PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Predelana 4kW klima za gretje varčne hiše

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ideja je, da bi predelal navadno split klimo, da bi z njo preko zemeljskega kolektorja grel zelo varčno hišo:

- Izvor toplote za črpalko bi bil zemeljski kolektor - preko izmenjevalca seveda.
- Namesto izmenjevalca notranje enote bi dal izmenjevalec za gretje vode za talno ogrevanje oziroma celonočno gretje hranilnika 6m^3 - normalno gnanega s kolektorji (24m^2)
- Izmenjevalec zunanje enote bi uporabil za hlajenje oziroma gretje zunanjega zraka, ki prihaja v hišo (s pomočjo zemeljskega kolektorja).
- Ostane mi še izmenjevalec notranje enote, ki bi se ga dalo že kje izkoristiti v sklopu prezračevalnega sistema (ena stopnja rekuperacije skupaj z zunanjo enoto).

Kup dela, seveda bi raje kupil že kaj končanega samo kaj ko ne verjamem, da bo kaj takega kmalu na voljo za neoderuško ceno.

PS: Če bo stvar crknila ali par dni v letu prešibka, bo vskočil kamin z do 80% odvzemom toplote za gretje hranilnika.

Prosim za vaša mnenja smiselnosti tega početja, sploh ker o hladilni tehniki pojma nimam, razen teorije.
Tudi sam sem se že ubadal s to idejo. S prejšnjega stanovanja mi je ostala 3kW split klima in sem razmišljal če bi sekundarno del potopil v hranilnik. Problem je da ni totalno nobene ekonomske računice, saj me je elektrika na backup grelcih 6kW(hranilnik) in 3kW(sanitarni bojler) za celo leto prišla manj kot 100€. Tudi če bi zadeva uspela bi na letnem nivoju prihranil cca 70€. Zadeva je smiselna le, če si jo prikažeš kot hobi.
Sicer bi ti pa verjetno s termotehnike in podobnih firm prišli naproti.

LP
Verjetno imaš prav, po mojih izračunih bi moral porabiti verjetno še manj elektrike kot ti. Potem ej tu še problem krmiljenja kompresorja in ventilatorjev oziroma črpalk. Vso elektroniki zamenjati s svojo ali se ukvarjati z adaptacijo obstoječe, ki verjetno senza obrate motorja in še kaj, kar bi me zafrkavalo. ?? Če bi me to res veselilo, pa me ne. ?
Tudi vgradnja kamina ni več potrebna in lahko povzroči raje kakšno težavo več kot jo reši. Priporočam, da postaviš sanitarni bojler posebej od 6m3 hranilnika. Tako veliko polje SSE poskrbi za toplo sanitarno vodo že z manj kot uro sonca na dan.

LP
Tone Napisal:Ideja je, da bi predelal navadno split klimo, da bi z njo preko zemeljskega kolektorja grel zelo varčno hišo:

- Izvor toplote za črpalko bi bil zemeljski kolektor - preko izmenjevalca seveda.
- Namesto izmenjevalca notranje enote bi dal izmenjevalec za gretje vode za talno ogrevanje oziroma celonočno gretje hranilnika 6m^3 - normalno gnanega s kolektorji (24m^2)
- Izmenjevalec zunanje enote bi uporabil za hlajenje oziroma gretje zunanjega zraka, ki prihaja v hišo (s pomočjo zemeljskega kolektorja).
- Ostane mi še izmenjevalec notranje enote, ki bi se ga dalo že kje izkoristiti v sklopu prezračevalnega sistema (ena stopnja rekuperacije skupaj z zunanjo enoto).

Kup dela, seveda bi raje kupil že kaj končanega samo kaj ko ne verjamem, da bo kaj takega kmalu na voljo za neoderuško ceno.

PS: Če bo stvar crknila ali par dni v letu prešibka, bo vskočil kamin z do 80% odvzemom toplote za gretje hranilnika.

Prosim za vaša mnenja smiselnosti tega početja, sploh ker o hladilni tehniki pojma nimam, razen teorije.

Tone, tudi jaz imam nekaj podobnega v planu.
Samo da imam v notranjem delu toplozracno ogrevanje.
Zunaj pa podtalnico.

Jaz sem celo milsil notranji del pustiti, tko kot je.
Zunanji pa modificirati z dodanim ploščnim izmenjevalnikom.

PS. Če si zainteresiran za skupni projekt, sem tkoj za..
Bom počakal dokler stvari ne bom zares potreboval oziroma bom z grelci v cisterni sončnega sistema ugotovil, koliko moči potrebujem.
Nikoli mi ne bo jasno zakaj gradite pasivne hiše in si zdraven projektirate klime od 4kW.

Veš kaj je 4kW? 2 x kalorifer iz merkurja. ČE ti je to dovolj za ogrevanje bajte pejdi kupit dva kaloriferja v merkur (cena enega z termostatom in uro je 40EU) pa imaš za investicijo 100EU rešeno ogrevanje. ČE maš več sob recimo 5 te bo to stalo 200 EU in bodo delali z manjšo močjo (Pa še boš mel rezervo v moči). Koliko pa stane TČ in vse ostalo?
trenutno najcenejše tč so od atlas d.o.o iz celja vsaj po mojih predračunih za dobrih 5 do 6 jurjev z montažo ....

kakršnakoli že je ne more bit ravno zanič ker tč niso ravno neko čudo od tehnike...
@alesnet: bingo!!!
Sam l.2004 nisem poznal nobenga, ki bi mel jajca to nardit. Si ga mogoče ti?

LP
pol šibkejša klima je pa 10 x cenejša, zato me privlači. V bistvu me bolj odbijajo extra profiti proizvajalcev TČ.
isorast: ne ne poznam nobenega, kar je logično. Vsak ki ima mal zdrave pameti ne bo nikoli gradil pasivne hiše ker je to metanej denarja skozi okno. In tisti, ki ga meče denar skoz okno ga meče z lopato. Najprej porabi 40.000 EU za pridet iz normalne varčne hiše ki ima 8 kw izgub na 4 kW. In pol valda najdražji sistem ogrevanja z tč za 10.000 EU, da bomo ja pasivni.

Ta pasivnost pa stane skupaj 50.000EU. Mam rajš dobro izoliran hišo in peč na kurilno ali pa TČ zrak voda z elektro grelci.
@alesnet
od kje pa tebi tele cifre - 50.000 eur za razliko med varčno in pasivno hišo ??
:wink: :wink:
Alesnet verjetno res pretirava, sem pa na forumu že enkrat napisal, da je cena "ogrevanja" na dano obdobje vedno enaka, samo razlika je v tem, na kakšen način jo porabimo, oziroma montiramo. Če večino denarja porabimo za varčno hišo, nam manj ostane za gorivo....

Najslabša varianta pa je, varčna hiša plus vrhunska oprema za ogrevanje, ki se nikoli ne izplača. Čestitke Alesnetu za idejo kaloriferja. Za razliko v naložbi, se ogrevaš 50 let.
@alesnet
strošek gradnje hiše v kateri živim je cca. 900€/m2. Gradnja je od temeljev do vselitve trajala 14 mesecev. Če bi trajala dlje bi lahko bilo še malo ceneje (optimizacija).
Po tvojih navedbah je cena gradnje običajne hiše 580€/m2. Je to res?

LP
alesnet Napisal:isorast: ne ne poznam nobenega, kar je logično. Vsak ki ima mal zdrave pameti ne bo nikoli gradil pasivne hiše ker je to metanej denarja skozi okno. In tisti, ki ga meče denar skoz okno ga meče z lopato. Najprej porabi 40.000 EU za pridet iz normalne varčne hiše ki ima 8 kw izgub na 4 kW. In pol valda najdražji sistem ogrevanja z tč za 10.000 EU, da bomo ja pasivni.

Ta pasivnost pa stane skupaj 50.000EU. Mam rajš dobro izoliran hišo in peč na kurilno ali pa TČ zrak voda z elektro grelci.

bravo !!
1 2
Iskanje po temi