PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Nastavitev ogrevalne krivulje, talno, fasade še ni

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ker bo počasi začetek ogrevanja, bi mi prev prišli kakšni namigi iz prakse.
Stvar je sledeča, v kratkem se bomo selili v na novo zgrajeno mansardo in sedaj bi prosil, če ima kdo kaj podobnega, kako ima nastavljeno krivuljo, da bi prej vtrofil tisto pravo.
Zidano je z modolum 30cm, strojni ometi znotraj, zunaj še za enkrat fasade ni. Dimenzije, 8 x 14 metrov, zunanje mere. Kolenčni zid 1,4m, strop na 2,5m. Nad knaufom je 30cm Urse SF 34. Eno strešno okno v kopalnici 78x98 se mi zdi da so mere, dvoslojno k 1,1. Tri balkonska vrata 2,1 x1 meter, ena dvokrilna 1,4m širine, eno okno 1x1,2m, eno 0,8x1,2m; to je fiksno. Spodaj pri vhodu pa še eno 0,8x1,2, to je normalno, na odpiranje, in pa vhodna vrata, 1,1x 2,1m. Vse je pvc, profili 92mm, trojna zasteklitev, k 0,5.
Pod estrihom je 8,5cm stiroporja. Zgoraj je 90 kvadratov bivalnega, talno gretje povsod, razen v shrambi ni nič. Položeno je ~800m cevi, deset zank, cevi so 17 mm. Položeno na sistemske plošče.
Ogrevanje na drva, z zalogovnikom.
Peč abc delta.
Zdaj pa, nastavlja se pri -10 in pa +20 stopinjah. Glede na opis bajte, kakšne cifre naj vstavim, da bi to grelo na cirka 22 stopinj?
Aja, podni so; 28 kvadratov je laminat, ostalo je keramika.
Verjetno imaš seltronovo regulacijo... ?
Na linku spodaj imaš na kratko obrazloženo krivuljo.

Kakšno maksimalno temeperaturo vode lahko imaš v talnem?

Recimo primer....v navodilah imaš narisano krivuljo s temperaturo dvižnega voda in zunanje okolice... S 0.6 je za maks 40stopinj dvižnega voda, kar pomeni da lahko....nastaviš recimo S 0.3 pa spremljaj termostat če ne bo približna temperatura v prostoru kot si jo nastavil na termostatu potem zvišaj ali znižaj nastavitev na wdc-ju, ko prideš do približne željene temperature še nastaviš lahko za finese naslednji parameter (popravek krivulje) to delaš tako dolgo dokler ne dosežeš optimalnih nastavitev.

Vendar opozarjam na to da bi naj bila zunanja temperatura nekoliko pod ničlo, da se lahko optimalno nastavi, kajti v teh dneh je še hiša ogreta od sonca in ti tako popači nastavitve. Predlagam, da se aktivno posvetiš krivulji pozno jeseni če ne v zimi. Nastavi pa obvezno maksimalno temperaturo dvižnega voda da bo ziher da nebo v talno puščal previsoko temperaturo.

No, tako sem jaz naredil.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.seltron.si/optimalna_nastavitev_strmine_ogrevalne_krivulje/">http://www.seltron.si/optimalna_nastavi ... _krivulje/</a><!-- m -->
Regulacijo ima peč svojo, ecoreg 3000, od siop elektronike. Dva mešalna kroga podpira.
Ok, čisto druga regulacija...
vendar menim da vsekakor lahko uporabiš moje nasvete pač jih prilagodiš svoji regulaciji in potrebam.

Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Nič, ker noben ne napiše konkretne cifre koliko ima nastavljeno, sem zdaj nastavil, pri 20 stopinj zunaj sem dal 24 dvižnega, pri -10 zunanje pa 34. Max omejil na 35. Vzporedni premik imam na nuli. Notranjega termostata nimam. V bajti zgoraj je trenutno 19 st. Okna zaprel in poskusno zagnal talno, da vidim, če bo ob teh še toplih popovdanskih temperaturah ulovilo notranjih cirka 21 st. Če ga ne ulovi potem bom popravljal v večji meri zgornji del krivulje.
Čeprav ne vem zakaj se temu reče krivulja, meni se zdi da stvar dela po čisti premici. Jaz imam sedaj nastavljeno razmerje 3/1. Med zgornjo in spodnjo mejo krivulje je razlike 30 st., v dvižnem vodu pa se temperatura v tem območju spremeni za 10 st. Ob padcu zunanje za 3 st. gre dvižni za 1 st. gor.
A mi kdo ve povedati ali naj bi se po izdelavi fasade ogrevalna krivulja zvisala ali znizala.Pravkar smo namrec zakljucili s fasado in jo bo treba korigirati(krivuljo).Itak da bom to sprobaval v vecjem mrazu,zanima me pa samo kam jo bom moral premakniti?

Hvala in lp
Znizala, jasno.
Hvala lepa.
2x znižala. Najprej vzporedno dol potem pa se strmina manjša.
Aha hvala,bom kar naredil tako in kasneje fino nastavljal ce bo treba.
Lp
Prednastavljeno krivuljo sem z vzorednim premikom prestavil za 4 navzdol in z korekcijo nagiba se za 6 navzdol. Zdaj imam 5/26, -10/35, -15/37, kar bi glede na simulacijo moralo biti OK. Jasno pa se lahko krivulja korigira, v kolikor se izkaze, da T v prostoru ni dosezena ali je prekoracena. Za vsako stanje obstajajo razlicni nacini korigiranja. Npr znizanje strmine krivulje in vzporedni premik navzgor, v kolikor je z nastavljeno krivuljo v prehodnih obdobjih prehladno, v hladnejsih dneh pa je OK. Je pa na spletu kar nekaj prikazanih nacinov kako nastavljati krivuljo v razlicnih situacijah.
Ja sj si te dni mal širim obzorja v tej smeri Smile ,že na Seltronovi spletni strani so razni grafi in načini premikov,tko da ni hudič da ne bom nekej naštudirov Big Grin ,
hvala za podatke,lp
Iskanje po temi