PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Net-meterin pasti

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pravilnik o tehničnih zahtevah naprav za samooskrbo z ele.energijo njegov 3.člen
zahteva, da naprava za samooskrbo zaradi preprečitve ele.udara v vsakem trenutku omogoča izklop iz distribucijskega omrežja. Do tu lepo in prav.
Sedaj pa bistvo 3.člena. V izključenem stanju naprave od distribucijskega omrežja mora
biti zagotovljena mala napetost, ki je 50V izmenične napetosti oziroma največ 120V enosmerne napetosti.
Torej, če prav razumem odpade otočno obratovanje naprave za samooskrbo ob izpadih javnega omrežja. Neuporabni so string inverterji.
Pisano na kožo proizvajalcem mikroinverterjev.
Citat:Torej, če prav razumem odpade otočno obratovanje naprave za samooskrbo ob izpadih javnega omrežja. .

Res je, z omrežnimi razsmerniki ne bo šlo. Razen če si v lastni režiji urediš, da inštalacijo hiše povsem ločiš od omrežja in se napajš iz baterij preko otočnih razsmernikov. (podobno kot bi priključil agregat preko stikala 1-0-2 na inštalacijo)

Citat:Neuporabni so string inverterji.
Pisano na kožo proizvajalcem mikroinverterjev

Ali pa t.i. optimizer-ji + string razsmernik. To naj bi bilo napisano zaradi "varnosti" in poenostavitve postopkov - elektro načrti, požarni načrt,... Se pa sprašujem kdo bo to v praksi preverjal...
Tudi o pavšalnem zaračunavanju omrežnine za uporabo ele. infrastrukture se govori kajti ostali uporabniki infrastrukture naj nebi solidarnostno plačevali razlike zaradi izpada omrežnine iz naslova net-meteringa.
In zakaj bi prišlo do izpada omrežnine? Lastna elektrarna mi pridela x elektrike, letno jo porabim y. Če je x=y potem sem iz omrežja vzel toliko energijo, kot sem jo vanj dal. Če jo v omrežje dajem podnevi (npr. sončna elektrarna) in jo iz omrežja jemljem ponoči, bi tisti kateri jemlje mojo energijo podnevi plačal več omrežnine, kot jo bom jaz koristil ponoči. Razlika med ceno energije VT in MT pa je še dodatni plus za distributerja.
Če je x<y potem razliko plačam z vsemi dajatvami. Če pa j x>y pa dobi distributer šenkano mojo energijo in poleg še omrežnino, katero bo plačal tisti, kateri bo mojo elektriko porabil

Torej, kakor se obrneš je distributer v plusu. Sam pa sem v plusu, ker ne rabim imeti doma akumulatorjev,jih vzdrževati, menjati...ter imam vedno na voljo toliko energije, kot jo pač trenutno potrebujem.
Za porabljeno energijo iz omrežja boš moral plačati precej več, kot boš za enako količino proizvedene dobil. Vedno si nategnjen.
Iskanje po temi