PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Napačna vezava luči

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lep pozdrav,
med obnovo sem ugotovil, da imam na enem svetilu napačno vezavo. Stikalo namreč prekinja nulo, na svetilu je pa faza. Lahko to popravim samo v dozi? Ker je več kablov, težko ugotovim, katera kabla sta. Morda kakšen nasvet glede tega?
LP
Ne vem kakšno dozo imaš v mislih. V tisti kjer je montirano svetilo najbrž ne moreš nič popraviti.
Ugotoviti moraš dozo, od kjer gre kabel (vodniki) do stikala.
Lahko je to celo v dozi stikala, ali dozi svetila, ni pa nujno.
Mislil sem na razdelilno dozo na steni.
Bo treba pogledati kar nsjprej v to dozo na steni. Nato v dozo stikala.

Sent from Samsung Galaxy S7 using Tapatalk
Ta način vezave je bil v praksi vsaj trideset ali štirideset let nazaj. Zelo verjetno gre za cevno instalacijo z ATG vodniki, ki znajo biti po toliko letih v kaj klavrnem stanju. Kot je napisal že homer: poiskati vezalno dozo, v njej prerezati fazni vodnik, ki gre direktno na luč, ravno tako prerezati ničelni vodnik, ki gre na stikalo (v veliki večini so električarji v izogib uporabi sponk ali povijanja vodnikov in njihovega izoliranja) vlekli vodnike brez prekinitev direktno do stikal, luči. Potem le še prevežeš fazo in nulo. Fazo obrneš na stikalo, odvod iz stikala na luč pustiš nedotaknjen, ničelni vodnik priklopiš na vodnik, ki je bil prej priključen na fazo. Več kot toliko se ne da povedati. Če nisi električar, se temu poslu raje ogni ali poišči strokovno pomoč. Ker - električarji so samo dobri, slabih ni.
To mi je jasno, problem je samo, ker bi rad prevezal prave vodnike(vezani so preko priključnih sponk v razdelilnih dozah). Zanima me pravzaprav, na kakšen način v razdelilni dozi najti, kateri vodnik gre točno do tega stikala (in ne do drugega) in kateri na to luč. Da ne preizkušam predolgo, ker moram vsakič iti odklopit varovalko.
Aja, zakaj že vsak mojster blati delo predhodnega mojstra (tudi električarji žal niso izjema)
Nihče ne blati delo nikogar. Kje sem to napisal??? Napisal sem edinole resnico. U redu, če hočeš z drugimi besedami: če nisi vešč elektrike jo pusti na miru. Pa naj ti poskusim pojasniti okrog stikala: če imaš cevno instalacijo odmontiraj svetilko na stropu in povleci vodnike in opazuj kateri se je premaknil. Za to opravilo je priporočljivo da sta dva, je lažje. Eden prime vodnik, drugi ga malce pocuka. Če držiš pravi vodnik se takoj čuti, če je "pravi". Za kaj več pa obstajajo inštrumenti kot je iskalnik vodnikov z vgrajenim tonfrekventnim generatorjem, ki ga na eni strani priključiš na iskani vodnik in ga s sondo na drugi strani nedvomno najdeš, brez da se ga dotakneš. Torej lahko kupiš inštrument za jurja evrov ali pa pokličeš električarja, ki bo zadevo rešil v nekaj minutah. Preko foruma pa je preverjati doze in vodnike še nemogoče. Žal. Bo sedaj bolje???
Verjetno pa ni problem v dozi temveč v plačilu tisti deset ali dvajset evrov pravemu mojstru. Pa pusti vse skupaj, kot je bilo. Če je delalo do sedaj bo tudi še naslednjih sto let, če ti le tista faza na luči ne hodi tako na živce.
Iskanje po temi