PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kateri peleti za CM EKO-CK Pelet set 25

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dober dan,

v soboto prvič zaženemo Centrometal EKO CK Pelet set, pa me zanima kateri peleti so vam najbolje delali na tem gorilniku.

Nisem še nič nabavil, čakam na vaša mnenja.

Prosim tisti, ki imate izkušnje.

lp
daleč od tega, da bi bil strokovnjak, sem si pa ogledoval to peč, preden sem v prejšnji hiši vgradil peč od seltrona (optimo)....preizkusil sem 3 različne vrste peletov. prisegam na Genol! Dragi in kvalitetni. Sem kupil neke smrekove, ne bom povedal katero veliko slovensko podjetje jih dela, in mi niso hoteli zagoreti....sem skoraj znorel, da ne razlagam kakšne probleme sem imel naprej. Avstrijski peleti so kontrolirani za vlažnost, slovenski kolikor je meni znano niso. Vedno znova se prepričam, da so slovenski izdelki vedno slabši...sploh razmerje cena /kakovost!
zgolj moje mnenje.lp
Genol pa če glih nosim EUR-e Avstrijcem -vlogo igra kvaliteta
Genol so v redu. Sem jih uporabljal dve sezoni,mislim ,da so edini peleti na trgu ,ki imajo tako malo pepela na 4,4t 15kg . Lani sem imel Horizontove A1 (pepela enkrat več) letos sem nabavil Arboreko A1 in A2. Genolivi peleti imajo sestavo iz zelo fino mletega lesa in zato posledično malo pepela. Večina ostalih peletov je iz bolj grobega in zato nastaja več pepela. Temu je tudi primerna poraba ,ki pa ni toliko večja ,da bi se nakup dražjih peletov izplačal. Če bi Genolove dobil za 235€ po toni bi jih spet nabavil.
Pri men je poraba na Genolivih bila 2kg na l olja, pri ostalih zgoraj naštetih pa 2,1kg.
Kotel je pa Centrometal EKO CK Pelet set 20kw.
Sicer nimam te peči, da bi lahko dal odgovor. Verjetno tud več lastnikov ne bo dalo enakega odgovora. Grejem se na pelete, kombinirana peč, po preiskusu različnih vrstah peletov sem prišel do zaključka da nekih cenenih peletov niti pogledam ne več. Žlindra, pepel..... Kmalu pa štartam z novo kurilno sezono s smrekovimi pelet od Jagra, Strobile en plus a1.
Imam CM CK 20kw že 5 sezon. Preizkusil sem vse od avstrijskih A1 do bosansko-romunskih A56 Smile. Gorilec prebavi tudi najslabše pelete, vendar je potrebno malenkost spremeniti način delovanja gorilca. Drugače pa na default nastavitvah lahko mirne vesti kuriš neko srednjo kvaliteto peletov, če ne želiš odšteti 300€ po toni. Lansko leto sem skuril 3 tone spodnjih peletov in zadeva je delovala bp.

[img]httpunichr("58")//mmcunichr("46")bolhaunichr("46")com/0/image/183500/184304/LESNI-PELETI---ODLICNA-KVALITETA---DOSTAVA_547da5b245ed2unichr("46")jpg[/img]
Sam z tem gorilnikom še nisem probal nekih podenj peletov tako ,da kot je napisano z srednjo kvaliteto gorilnik dela brez težav. Kot sem že napisal naj večja razlika nastaja pri količini pepela.
Hvala, v soboto je prvič delala, sem vzel nekaj vreč Faš peletov, pa je peč delala ok.

Za naprej pa potem najbrž Genol oz. pelete z A1 certifikatom.

Še eno vprašanje, sedaj imamo za 25kw kotel nastavitev gorilnika 25kw, bi bila poraba manjša, če bi ga nastavili na 20kw in bi delal dlje časa?

Ali pomeni manj pepela tudi manj čiščenja dimnih cevi?

Hvala in LP
Čist odvisno kakšen način ogrevanja imaš ter kakšno potrebo po energiji ( izolacija hiše ). jaz ogrevam na isti peči s 14kw gorilcem 150m2 ( radiatorji ) ter 110m2 ( mansarda, talno+ stensko ). Preden sem se vselil v mansardo me je bilo strah, da gorilec nebi zmogel vendar je zadeva delovala enako kot z manjšo kvadraturo.

Sigurno boš nekaj privarčeval če boš zmanjšal moč gorilca, ker gorilec pri manjši moči ima tudi nižjo temperaturo dimnih plinov. Še več boš pa privarčeval, če boš temperaturo peči spustil za par stopinj ter nastavil večjo diferenco vklopa. Serijsko je bilo pri meni na 82.C. Sedaj jo imam na 70.C ter vklop pri 60.C. Gorilec se vžiga cca. 1x na uro ter laufa cca. 15minut. Seveda to ni v tistih dneh, ko se temperatura spusti pod -10. Smile

Tudi pri pepelu je tako, boljši peleti manj pepela ter posledično tudi manj pepela v turbolatorjih. S tem tudi boljši izkoristek peči. Vendar tukaj je spet vprašanj, če se povrnejo tisti €, k jih daš za dražje pelete pri izkoristku peči. Je pa seveda čiščenje precej bolj zabavno, kot pa cela peč prahu, ki se ti kadi iz nalagalnih vrat. Za dober izkoristek je res pomembno, da čistiš turbolatorje. Jaz jih prvo sezono nisem niti enkrat, ker nisem imel pojma kaj sploh je to. Peč je začuda delovala celo zimo, sem pa drugo leto pokuril kar nekaj vreč manj zaradi rednega čiščenja.
Tudi jaz mislim da bi največ prihranil če zmanjšam temperaturo vode v kotlu. Sem razmišljal o 65stopinj, vendar me vsi strašijo da bo peč kondenzirala.

Katera je tista meja, ki je še dopustna da ne pride do kondenzacije pri CM EKO-CK.

Jaz bi vodo ogreval na 55 stopinj če je možno.

lp
Primož, koliko energije je bilo potrebno doslej za ogrevanje?
Enostaven primer: 2500l ELKO v 250 dneh = 10l / dan x 10 kWh/l = 100 kWh / dan = 4.16 kW/ uro.
Jaz sem svoj gorilnik najprej uporabljal na moči 20 kW, pa se mi je po parih minutah ustavil, saj ni bilo dovolj odjema. Letošnjo sezono bom začel z 9 kW, nato preko 12 do 16. Bomo videli.
Tako z čim si prej ogreval in kaj si vse ogreval, pa bomo vedeli več? Sam ogrevam 180m2 z CM-20kw brez izolacijske fasade poraba do 4600kg za ogrevanje pa ne šparamo, sanitarna z STČ. Je pa tudi pomembno kakšno regulacijo imaš za stanovanje. Z vremensko vodeno si zmago ostalo je pa približek.
gre za novogradnjo, neto bivalne je 160m2, izolacije 20cm, troslojna okna 0,5.

Ogrevam z radiatorji, regulacija je samo preko dveh sobnih termostatov brez zunanjih enot.

Zelo preprosto, ker sem pristaš enostavnih in učinkovitih rešitev. Za dva sobna termostata sem dal 90eur. Krmiljenje bi bilo pa jurja.!!

Povejte mi kakšna temperatura je potrebna, da peč ne kondenzira.

lp
Avtomatika sama po sebi poskrbi, da peč ne gre v področje kondenzacije... pri 60 stopinjah ( peči), ti ugasne obtočno črpalko...
Uh.
Ti bi v sistem pošiljal 55 stopinj, peč pod 60 ne dovoli črpalki pošiljat mrzle vode v peč zaradi kondenzacije. Razen če tudi pri količini radiatorjev nisi varčeval (tako kot pri peči), bo pri tako izolirani novogradnji potrebna temperatura dvižnega voda nekje okoli 40°.
Kako je s hidravlično vezavo? Obstaja kak mešalni ventil? Pa v štartu spusti moč gorilca na mini minimum.
1 2
Iskanje po temi