25.9.2016 ob 10:22
Pozdravljeni,
že precej časa merim porabo toplotne črpalke za sanitarno vodo in sem prišel do ugotovitev da porabi ogromno el. energije in me zanima vaše mnenje kaj je najbolje storiti v takšnem primeru.
Trenutno stanje:
4 članska družina
hiša velikosti 90m2, 3 nadstropja (1- klet, kurilnica, hodnik, letna kuhinja )
Slabše izolirana -5cm siporex+ fasada, okna aleia termopan.
ogrevanje na olje Peč Buderus g115ws, poraba v lanski sezoni 1900l (ogrevanje od 15.00-22.00h) Zjutraj v hiši precej mrzlo okoli 18°.
Hiša se ogreva na radijatorje, 2 kopalnici talno gretje.
Toplotna za sanitarno vodo je ločena torej 300l bojler v kurilnici, kompresor ter ventilator pa v kleti. Ogreva se na 50°, senzor je nekje na sredini bojlerja .Na toplotni ni nobenih nalepk ali karkoli da bi ugotovil moč. Meril sem porabo z merilnikom na vtičnici in ob delovanju porablja 670W. Dnevna poraba toplotne je 8-12kw
hock: Včasih tudi manj, vendar čez zimo konstantno v tem območju. kar nanese na mesec od 200 - 300kw el. energije - oz. polovica naše porabljene elektrike. Toplotna deluje skoraj vsakič ko pridem v klet, kar se mi tudi ne zdi normalno :?
Premeril sem vse el. porabnike v hiši in ugotovil da je ta največji.
Potrebujem nasvet kaj je najbolše narediti v tem primeru, kaj bi bilo narobe z STČ.
Menjati samo TČ za sanitarno vodo?
Zamenjati kompletno ogrevanje za TČ zrak-voda ter odstraniti toplotno za sanitarno vodo ter obdržati bojler 300l. (ne znam si predstavljati kakšni bi bili stroški ogrevanja z TČ zrak-voda če se bi splačalo) Trenutni strošek 1500€ olje + 400€ el. STČ .
Kakšna druga rešitev?
Lep pozdrav
Luka
že precej časa merim porabo toplotne črpalke za sanitarno vodo in sem prišel do ugotovitev da porabi ogromno el. energije in me zanima vaše mnenje kaj je najbolje storiti v takšnem primeru.
Trenutno stanje:
4 članska družina
hiša velikosti 90m2, 3 nadstropja (1- klet, kurilnica, hodnik, letna kuhinja )
Slabše izolirana -5cm siporex+ fasada, okna aleia termopan.
ogrevanje na olje Peč Buderus g115ws, poraba v lanski sezoni 1900l (ogrevanje od 15.00-22.00h) Zjutraj v hiši precej mrzlo okoli 18°.
Hiša se ogreva na radijatorje, 2 kopalnici talno gretje.
Toplotna za sanitarno vodo je ločena torej 300l bojler v kurilnici, kompresor ter ventilator pa v kleti. Ogreva se na 50°, senzor je nekje na sredini bojlerja .Na toplotni ni nobenih nalepk ali karkoli da bi ugotovil moč. Meril sem porabo z merilnikom na vtičnici in ob delovanju porablja 670W. Dnevna poraba toplotne je 8-12kw
hock: Včasih tudi manj, vendar čez zimo konstantno v tem območju. kar nanese na mesec od 200 - 300kw el. energije - oz. polovica naše porabljene elektrike. Toplotna deluje skoraj vsakič ko pridem v klet, kar se mi tudi ne zdi normalno :? Premeril sem vse el. porabnike v hiši in ugotovil da je ta največji.
Potrebujem nasvet kaj je najbolše narediti v tem primeru, kaj bi bilo narobe z STČ.
Menjati samo TČ za sanitarno vodo?
Zamenjati kompletno ogrevanje za TČ zrak-voda ter odstraniti toplotno za sanitarno vodo ter obdržati bojler 300l. (ne znam si predstavljati kakšni bi bili stroški ogrevanja z TČ zrak-voda če se bi splačalo) Trenutni strošek 1500€ olje + 400€ el. STČ .
Kakšna druga rešitev?
Lep pozdrav
Luka