Homer Napisal:Govorimo o WDC regulaciji in ne o tem kako regulacijo narediti. Če ti želiš svojo regulacijo delati, jo pač naredi in lahko tudi tu predstaviš svoj izdelek s kompletnim opisom. Jaz to ne počnem, ker ne "izumljam toplo vodo".
Da najprej razčistimo pojme. Regulacija je proces, postopek, algoritem, s katerim upravljamo delovanje sistemov. To lahko počnemo ljudje, ker pa smo ljudje precej slabi v nenehnem skrbnem ponavljanju preprostih opravil, vsaj v zadnji desetletjih take stvari navadno prepuščamo napravam, katerih jedro predstavljajo regulatorji, regulacijo pa izvajajo ob pomoči senzorjev, raznih motornih pogonov in podobnega. Regulatorji torej predstavljajo implementacijo regulacije, oz. njen bistveni del.
V normalnih razmerah gredo stvari tako, da najprej zasnujemo regulacijo, potem ob implementaciji pa regulatorje lahko naredimo (zelo redko) ali pa najdemo kakšne obstoječe, ki znajo in zmorejo izpolniti naše potrebe (v večini primerov). Se pa najdejo tudi ljudje, ki vzamejo kak konkreten regulator in okrog njega nato zgradijo sistem po meri tega regulatorja, s katerim potem le-ta upravlja.
Regulatorji WDC so zgolj ena družina izmed množice obstoječih regulatorjev, med vsemi temi sploh ne slaba, še zdaleč pa ne edina niti ne najboljša.
Tukaj ne govorimo o WDC, ampak o regulaciji. WDC se je sicer pojavil kasneje v debati, a zgolj kot ena izmed potencialnih impementacij. Ta del debate o regulaciji in ne o WDC se je začel, ko je krhoc zapisal:
Citat:Talno v pritličju ima 5 vej, vsi prostori so odprtega tipa razen WC, cca. 2-3m2. Pri montaži v kurilnici so mi montirali hitromontažni set za konstantno temperaturo (s črpalko). Sedaj me zanima najbolj optimalna rešitev regulacije talnega ogrevanja?
Razumem, da se vsaka veja regulira s pretoki v omarici, kaj pa generalna regulacija? Priklop/izklop gretja - sobni termostat ali?
Homer Napisal:Ti očitno o tej regulaciji (WDC) veš malo, premalo ali nič, sicer ne bi sploh načel te teme in primerjave s termostatskimi glavami.
Prvo si preberi, parametre nastavitev in potem komentiraj.
Svoj čas sem WDC20 podrobno naštudiral, ampak leta neuporabe naredijo svoje in medtem sem marsikaj že pozabil. Nedavno sem sicer šel pogledat, kako izgleda ena WDC shema, ampak to ni veliko spremenilo. Si upam trditi, da o WDC trenutno ti veš več od mene.
Seveda pa jaz nisem komentiral WDC-ja, ampak regulacijo sistema pri krhocu. Tako da, če WDC nečesa ne zna ali ne zmore, to še ne pomeni, da tisto ne obstaja.
Homer Napisal:Istočasno pa propagiraš daljinsko reguliranje črpalk (katerih za individualno uporabo?) s pomočjo regulatorjev (katerih za individualno uporabo?). Torej črpalka ta pa ta, regulacija ta pa ta in primer ta pa ta, stane pa toliko.
Sem malo pobrskal za cenami po WWW, čisto verjetno, da se da najti še kaj cenejšega. Regulator recimo
Technische Alternative UVR 1611 za
298 EUR. Dandanes bi sicer svetoval njegovega zmogljivejšega naslednika UVR 16x2, ki pa je seveda nekaj dražji.
Pri črpalkah pa dajmo skozi tri variante. Recimo, da nam je dovolj njihova gola daljinska regulacija, kar tipično drži za kroge s stabilnimi hidravličnimi razmerami, kar je velika večina krogov skozi peči, toplotne črpalke, sončne kolektorje, raznovrstne toplotne izmenjevalce in tudi za talno ogrevanje brez kakšnih termostatskih ventilov. Potem lahko vzamemo skoraj katerokoli navadno neumno črpalko brez vsake elektronike z golim motorjem, črpalko pa reguliramo s PWM modulacijo njihove napajalne napetosti preko triakov. Primer recimo
IMP GHN 25/40-130 za
74 EUR.
Pristop z modulacijo napajalne napetosti sicer po moje počasi izumira. Pa tudi drugače mislim, da boljše delujejo pametne črpalke z elektroniko, ki omogočajo regulacijo. Recimo z analognimi napetostnimi nivoji 0 - 10 V ali s kontrolnimi PWM signali preko relejev. Primera tovrstnih črpalk recimo
IMP NMT PLUS ER 25/40-130 ali
IMP NMT PLUS PWM H 25/40-130, oboje za
158 EUR.
Če bi radi imeli dvosmerno komunikacijo po katerem od standardnih vodil, potem pa npr.
Wilo Stratos 25/1-4 za
360,90 EUR. To pride prav predvsem v krogih s spremenljivimi tlačnimi razmerami, kot npr. radiatorski ogrevalni krogi, tudi talno ogrevanje, če v njem imamo termostatske ventile. S stališča regulacije lahko dosežemo podobne rezultate tudi s črpalkami iz prejšnjih odstavkov, če dodamo senzor tlačne razlike.
Homer, si zadovoljen s primeri? Pa poskusi stopiti ven iz škatle in ne glej na regulacije sistemov ogrevanja ves čas skozi oči WDC-ja. Na svetu namreč obstaja še kaj drugega.
Je pa prav zanimivo, ko tudi tukaj še kako drži oni stari rek, da se boj človeka, ki je prebral samo eno knjigo.
Aleš