Objave: 188
Teme: 48
Ocena:
0
Pozdravljeni,
jutri mi bodo montirali kotel 25kw, Schmitt in me zanima ali je smiselno še zraven dodati zalogovnik 1000L, ker se mi s tem stroški povečajo za 60% proti osnovni ceni kotla in montaže. Hiša je stara 30 let, stara okna in slaba izolacija.
Hvala za pomoč.
Miha
Objave: 7259
Teme: 15
Ocena:
53
Da bi pa napisal ali je na drva ali pelete, se ti pa ne zdi pomembno?
Objave: 40
Teme: 7
Ocena:
0
Stroški se bodo res povečali, ampak moraš pa vedeti, da bo nalaganj v peč veliko manj, pa tudi temperatura v prostorih ne bo nihala. Če finance dopuščajo, je vsekakor bolje to narediti zdaj, ko se kotel na novo montira.
Objave: 841
Teme: 30
Ocena:
11
Itak da je smiselno, samo jaz manj kot 1500 zalogovnika ne bi dal. Zato da imaš nekaj od njega, da ti drži 24 ur. Če popovdne kuriš, da ti ni treba že potem spet zjutraj, ker do popovdne ne zdrži.
Jaz imam sicer uplinjaka, mi je žal da nisem dal 2000, ne bi bilo dosti dražje, v širino je samo 10 cm širši kot ta, ki ga imamo, v strop pa imam tako dosti prostora. Pomeni pa par ur dlje drži.
Ocena:
0
Kotel je na drva
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ika.si/ogrevalna-tehnika/kotli/biomasa/kotel-schmitt-tku3">http://www.ika.si/ogrevalna-tehnika/kot ... hmitt-tku3</a><!-- m -->
1500L pa nevem če mi bo šel skozi vrata...
Ocena:
0
Je potem bolj ekonomična, kot da bi dal zraven polžka na pelete za ponoči...?
Ocena:
0
Zanima me predvsem to ali bo tako močna peč lahko ogrela še vodo za zalogovnik in da bo funkcija zalogovnika prišla sploh do izraza (stara hiša, hitro ohlajanje ....).
Objave: 1546
Teme: 3
Ocena:
14
Seveda bo lahko ogreval še zalogovnik zraven. Kako pa imaš narejen dvižni vod. Predvidevam da 4 potni mešalni ventil in črpalko. Če da, vrži ta ventil ven in montiraj 3 potni mešalni ventil z motornim pogonom ali pa termostatski mešalni ventil. Tako boš lahko nastavil temperaturo dvižnega voda, ki je trenutno potrebna za toplo hišo.
Objave: 841
Teme: 30
Ocena:
11
Mi imamo 20kW pa ena naklada (120 litrsko kurišče) pogori v nekje dobre 4 ure se mi zdi, zdaj že malo pozabil, ne stojim več toliko zraven. Greje pa potem cel dan. Samo lani smo greli samo spodaj radijatorsko, letos pa bo še zgoraj talno. Spodaj star kamnit zid, s fasado, menda je malo izolativna, prav izolacije pa ni, zgoraj pa je modul, fasade pa še ni. Me malo skrbi kako bo kaj pozimi, ali bo treba še zjutraj kurit, ker do popovdneva ne bo dovolj. ampak potem je tako sranje, polno ne smeš naložit, ker bo preveč, potem pa kuriš dvakrat z napol prazno pečjo.
Je pa tudi res da je spodaj zdaj opazna razlika, ker navzgor sedaj ni toplotnih izgub, prej je bil pa lesen strop, veš da je kar puhtelo. Pa zid, se mi zdi da tudi bolj drži kot modul na vrhu, zgoraj se bolj ohlaja, spodaj je še kar 21, brez kurjenja. Zgoraj že malo grejem, da me ne zebe ko belim :-)
Objave: 1546
Teme: 3
Ocena:
14
Tudi 1000l zalogovnik bo bolje kot nič. Ko se boš naučil kdaj je treba iti v kurilnico zakuriti bo toplo vedno. Sem pa prepričan, da nihanje temperature v hiši za 1°C tudi nebo problematično.
Sem imel identično hidravlično vezavo v kurilnici na stari ferotermici. Najprej sem ji prigradil zalogovnik z laddomatom in 3 potnim mešalnim ventilom. Zvezal sem jo po shemi ki jo je dal "zdravapamet"[url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/viewtopicunichr("46")php?f=7&t=63523&start=45]v tej temi[/url]
Po prigraditvi zalogovnika se mi je število poti v kurilnico zmanjšalo za več kot polovico. Sedaj z uplinjakom (vigas) pa grem enkrat na dan zakuriti, ko pa je fejst mrzlo in smo vsi doma pa 2 krat. Izolacija na hiši =0.