PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Delovanje peči na kurilno olje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MikMik Napisal:Oprosti, tega pa ne razumem. Lahko prosim malo bolj razložiš? Torej, ne smem na vrhu do konca zapreti radiatorja ali kako?
S spodnjim ventilom trajno hidravlično uravnotežiš sistem (to počneš pri do konca odprtih zgornjih ventilih), potem pa spodnje ventile pustiš pri miru.

Zgornje ventile potem uporabljaš za začasne prilagoditve. Seveda ga lahko tudi do konca zapreš, če želiš, recimo ko sonce posveti v eno sobo. Ko se sonce skrije (ali pa ko ugotoviš, da te zebe, ker se je otrok igral z ventilom), pa vedno veš, da moraš samo zgornjega odpreti do konca in bo spet grel ravno toliko kot po končanem uravnotežanju.

Teoretično bi lahko vse opravil samo z zgornjimi, če bi nekako označil "pravi" položaj, ampak na opisani način lahko koristno uporabiš oboje ventile.
MikMik Napisal:Kaj pravite na to porabo. Od 1.10.2016 do danes nekje 120litrov.
daješ podatke s SV ali brez? ....če je s SV - za 200m2 1100 lit. zelo o.k.

Jaz sem na KO grel cca 170m2 20.5-21.5° stara okna, samo 5cm TPŽ-ja povprečje 19-tih let 2300 lit (všteta SV)za kar se porabi cca 500-600lit/celo leto))
V obdobju, ko peč deluje grejem z njo vse (peč ima svoj bojler), ko pa ne pa imam za SV električni bojler.
Pa še to, 110m^2 dobim iz zunanjih mer hiše, koliko to znese notranjih (ogrevanih) površin pa ne vem, verjetno malo manj.
MikMik Napisal:Torej kupil sem hišo v okolici Grosuplja, velikosti približno 100m^2, 2 etaži, torej nekje 200m^2 ogrevalne površine
tu pišeš na prvi strani.......
Sicer boš bolj na tekočem/jasnem, ko bo -10 cel teden držalo
PS. en "svinski"(-20 kr nekajkrat, tudi povprečje je bilo v globokem minusu) februar je bil 2011 ali 2012 se mi zdi, 600lit je tisti mesec popacal (prej pa skupaj november/december, januar 700)
Lahko da drug mešalni ventil, ampak jaz imam samo enega štiripotnega, torej iz kotla, DV, PV in nazaj v peč...

Se mi pa zdi, da če začnem vse optimirati bo preveč stroškov in vprašanje če bo dovolj prihranka, da kaj privarčujem... Naj mine ena, dve sezoni da vidim porabo in potem razmišljam naprej.
alanford Napisal:Kaj ti v tisti reži kapilarni termometer ne kaže temperature kotla ?
Imam podoben 23kW model brez bojlerja.[img]httpunichr("58")//uploadsunichr("46")tapatalk-cdnunichr("46")com/20161025/583cce611e7a12c640c19221288d8fadunichr("46")jpg[/img]

MikMik Napisal:Ne, se ne premakne niti za milimeter. Sedaj ali je pokvarjen ali pa se je kje kaj iztaknilo... Prikaz temperature sanitarne vode pa deluje.

alanford Napisal:Moj tudi nič več. Se je pokvaril.

Ve kdo ali se tak termometer, da na kak enostaven način popraviti ali zamenjati? In če ja, kako? Naš se je namreč tudi pokvaril. Kakšne hude škode sicer ni, ker regulator, ki krmili vse skupaj, itak uporablja svoj senzor v peči.

Aleš
Kar se tiče tega termometra je tako. Jaz sem ga vzel dol in ko tipalo malo pogrejem z ognjem se skala premakne. Zakaj ne deluje v peči ne vem, verjetno ne zazna takih "manjših" temperatur. Kupi se lahko novega za nekje 45€. Še to, termometer in tipalo za bojler je identičen temu za vodo. Razlika je samo v srednji žički katero sem prikazal na sliki v enem od prejšnjih postov. Ne vem pa če je tipalo enako občutljivo za temperature...
MikMik Napisal:No, zadeva je taka kot na sliki. Zanima me zakaj nima na srednjem "priklopu" nobene žičke, levi za bojler pa jo imam. Bi bil lahko to vzrok? Več na spodnji sliki.
[url=httpunichr("58")//postimgunichr("46")org/image/8w73tvmln/][img]httpunichr("58")//s9unichr("46")postimgunichr("46")org/8w73tvmln/pec3unichr("46")jpg[/img][/url]
Ne razumem kaj sprašuješ. Vzrok česa? Tiste žise so na termostatu z gumbom. Medtem, ko je termometer samostojen in s termostatom nima nobene galvanske povezave. To si menda že sam ugotovil.

Termometer je kapilarni. In verjetno je "spustil" dušo za vedno. Če ti je škoda 45 € za novega originalnega, si nabavi enega poceni, lahko elektronskega. Na primer <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ebay.com/itm/New-Mini-Digital-LCD-High-Temperature-Thermometer-With-Probe-Celsius-termometro-/191730727095?hash=item2ca40ab8b7:g:QkEAAOSwYHxWOH9F">http://www.ebay.com/itm/New-Mini-Digita ... SwYHxWOH9F</a><!-- m -->
To že razumem da gumb in termometer nimata nobene skupne povezave, samo zanima me zakaj gumb za bojler imam na srednjem žičko, gumb za vodo pa ne.
A da je med bolj žejnimi? Lahko to kje preverim? Predlog za manj žejnega?
ne sprašuj.....med najdražjo in med najcenejšo odlično uglašeno pečjo ni razlike 10-15% (pa če se "zdravapamet" na glavo postavi)
Hišo treba segret tako ali drugače..."prepetummobile" ne obstaja....
Citat:Predlog za manj žejnega?
MikMik Napisal:To že razumem da gumb in termometer nimata nobene skupne povezave, samo zanima me zakaj gumb za bojler imam na srednjem žičko, gumb za vodo pa ne.

Vsi trije kontakti na termostatu bojlerja so uporabljeni za zagotavljanje prioritete za ogrevanje sanitarne vode. Namreč, ko termostat za bojler vklopi ogrevanje s.v., mora istočasno izklopiti funkcijo ogrevanja prostorov, če je le ta tisti trenutek v funkciji.

Aha, razumem. Hvala vam za vse odgovore.
Kot sem že rekel počakam eno, dve sezoni in se potem odločim.
No takole. Termometer za temperaturo vode v kotlu sem dobil in deluje tako kot mora. Imam pa eno vprašanje.
Gorilec se prižge, ko temperatura v kotlu pade pod 56°c, jo ogreje do 82°c in se ugasne. Potem pa se npr. čez minuto pojavi potreba po gretju sanitarne vode. Gorilec se ponovno prižge, ogreje sanitarno vodo do željene temperature in se ugasne. Je normalno, da med tem časom termometer vode v kotlu naraste na okoli 100°c?
LTŽ kotli imajo "inercijo" zato je višanje temperature medija, če ni termostata za odvajanje energije vgrajenega povsem normalna stvar in lahko povzroča preglavice. Zato je nastavitev na 80 in več°C popoln nesmisel.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
MikMik Napisal:No takole. Termometer za temperaturo vode v kotlu sem dobil in deluje tako kot mora. Imam pa eno vprašanje.
Gorilec se prižge, ko temperatura v kotlu pade pod 56°c, jo ogreje do 82°c in se ugasne. Potem pa se npr. čez minuto pojavi potreba po gretju sanitarne vode. Gorilec se ponovno prižge, ogreje sanitarno vodo do željene temperature in se ugasne. Je normalno, da med tem časom termometer vode v kotlu naraste na okoli 100°c?
to je vse supaj narobe zvezano......pa zato obstaja ja mešalni ventil in če je le ta na sredini, je SV non-stop ogreta na recimo neko sredino (65-70°) če seveda ni drugače regulirano, ampak da bi se pa peč vklopila samo zaradi SV v času grelne sezone, pa je ne malo-mimo ampak fejst mimo....
1 2 3 4 5 ... 9 Pojdi na stran 
Iskanje po temi