PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Centrometal pel-tec 18kw konfiguracija dkg||ptv2

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni

Mogoce je ta tema ze odprta vendar je nisem zasledil ali nasel.
Imam sledeci problem, katerega zal sam ne znam odpraviti in se mi zelo mudi, kajti imano novorojencka v bajti in pec ne segreva kot bi morala.
Stvar je sledeca:
Po dveh letih delovanja peci na konfiguraciji za rotodivert, kateri je preklapljalmed gretjem sanitarne vode in ogrevanjem , sem se odlocil da spremenim instalacijo in mi monter vgradi po shemi dkg||ptv2, torej rotodivert vn, namesto njega nova pumpa. Sedaj je to urejeno in stvar deluje. Torej pec segreva vodo, pumpe delujejo vendar imam problem z 4 potnim ventilom, kateri se odpre samo na 10%.
Kotlovska voda je segreta na 80+, tudi 90+, bojler je v fazi segrevanja in je temperatura vode 25 stoponj, mesalni ventil pa z 10% odprtosti spuca vodo v bojler, kot tudi v radjatorje nekje pd 30-35 stoponj. Kar pomeni da nikakor ne segreje vode kot tudi radjatorje.
Kaj mi je storiti?
Ugotovil vzrok. Temperatura zacetnega voda je bila tovarnisko nastavljena na 60 stopinj. Spustil sem nastavitev na 45 in sedaj dela ko urca. Se pa je temperatura zaacetnega voda sedaj krepko dvignila ko je odprlo mesalni ventil,tako da bi moralo spilat sedaj tudi na tovarniski nastavitvi.
žal dolgoročno tudi ta varjanta ni uspešna.Z znižanjem temperature povratnega voda se je res odprlu mešalni ventil na 100% in je začelo filat bojler z temperaturo 70, tako da se je hitro segreval in sem mislil da je že ok. Po nekaj urah pa sem opazil sledeče, ko je peč filala bojler in je hkrati vžgalo še pumpo za ogrevanje (sobni termostat) in ko se je kotlovska voda približevala 60 stopinjam, se j epovratni vod začel ohlajat in na koncu je že spet padel pod prednastavljenih 45 stopinj za vklop. Tako da sem bil na istem. Kaj res nihče ne ve kaj bi lahko bilo?
Sem malo pobrskal, kakšna bi naj bila to shema "dkg||ptv2" in glede na opis sheme v navodilih za regulacijo peči PelTec/PelTec-lambda, kjer sem to našel, imaš čuden sistem, kjer z enim mešalnim ventilom poskušaš namešati vodo ustrezne temperature za tri različne kroge: peč, radiatorji, bojler. Seveda to ni mogoče. Ustrezno lahko zmešaš le eno od teh vod, ostali dve pa pač bosta, kakršni bosta. Po moje bi z mešalnim ventilom moral skrbeti v prvi vrsti za to, da se ti bo v peč vračala dovolj topla voda - najbolje verjetno, da nastaviš na minimum, ki ga je predpisal proizvajalec, kar je najbrž kaj okrog 60 °C. V radiatorje in bojler bo pa pač šlo tisto, kar ostane.

Glede na naslov teme imaš očitno 18 kW peč in pri tej moči bi po moje sčasoma moral ogreti tako hišo kot sanitarno vodo. Sploh sedaj, ko še ni pravega mraza. Razen če imaš kakšno vilo in enormno porabo tople sanitarne vode. Res pa bi v začetku utegnilo trajati nekaj ur, če startaš z mrzlo hišo in polnim bojlerjem mrzle vode.

Mešalni ventil in njegov motorni pogon sta izpravna? Kakšen motorni pogon imaš? Koliko časa potrebuje, da se zavrti od ene do druge skrajnosti?

Aleš
Iskanje po temi