PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Predpriprava za toplotno črpalko zrak - voda

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pri novogradnji moram napraviti predpripravo za toplotno črpalko zrak voda ker se bližajo ometi. Zanima me kolikšen električni kabel moram pripeljati do notranje enote in kaj vse je potrebno napraviti da bom imel vse tako kot je treba. Ali zunanjo enoto razen dveh bakrenih cevi in enega kabla povezuje še kaj?
Moj primer
5x2,5mm2 iz elektro omare do notranje enote ter 6mm2 ozemljitev ampak ni priklopljena.
5x2,5mm2 iz el . omarice do zunanje

Med notranjo in zunanjo
2x cev za plin in 4x1,5mm2

Edit
2x 0,75 od notranje enote v dnevni prostor za sobno enoto.

Lp
Pozabil sem omeniti da bo ogrevalna površina cca 175 m2, izolacija proti tlem 10 cm in zunanji zid najmanj 15 cm,mansarda cca 35 cm urse, ukna ug 0.6. po mojem zracunu bi potreboval 9 kw.
Potem potrebujeta zunanja enota in notranja enota vsak svoje napajanje iz elektro omarice? Namreč navadna klima potrebuje dovod do notranje in potem od tam dalje gre na zunanjo enoto. Res da so tam dosti manjše moči. Najbolje da pokličem katerega od monterjev. Mogoče bo pa še telmos dodal kakšno vrstico tukaj :-)
Ti je poslal na email
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Hvala.
Lahko mogoče nekdo javno objavi kaj potrebujemo da bomo še ostali vedeli? Namreč sem pred temeljno ploščo in ne bi rad prebojev skozi zid tako da bi rad čim več napeljave med enotama speljal skozi temeljno ploščo. Ali je dovolj da pustim eno Fi100 zaščitno cev za plin in eno manjšo FI? za elektro povezavo in komunikacijo med enotama.
Tudi fi 75 bo dovolj, da skozi spraviš dve cevi in požirko za elektriko. Pri stotki imaš pa še nekaj rezerve.
Za plinsko ali vodno povezavo? Za plinsko bo fi100 dovolj, za vodno potrebuješ pa dve fi100. Pa nobenih ostrih ovinkov, če je možno čim bolj naravnost. Drugače bo poteg cevi nemogoč.
Fino je, da imaš že izbranega dobavitelja/ monterja...in pokličeš njega, da dogovorita kaj rabiš oz. že kar potegne potrebne cevi, kable med zunanjo in notranjo enoto. Vsaj jaz sem tako naredil, ker peljat zadeve pod estrihom malo od oka mi ni dišalo.
Jaz bi v vsakem primeru skozi te zaščitne cevi že pred betoniranjem povlekel ustrezne cevi. Magari v eno 32mm alumplast (za primer monobloka), v drugo pa predizolirani bakreni povezavi za primer split TČ. To je po mojem drobiž v primerjavi s kakšnim kasnejšim štemanjem, ko bi ugotovili, da cevi ne grejo notri z vlečenjem.
Prav tako ne bi škodil do ven 5x2,5 kabel, pa morda še 2x0,75 ali pa UTP za komunikacije. Kabli so strošek morda 5€/m, zanemarljivo.
Mi smo alumplast dali v cevi pred ulivanjem betona - so že ta tanke trde ko hudič ko jih je treba skozi ovinke spravt tako da je to dobra ideja.
Zraven še 5x 2.5mm2
in za komunikacijski UTP kabel.
Pa sem že pred časom svetoval da dajte še kakšno manjšo cev zraven ker se vedno kaj pokaže (lučke tu in tam, pa nadstrešek ez elektriko,...), ne škodi niti kakšna 110 cev - zlasti za kakšno povezavo do čistilne, deževnica ...

V glavnem je res tako da je treba ŽE PRED ZAČETKOM TOČNO VEDET KAJ boš imel zunaj in kakšne povezave potrebuješ - Čistilna je ena taka zadeva - so različne in kar se povezovalnih cevi tiče - od viška glava ne boli; še vedno jo lahko zaliješ če ti je odveč.
Iskanje po temi