PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Centrometal in talno ogrevanje.

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lep pozdrav.
Imam preprosto vprasanje za vse tiste ki veste za kaj se gre.

Imam novo kurilnico ki vsebuje. Koplet centrometal. Pelet set kw 20, 1000 l zalogovik, 300 l solar bojler ( 3x ploscati panel) wdc 20, sgc26h. Zadeva je zalaufala ze lansko zimo, a samo za ogrevanje da smo lahko vse v miru delali un da niso zidi švicali.
Sedaj se bi pa rad pripravil na kurilno sezono ko bomo ze živeli v hiši. Hiša stoji v severo vzhodu Slovenije, na ravnini. Imamo 20cm debelo izolacijo. 2x86m2 površine. Z troslojnimi okni.

Imam nekje 190m2 ogrevalne površine. Vse je talno ogrevanje. Regulirano z wdc20 in dd2+. Narejen imam 1ogrevalni krog.

Sedaj pa me zanima sledeče. Kako ogrevati hišo. Sedaj je nastavljeno da se ogreva kot ima nastavljeno wdc20. Po mojem ni smiselno ogrevati pri talnem samo 2x na dan (od 5 do 7 in od 12 do 20h.)
Bos moral mlnterja na kavico poklicat ali pa se v navodila od wdc spustiti in nastudirati kaj je ogrevalna krivulja in porobni parametri
Citat:Bos moral monterja na kavico poklicat ali pa se v navodila od wdc spustiti in nastudirati kaj je ogrevalna krivulja in porobni parametri
Ja, nekaj takega..
Citat:Po mojem ni smiselno ogrevati pri talnem samo 2x na dan (od 5 do 7 in od 12 do 20h)
Da je talno,zaradi velike vztrajnosti, smiselno poganjati 24/7, je bilo že n-krat "prežvečeno".
Na koliko pa je smiselno ogrevat 1000 l zalogivnik ?

nekateri preprosto ne najdemo casa prezivet celih dni za računalnikom da bi sel cez vse poste (veliko jih je nakladanja in kreganja kdo ima bolse. Pa se iskalnik je bolan) ce ti je tezko odgovorit preprosto ignoriraj in ne pametuj. Hvala
Jaz zalogovnika nebi ogreval na temperaturo, ampak bi naredil tako, da bi gorilec delal recimo 30min skupaj, potem pa bi miroval dokler se zalogovnik nebi spraznil. Talno gretje pa naj deluje 24h na dan vse dni v tednu, elektronika pa naj skrbi da bo vedno optimalna temperatura vtoka vode v talno. (vremenska regulacija)
Mislim, da to ni dobro....
Peč mora delovati čimveč časa pri optimalni temperaturi, viški pa gredo v zalogovnik.

Citat:nekateri preprosto ne najdemo casa prezivet celih dni za računalnikom da bi sel cez vse poste (veliko jih je nakladanja in kreganja kdo ima bolse. Pa se iskalnik je bolan) ce ti je tezko odgovorit preprosto ignoriraj in ne pametuj. Hvala
Pričakoval bi, da se vsaj minimalno potrudiš in pogledaš navodila WDC. Brez tega in posegov v nastavitve, ki jih boš moral sam narediti, ne bo optimalnega delovanja. In ja, nekatere nastavitve potrebujejo daljše spremljanje (npr vremenska krivulja), zato ti preprosti "recept" nihče ne more dati.
In kaj naj bi bila optimalna temperatura?

Glede navodil za nastavit krivulje je zal ne razumem.
Jaz sem imel centrometal pelet set dve leti z regulacijo seltron.
Z njim sem gnal dva različna voda:
-en vod: radiatorji (pritličje in 1 nadstropje)
-en vod: talno ogrevanje (mansarda)
Torej dva termostata, dva ločena kroga.
Ves čas sem imel temperaturo naštimano v mansardi na 22, srednji štuk 21,5. Nobenih sprememb.
Nisem imel nobenega zalogovnika, ker pri peletih to naj ne bi bilo potrebno-tudi pogrešal nisem, ker sistem v tej kombinaciji dela super. Za moje pojme ne pridobiš nič.

Uglavnem, jaz nisem spreminjal temperature nikoli in je bila konstantna ves čas, kar se je izkazalo za najboljšo varianto-o temu, da se temp. ne izplača spreminjati (dnevni in nočni režim) lahko na tem forumu prebereš pri veliko uporabnikih.
Bilo kakšen način ogrevanja je se vedno ogreva 24 ur na dan. Pri tvoji izolaciji bo kotel imel malo zagonov z tem pa posledično kondenz , bi bilo bolje z njega ,da bi bil brez HT ,ker je itak talno velik HT. Kotel bi pa moral biti vedno na ON v obeh primerih, da ima vedno svojo delavno temperaturo.
smrdo Napisal:In kaj naj bi bila optimalna temperatura?
Glede navodil za nastavit krivulje je zal ne razumem.
Optimalna temperatura kotla je tista, pri kateri ima kotel najboljše izgorevanje in s tem izkoristek. Proizvajalec jo ima najbrž kje navedeno.......
Vremenska krivulja regulira ogrevanje glede na zunanjo temperaturo. Torej nižja kot je zunanja temperatua, višja je temperatura dvižnega voda. Koliko višja pa mora ta temperatura biti pa je odsvisno od tvoje hiše. Zato jo boš moral s poskusi določiti.

Za WDC20 imaš krivuljo na strani 34
Ti boš moral izbrati faktor na desni strani med 0,2 in 2,6 in ga vnesti v nastavitve vsakega ogrevalnega kroga. Za talno ogrevanje bo faktor zagotovo pod 1 in morda tudi tudi pod 0,5. Za vrednost 0,5 lahko iz krivulje odčitaš, da boš npr pri -20 imel temperaturo dvižnega voda okrog 42 stopinj.
Jani, ampak ce ze ima zalogovnik, je potem bolje da v prehodnem obdbju vsaka dva dni zalaufa pec in zalogovnik fila od 30 na 80, kot pa vsaki dve uri vziga pec za pol ure.
V mrazu pa naj nastavljeno zgornjo temperaturo zalogovnika zniža. 20kw pec je najbrz 2xpremocna ce zelis da bi delala 24/7.
smrdo Napisal:Po mojem ni smiselno ogrevati pri talnem samo 2x na dan (od 5 do 7 in od 12 do 20h.)
Ogreval boš tako,da bo zadostilo izgubam hiše .
smrdo Napisal:Na koliko pa je smiselno ogrevat 1000 l zalogivnik ?
Tukaj bi bilo potrebno podati podatek po kateri shemi ti deluje wdc20,ker potem ti lahko opišem kako deluje sistem po shemi 414.
smrdo Napisal:In kaj naj bi bila optimalna temperatura?
To se tudi jaz sprašujem?

Lp
Ona tak mora delat 24 ur ,ker popolno ugašanje in prižiganje je slabo za kotel. Zato pa je nesmisel imet pri peletih ki imajo prilagodljivi gorilni HT. Pri oljnih kotlih tudi ni bilo HT.
Eko sklad pravi tako:
Citat:Kurilne naprave na pelete morajo imeti prigrajen vodni toplotni zbiralnik s prostornino najmanj 20 litrov na kW nazivne toplotne moči naprave. Vodnega toplotnega zbiralnika ni potrebno prigraditi napravi takrat, ko kurilna naprava dosega vrednosti emisij snovi v zrak skladno z zahtevami javnega poziva tudi pri najmanjši nastavljivi moči kurilne naprave (nižja ali enaka 30 % nazivne moči), določene po standardu SIST EN 303-5.
Za omenjeno peletno peč Centrometal pelet set 20KW ekosklad predpisuje najmanj 400l zalogovnik.
glej:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.varcno-ogrevaj.si/seznam-kurilnih-naprav-na-pelete-eko-sklad-2015/">http://www.varcno-ogrevaj.si/seznam-kur ... klad-2015/</a><!-- m -->

To so dejstva, mnenja pa so seveda lahko različna...
Hanzi Napisal:Jani, ampak ce ze ima zalogovnik, je potem bolje da v prehodnem obdbju vsaka dva dni zalaufa pec in zalogovnik fila od 30 na 80, kot pa vsaki dve uri vziga pec za pol ure.
V mrazu pa naj nastavljeno zgornjo temperaturo zalogovnika zniža. 20kw pec je najbrz 2xpremocna ce zelis da bi delala 24/7.

Tudi meni se zdi tale opcija boljša....

-ne vem kolikšen HT je ogret estrih talnega gretja (resda je velik, ampak z nizko temperaturo) in dvomim, da pri zunanji temperaturi nad 0° C , max nastavljeni diferenci, preprečuje nenehen vklop gorilca.
-zaradi manjšega števila vklopov ( boljše zgorevanje in manj prepihovanj)
-ostalo pa itak po napotkih, kot jih je navedel Homer.
1 2
Iskanje po temi