PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Nilan comfort 300 LR, je ok?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aloha,
pričakujem debato in odgovore velikih mojstrov, Berghaus recimo ... Smile
Naročeno imamo montažno hišo in trenutno v planu toplotno črpalko ter (itak)talno gretje.
Se pa odločam še za rekuperacijo, ker po prebiranju vseh doslej spisanih tem ugotavljam, da ste lastniki z njo sila zadovoljni. Obenem pa sem ob vsem tem prebiranju podstrani številnih tem še bolj neodločen.
Da bo jasno, zanima me le, če je velik dodaten strošek res potreben oz. priporočljiv. Pa ne rabim odgovorov v stilu, 'ja luftej', alpa, 'odvisno kolk si len pri odpiranju oken' itd.
Ponudbo imam za dobavo in montažo rekuperatorja Nilan comfort 300 LR (vključno z izvedbo razvoda za prezračevanje), ki, kolikor razumem, nadomesti tudi toplotno črpalko in skrbi za vse naenkrat. Torej za ogrevanje in prezračevanje. Doplačilo je dobrih 7 jurjev, kar ni ravno zelooooo malo.
O prisilnem prezračevanju ne razmišljam zaradi prihrankov, le zaradi boljšega počutja in svežega ozračja, ker hiša je pač novodobno 'zaprta'.
Je ta sistem OK, bi priporočili kaj podobnega, cenejšega ali za enak znesek boljšega?
Druga ponujena opcija je vgradnja ločenega rekuperatorja in razvoda, ogrevanje pa še vedno vrši toplotna črpalka.
Sem kje zaje*** in si česa ne predstavljam pravilno?
Da bi se zaenkrat odločil le za razvod, mi ni najbolj všeč, ker so mi predračunali izdelavo slednjega 4000 EUR.
Ker gre za stvar, ki je naknadno precej smotana za vgradnjo, bi prosil za kakšno mnenje.
Hvala, itak ste frajerji Smile
lpA
Oj,
po moje to ni nadomestilo za toplotno črpalko, ampak lahko skrbi za razdeljevanje toplega zraka namesto konvektorjev. Toplotno črpalko priklopiš na rekuperator in ti segreje zrak, ki ga potem vpihava v prostore. No, bodo raje strokovnjaki kaj več povedali Smile
Lp
si po forumu pobrskal tudi po "toplozračnem ogrevanju" ali samo po "rekuperaciji". nekaj je že napisanega in če si slučajno spregledal te teme, bi bilo mogoče tudi vredno prebrati.

tale je ena takih, kjer se je nekaj govorilo o tem:
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=52&t=57918&hilit=toplozra%C4%8Dno">viewtopic.php?f=52&t=57918&hilit=toplozra%C4%8Dno</a><!-- l -->
Živjo, nisem še pogledal, bom prebral, hvala. Torej, eno je ogrevanje s toplotno, poleg katere lahko daš razvod in rekuperator, drugo pa je toplozračno ogrevanje z napravo, kot je ta Nilan?

lpA
Tako, ja. Ne poznam tega nilana, ampak v principu brskaj po teh terminih, pa boš našel še nekaj informacij.
Končno je s 1.1.2016 pričela veljati evropska direktiva Eco Design, ki postavlja vse proizvajalce in prodajalce v enak položaj glede izkazovanja učinkovitosti prezračevalnih naprav, ki jih prodajajo. Direktiva med drugim uvaja energijske razrede za toplotne črpalke in prezračevalne naprave.
Pri prezračevalnih napravah bodite pozorni na podatek o specifični porabi energije (SEC v kWh/m2*a). Vrednost “SEC” vam pomaga iz tabele z energijskimi razredi določiti pravi energijski razred za posamezno prezračevalno napravo. Ekosklad RS je sicer direktivi na segmentu toplotnih črpalk dosledno sledil pri prezračevalnih napravah pa še ne....namreč na seznamu ni objavljenih vrednosti SEC ampak še vedno kot lani le toplotni izkoristki rekuperacije in vrednosti SPI po različnih metodah preizkušanja....kar zna koga morda zmesti.

Upam da bo komu v pomoč pri izbiri prezračevalne naprave. Big Grin Big Grin Big Grin
Comfort 300 LR ni kompaktna enota, ki bi omogočala toplozračno ogrevanje pač pa le prezračevanje z rekuperacijo.
Verjetno so vam ponudili Compact P + še nekaj česar ne vem....zrak/voda, zemlja/voda ali voda/voda tč.

Če je hiša večja od 140m2 potem bo potrebno tudi talno ogrevanje in ena od naštetih toplotnih črpalk.

Zate Integra je verjetno že prepozno (hiša je že naročena si napisal aprila letos) za vse ostale pred odločitvijo pa naj zapišem da klasični rekuperatorji (Paul, Zender, Helios, tudi Nilan serija Comfort, itd...) niso ogrevalne naprave in hišo lahko le prezračujejo....kolikor vem ima le Nilan rekuperator z integrirano tč zrak-zrak zato lahko z njim hišo tudi ogrevamo in hladimo....model Compact P.
Iskanje po temi