No tule prilagam projekt talnega gretja za mojo hišo in bi prosil za mnenja in pa tudi če bi lahko kje imel problem in kakšne ter pa seveda predlogi za izboljšanje in kje se mi bo potem to brestovalo. Talno gretje bo položeno na gradbeno folijo. Naj še pa malo opišem hišo: zidana z zidaki poroterm 30, izolacija naj bi bila nekje 15cm. v pritličju pod talnim je 13cm stiroporja, v mansardi 8 cm eps100. Estriha nekje 5-6cm. Ogrevanje pa bo s toplotno črpalko kronoterm- geosondo brez zalogovnika.
Dodajam podvprašanje, na tej sliki je prikazano, da se pod podboji oz na diletacijah uporabi zaščitna cev... Vendar kdo določi kje ja kje ne. Izdelovalec estrihov? Je že kdo nameščal takšno zaščito?
Klemen10 Napisal:... Dodajam podvprašanje, na tej sliki je prikazano, da se pod podboji oz na diletacijah uporabi zaščitna cev... Vendar kdo določi kje ja kje ne. Izdelovalec estrihov? Je že kdo nameščal takšno zaščito?
Nekaj zaščit bo postavil tisti, ki bo delal talno. Ni pa nujno, da jih bo dovolj oz. da bodo na pravih mestih. Zato si pripravi nekaj kosov električarske narebrene cevi (oranžnega bužirja) ki ga po dolžini narežeš in lahko naknadno (ko pride estrihar) natakneš na mesta, ki ti jih bo on določil, ker dilatacije tudi izvede.
Daj talnega toliko, kot imaš tlorisa.
Varčevati pri cevi je čisti nesmisel. Pol sobe ja, pol ne. Popravnega izpita tu več ni.
Za dilatacije obstajajo predpisi o razmerjih stranic in podobno. Preberi jih in se ne zanašaj na estriharje. Vriši zadevo v načrt in na stene.
Pazi na dovolj debel robni trak!
Se opravičujem, če bo komu moje vprašanje zvenelo diletantsko. Ampak, za kakšne delitacije pa gre?:
- ali delitacijo AB plošče?
- ali za raztezke cevi talnega gretja?
- ali za kaj drugega?
wildjoc,
v PZI-ju S instalacij piše oz. je zahteva o izdelavi dilatacij in ostalih pomembnih izvedb ki se tičejo mikroarmiranega betonskega estriha.
O tem se pogovarjamo.
[attachment=o21555]
[attachment=o21554]
[attachment=o21553]
Dilatacije običajno določim sam in jih pošljem v potrditev ( projektant S instalacij in arhitektu), saj se do sedaj noben ni odločil in naredil načrta, ker kao da nista odgovorna za to; vprašanje : kdo hudiča pa je ................
Priponko načrta dilatacij mi ne uspe prilepit;
Prelistaj forum, saj smo zelooooooo veliko in na šooooorrroko pisali o tvojem vprašanju.
mirator Napisal:Se opravičujem, če bo komu moje vprašanje zvenelo diletantsko. Ampak, za kakšne delitacije pa gre?:
- ali delitacijo AB plošče?
- ali za raztezke cevi talnega gretja?
- ali za kaj drugega?
Ne AB plošče ampak za možne premike estriha, ki ni absolutno fiksen ampak je plavajoč (zabetoniran na elastično izolacijo). Estriharji na določena kritična mesta zarežejo v še svežega reže, ki omogočajo nadzirane premike. Na teh mestih potem lahko pride do obremenitev cevi talnega gretja, ki gredo skoznje.
Hvala za pojasnilo in nazoren prikaz s slikama. Kolikor sem videl, se z dilatacijo (prej sem diletansko uporabil izraz delitacija) v bistvu fizično ločijo estrihi med prostori. Ampak ti raztezki so tako majhni (po slikah sodeč 1 mm ali 2), da mislim, da na ceveh, tudi na dolgi rok, ne bi povzročili nobene škode. Ampak kot sem že dejal, sem tukaj laik, velajo pa seveda izkušnje. Torej, ali je že imel kdo, ki cevi na prehodih ni dodatno zaščitil, kakšne težave.
No hvala za priporocila glede delitacij, se vedno pa niste nic kaj komentirali kak sem si sprojektiral. Zanima me ce prav studiram da ce so cevi bolj redko samo dalj casa rabis za spremembo temperature druge razlike pa naj nebi bilo. Pa v shrambe in kotlovnice ko je ze tak ponavadi vroce ste dali talno gretje? Hvala za odgovore.
Joze
No hvala za priporocila glede delitacij, se vedno pa niste nic kaj komentirali kak sem si sprojektiral. Zanima me ce prav studiram da ce so cevi bolj redko samo dalj casa rabis za spremembo temperature druge razlike pa naj nebi bilo. Pa v shrambe in kotlovnice ko je ze tak ponavadi vroce ste dali talno gretje? Hvala za odgovore.
Joze
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.