter, ker ne želimo biti odvisni od enega samega vira (v primeru dolgotrajnega izpada elektike zaradi žledu - doživeto!).
Nekako bi želela najti stroškovno najbolj optimalno varianto na dolgi rok.
Beseda prišparati in investicija v dvojni sistem ne gresta skupaj. Če imaš svoja drva pač investiraš v peč na drva z zalogovnikom. Povežeš na radiatorje ali talno. Kar ti bolj paše. Tebi očitno radiatorji.
Če si zmrzljiva, si pač povečaš temperaturo v hiši s talnim?
Za sušit kape si pa montiraš ene 2 lojtrci na el. grelec in vštekaš točno takrat, ko moraš kape posušit.
cheba Napisal:Beseda prišparati in investicija v dvojni sistem ne gresta skupaj. Če imaš svoja drva pač investiraš v peč na drva z zalogovnikom.
Točno tako. Potem samo peč na drva + velik zalogovnik ter dobro regulacijo. Brez TČ.
Energetik81 Napisal:Če si zmrzljiva, si pač povečaš temperaturo v hiši s talnim?
Za sušit kape si pa montiraš ene 2 lojtrci na el. grelec in vštekaš točno takrat, ko moraš kape posušit.

Odgovor na prvo vprašanje: vem in ni isto Big Grin, na drugo pa: vem, še vedno vztrajam pri radiatorjih :?. Načeloma smo mislili v začeti fazi pripraviti inštalacije oz. cevi za radiatorje potem bi pa naknadno videli ali jih damo ali ne.
Nekako pa upam na bolj specifične odgovore, kot sem jih do sedaj dobila Smile
Zanimivo da nas je več takih ki si želimo talno + radiatorje

tudi jaz imam peč na drva , boljer, zalogovnik , talno , radiatorsko + kolektorje za poleti (samo sanitarna voda) s tem da za vsak slučaj v sanitarnem zalogovniku čaka grelec za daljša oblačna obdobja.

krmilim z wdc 20 + posebej krmiljenje za peč in zalogovnik

in ja tudi mene je moja polovica prepričala v radiatorsko ker je zmrzljive sorte .....in ko se tušira mora bit v kopalnci in wc-ju savna Smile
na forumu je @Vincent...on ima TČ(Toshibo) in zraven peč na drva_prav tako se mi zdi, da ma in talno in radiatorje, montiral mu je vse skupaj Telmos..
Anya_CST Napisal:Radiatorje želim zato, ker sem zelooo zmrzljiv človek in se bom velikokrat (po)grela ob njih
res ste ženske komplicirane: veš kaj se dogaja(dogajalo) pri nas ob prehodu na TČ?
....v sobi kaže termometer (dva) 23,5° radiatorji samo mlačni komentar: "joj, kako mamo mrzlo"............naslednjič, radiatorji žarijo, v sobi 20,5....kako lepo toplo imamo pa danes :mrgreen: :lol:
Takim, če talno našopa 28° vas bo še vedno zeblo....
Sam, da radiator žari, pa je vse ok.
Anya_CST Napisal:Nekako pa upam na bolj specifične odgovore, kot sem jih do sedaj dobila Smile

Odgovori so zelo jasni, a jih ignoriraš in trajbaš svoje.
V bistvu bi rada samo slišala, da razmišljaš v pravo smer.
Lahko si omisliš še krušno peč in rokavice z grelci ali pa psa natreniraš, da se ti uleže k nogam.
Denar je tvoj, kaprice pa tudi.
Anya_CST Napisal:Nekako pa upam na bolj specifične odgovore, kot sem jih do sedaj dobila Smile

1.Če imaš doma drva nabavi peč na drva in zalogovnik . Se naredi dva ogrevalna kroga(Talno, raiatorji).Za noge gret in za žled toplozračni kamin ki ne rabi elektrike.
2.Če bo objekt dlje časa vseljen brez izolacije nabavi visoko(srednje) temperaturno toplotno črpalko.
3.Če bo izolacija na hiši že ob vselitvi bo dovolj nizko temperaturna, ki zna regulirati dva ogrevalna kroga.
Zakaj Ne dva sistema!
Dvojni stroški izvedbe ,zapleteno upravljanje,prostor,čez 10 let imaš nedelujočo :?: črpalko in star sistem na drva Idea
Vgradi se eno ali drugo ,oboje lahko ampak to nima nobenega smisla. Potem še pa to nekdo vgradi bolj po telebajsko in ker ne dela je forum poln :?: :?: :?: .
Greš v gostilno naročiš dunajskega,navadnega pa še ocvrt piščanec za vsaki slučaj.
Mater me je lakota ne vem če ne bi kar vse skupaj.

Hišo dobro izolirat pa vam bo vroče z talnim tako ,da boste okna odpirali.
sašo65 Napisal:na forumu je @Vincent...on ima TČ(Toshibo) in zraven peč na drva_prav tako se mi zdi, da ma in talno in radiatorje, montiral mu je vse skupaj Telmos..
Anya_CST Napisal:Radiatorje želim zato, ker sem zelooo zmrzljiv človek in se bom velikokrat (po)grela ob njih
res ste ženske komplicirane: veš kaj se dogaja(dogajalo) pri nas ob prehodu na TČ?
....v sobi kaže termometer (dva) 23,5° radiatorji samo mlačni komentar: "joj, kako mamo mrzlo"............naslednjič, radiatorji žarijo, v sobi 20,5....kako lepo toplo imamo pa danes :mrgreen: :lol:
Takim, če talno našopa 28° vas bo še vedno zeblo....
Sam, da radiator žari, pa je vse ok.

Ja, ženske smo res zmrzljive in imamo svoj senzor toplote v glavi, nimaš kaj Wink Big Grin. Hvala za info, bom pokontaktirala tudi tega gospoda.
1 2 3 4 5 ... 10 Pojdi na stran 
Iskanje po temi