PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Valher Upx-3

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hudobec Napisal:Evo! Še en upx3 ima novega lastnika. Več sporočim takoj, ko ugotovim, kako 760kg težko peč spravit po štengah dol v klet. Kako ste ostali to nardil? Šamot pride na svoji paleti in sem ga pač nesu dol....peč pa?..... jojmene Tongue

Kotel ima slabih 450 kg, kar je še vedno, dosti. Imajo pa profesionalni monterji s prakso, preverjene metode za postavitev takih kotlov v kotlovnico tudi preko stopnic.
Tak je okvirni plan ja. Naredi se rampa iz plohov. Potem pa po egipčansko po valarčkih lepo počas dol. Peč pa seveda z gurtnam orenk povsod prvezat.
BraneS Napisal:@Smush

Daj povej, kako je zdaj kaj s tvojim izgorevanjem na pelete, si zadevo rešil sam, ali si kontaktiral Valherja?

Lp, Brane

Valherjevi fantje so morali priti februarja ker
Je peč crknila, ekran več ni delal, prav tako en motorček za zrak, nato so zamenjali tudi krmilno enoto. Peletnika niso dodatni nastavljali, ker so rekli da je tak kak je ok.

Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Tudi jaz sem lastnik novega UPX-3. Transport je bil izveden po stopnicah navzdol, višinska razlika cca 3m. Niti sanjalo se nam ni kako bomo to izvedli, nazadnje pa je izpadlo zelo enostavno. Po stopnicah smo namestili plohe in peč praktično drsali navzdol (problem je bila tudi višina zato transport po ceveh ni bil možen). Zaradi same teže je bilo trenje med plohi in podnožjem tako veliko da smo jo morali skoraj že vleči navzdol Smile

Imam pa nekaj vprašanj za tiste, ki imate s pečjo že nekaj izkušenj:
1. V kolikor je v peči preveč goriva, zalogovnik pa praktično poln, se peč spravi v stanje pripravljenosti. Kakšen je pravilen način, da peč iz pripravljenosti spravim spet v pogon? Ali bi morala to narediti avtomatsko?

2. Pri polnem gorjenju se mi temperatura dimnih plinov giblje med 130-160 stopinj, delež kisika pa okoli 11%. A je to OK? Kurim pa z izredno suhimi drvmi, če ima to slučajno kakšne veze.

3. Ali ste že kdaj slišali delovanje čiščenja turbulatorjev? Ali je kakšen način, da jih sprožim manualno in s tem preverim da zadeva zares deluje?

3. Ali je kakšen način, da ugotovim, da v peči zares poteka piroliza, sekundarno gorjenje?

Hvala za vašo pomoč, Boštjan
bbizvv Napisal:Tudi jaz sem lastnik novega UPX-3. Transport je bil izveden po stopnicah navzdol, višinska razlika cca 3m. Niti sanjalo se nam ni kako bomo to izvedli, nazadnje pa je izpadlo zelo enostavno. Po stopnicah smo namestili plohe in peč praktično drsali navzdol (problem je bila tudi višina zato transport po ceveh ni bil možen). Zaradi same teže je bilo trenje med plohi in podnožjem tako veliko da smo jo morali skoraj že vleči navzdol Smile

Imam pa nekaj vprašanj za tiste, ki imate s pečjo že nekaj izkušenj:
1. V kolikor je v peči preveč goriva, zalogovnik pa praktično poln, se peč spravi v stanje pripravljenosti. Kakšen je pravilen način, da peč iz pripravljenosti spravim spet v pogon? Ali bi morala to narediti avtomatsko?

2. Pri polnem gorjenju se mi temperatura dimnih plinov giblje med 130-160 stopinj, delež kisika pa okoli 11%. A je to OK? Kurim pa z izredno suhimi drvmi, če ima to slučajno kakšne veze.

3. Ali ste že kdaj slišali delovanje čiščenja turbulatorjev? Ali je kakšen način, da jih sprožim manualno in s tem preverim da zadeva zares deluje?

3. Ali je kakšen način, da ugotovim, da v peči zares poteka piroliza, sekundarno gorjenje?

Hvala za vašo pomoč, Boštjan

1. Deluje avtomatsko, vendar priporočam da peč ne polniš do te mere z drvami. Izgubljaš energent in v peči se nabira katran.

2. Ne, ni ok (govorimo za drva). Kisik se mora gibati čim bolj okoli 0%. To dosežeš tako, da pravilno zlagaš drva pravilnih dimenzij v kotel.

3. Turbolatorji se čistijo avtomatsko mislim da vsakih 180min? Nisem 100%. Pri prvi verziji programa so se čistili bolj pogosto kar pa ni potrebno. Ročno sproženje zaenkrat ni možno in tudi ni potrebno, če boš kuril suha drva.

4. Piroliza deluje od začetka, saj vidiš da plamen vleče v komoro, vendar se učinek pirolize poveča oz je idealen ko je kisik teoretično blizu 0%, v praksi pa to ni mogoče. Če maš kisik od 3-4,5,6% je to vredu.

@bbizvv

Kok žive sile vas je blo? A maš kašno fotko kako si naredu? Smile Sigurno si kej poslikal! Tongue
1. Ali morda kdo ve, kakšni morajo biti pogoji da peč iz stanja pripravljenosti spet zaštarta? Trenutno je stanje takšnole:
T dimnih plinov 60
T kotla 70
T zalogovnika 54
In je peč kar še v stanju pripravljenosti...Katero je naslednja stopnja? Izklop ali nadaljni zagon?

2. Kar se pa tiče deleža kisika v peči...bom poskusil res naložiti čimbolj gosto (če se mi prav dozdeva da je to najbolj idealno) in spremljal, ali se je delež kisika kaj zmanjšal. V kolikor to ne bo delovalo, kaj mi priporočate? Kalibracija lambda sonde? Preverjanje delovanje loput za dovod primarnega in sekundarnega zraka?
@Hudobec

Zal nisem nic poslikal...
smo bili pa 4 mozakarji Smile Aja pa pozabil sem omenit, da sem imel kotel za vsak slučaj navezan za traktor v primeru, da bi peč začela drseti navzdol, ampak kot sem omenil, do tega ni prišlo.
Plohe sem imel položene na stopnice in podložene s kladami, da stopnic ne bi slučajno poškodoval in vse skupaj privijačeno. Poskrbet moraš edino da plohe nekam dobro upreš, da ti ne začnejo drseti skupaj s pečjo navzdol in to je to.
bbizvv Napisal:1. Ali morda kdo ve, kakšni morajo biti pogoji da peč iz stanja pripravljenosti spet zaštarta? Trenutno je stanje takšnole:
T dimnih plinov 60
T kotla 70
T zalogovnika 54
In je peč kar še v stanju pripravljenosti...Katero je naslednja stopnja? Izklop ali nadaljni zagon?

2. Kar se pa tiče deleža kisika v peči...bom poskusil res naložiti čimbolj gosto (če se mi prav dozdeva da je to najbolj idealno) in spremljal, ali se je delež kisika kaj zmanjšal. V kolikor to ne bo delovalo, kaj mi priporočate? Kalibracija lambda sonde? Preverjanje delovanje loput za dovod primarnega in sekundarnega zraka?

1. Verjetno ke temperatura na peči še precej visoka. Glede tega se ne sekiraj, peč ima dokaj zanesljivo regulacijo in iz tega razloga se ti ni potrebno obremenjevati s takšnimi vprašanji.
V navodilih imamš opisane vse faze delovanja. Naslednja je verjetno delovanje ali pogorevanje.

2. Gosto ampak ohlapno. Predstavljaj si da prva pri šobi pogorijo, drva katera so nad temi katera so pogorela ne padejo sama od sebe dol na šobo ker niso pravilno zložena. Zato prihaja do takega % kisika.

Nobenih kalibracij, nobenih posegov dokler peč deluje normalno.

bbizvv ,
ne verjamem, da ne bi slišal čiščenja izmenjevalcev s turbulatorji. Tovarniška nastavitev je pavza na/po (60 min delovanja-obratovanja kotla) in 40 sek delovanja čistilnega motorja, ampak v času delovanja kotla. Lahko se pa preveri tudi ročno, samo je treba v sistemski meni. Je pa vsekakor treba preverit delovanje-bolje preventiva kot kurativa.
Omeniti moram, da so na začetku leta posodobili program, dodali so nekaj manjših popravkov kot je čas delovanja turbolatorjev, več se ne vklaplja tako pogosto. Zdaj pa je vprašanje kateri program ali (starega ali novejšega) imaš ti na peči.

Ne glede na posodobljen, stara -nova verzija programa je dobro, da se prepriča, če se sploh čisti na uro ali pa tri, da ne bo turbolatorje za kakšen teden pobiral iz izmenjevalcev na vzvod ali s kakšnim tirforjem....misleč, kako mu dela avtomatika.
Nam so jih ob prvem servisu zamenjali, pa so po zvenu in učinku bili učinkovitejši originalni.
picass55

Ali morda ves kako pozenem tarbulatorje, da preverim njihove delovanje? Kateri parameter mi sporoca na koliko casa se vklopijo in za koliko casa?

Hvala
Imaš na ZS.
Evo,...nam je po večurnem boju končno uspelo tega modrga hudiča s štrikom po plohih, bosankah in rorih spravt v klet. Zahebano in predvsem precej nevarno za moj okus. Ne bi tega počel vsak dan. Prklopl ga bomo pa ...upam da še enkrat letos. (Odpre piksno pera).
1 ... 6 7 8 9 10 ... 12 Pojdi na stran 
Iskanje po temi