PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Priklop kamina

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni. Doma sem sei na novo uredil kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo(v en prostor) in imam namen nabaviti prostosoječi kamin. Zanima me, če se lahko kamin priklopi v enak dimnik kot centralna peč. Hvala za odgovor!
ne
enak ali isti?
Enak da, isti bolje da ne. Bo potem glava bolela
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Ni res, lahko ampak samo v primeru, da imaš ustrezen dimnik in ne preveliko skupno moč grelnih naprav.

Samostoječe kaminske peči imajo izhod za dimne pline ponavadi od 14-16fi.
Centralne peči pa je zelo odvisno od 15 fi pa tudi nekatere do 20fi

Če ima izhod peč vsaj 18 ali manj lahko priklopiš dodatno kaminsko peč na dimnik fi 20. Priporočljivo je da sta priklopa peči vsaj 4 metre narazen in da je aktivna višina dimnika, vsaj 4 metre od zadnjega priklopa pa do vrha dimnika.

Pa obe peči morata biti obvezno na istem gorivu
Bom kar v tej temi vprašal, da ne odpiram nove...

Tudi sam bi želel v pritličju hiše, v dnevni sobi skozi katero gre dimnik, priklopiti kaminsko peč. V kleti je kurilnica s kotlom na kurilno olje. Kaminsko peč bi želel priklopiti na isti dimnik (zidan Shiedl). Kurilo se ne bi istočasno obe peči. Po zgoraj napisanih odgovorih to ni možno.
Na kakšen način pa bi bilo mogoče? Je možno v dimnik vstaviti dodatno cev za kamin? Ali pa zapreti loputo na dimni cevi od kamina v času, ko se kuri na kurilno olje? Ali pa je edina možna varianta dodatni dimnik v celoti?

Hvala za odgovore!
Edina možnost je dodatni dimnik, vse ostalo je na lastno odgovornost in nevarno.

Pa tudi nobeden dimnikar ne bi to dovolil. Lahko sicer imaš pripravljeno, recimo da boš v prihodnosti prešel iz olja na trda ali obratno, ampak bo potrebno dimnik ustrezno očistiti in pregledati preden storiš to. Ampak nikakor pa ne moreš istočasno oz. tako kot ti praviš, kuriti dva različna goriva v dimniku.

Če bi to naredil bi izgubil garancijo za peči in tudi skrajšal življensko dobo dimnika.
Sem danes kontaktiral kar našega dimnikarja in sva dogovorjena, da pride naslednji teden pogledat, kaj in če sploh se da kaj narediti. Javim tukaj, kaj bo povedal.
Vseeno hvala za odgovor
Kot sem obljubil, javljam kaj je povedal dimnikar...

Na istem dimniku ni možno HKRATI uporabljati dveh RAZLIČNIH energentov. Torej v mojem primeru ni možno, da bi uporabljal centralno na kurilno olje in hkrati kamin na drva. Lahko pa uporabljam na istem dimniku obe napravi, ampak ali eno ali drugo. V tem primeru moram pa dimnikarju podpisati izjavo, da obeh naprav hkrati ne bom uporabljal in da sem seznanjen s posledicami in prevzemam odgovornost nase.
Sedaj bom naredil tako, da bom v pritličju naredil preboj v dimnik in priklopil kaminsko peč, ki jo bom uporabljal do hude zime. Ko pa bom želel na centralno, bom pa dimno cev izvlekel (baje da tiste dimne cevi z loputo niso zanesljive glede tesnenja), zaprl luknjo z rozeto in vklopil ogrevanje na olje.
To bo začasna rešitev, s katero nameravam prihraniti nekaj olja, naslednje leto pa nameravam zamenjati kotel na olje s kotlom na drva - drva oz les dobim zastonj.. zato tudi taka "sila" s kaminom

Lp
Iskanje po temi