PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Vgradnja prenapetostne zaščite in FID

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Živjo,

gre za novogradnjo. Postavljena je tudi nova elektromarica zunaj hiše.

Vprašanje? Ali je smiselno vgraditi prenapetostno zaščito ali ne? Hiša nima strelovoda, postavljen je le valajnec okoli hiše kot dodatna ozemljitev in vsi valjanci so povezani med seboj. Kot berem iz forumov je neka zaščita udara strele že sama v elektroomarici, kjer je števec.

Je to pravi vrstni red?
- stikalo za vsako fazo SV,
- prenapetostna zaščita,
- FID,
- KZS,
- varovalke,...
Poglej v omarico če je?
ahhh...
Jaz sem sedaj pri novi priključitvi moral zadeve nabavit sam, torej 1-2 stopnja (60K) v omarico, 3 stopnja pa v hiši in potem še mogoče podaljšek z zaščito (4. stopnja)
Vsaka vgrajena prenapetostna zaščita je dobrodošla. Ali jo imaš predvideno v merilni elektro omarici je razvidno iz elektro soglasja. Zaporedje vezave dovoda je pa sledeče: Dovod je priključen preko svojih varovalk na odvodnike in potem na glavno stikalo. Od njega naprej pa se izvede varovanje posameznih tokokrogov z varovalkami in KZSi. Ko pridem domov, ti posredujem eno risbico vezave. Autocad na telefonu z prsti ne deluje najbolje.
Super hvala.
Evo me nazaj.
Prenapetostno zaščito je vsekakor priporočljivo imeti v hiši. Lahko celo na več mestih od javnega omrežja proti porabniku, vendar mora biti v tem primeru narejena selektivnost tudi pri odvodnikih. Če v merilni omarici (števec) še nimaš vgrajenih odvodnikov to lahko storiš vendar le ob soglasju elektra. V primeru da imaš do hiše speljan zračni vod, je potrebno na odvodnike priklopiti tudi ničelni vod in ne le fazne vode, no naj to rešuje elektro. Lahko je do hiše tudi podzemni vod, vendar če ta hitro preide v zračni vod (npr. od sosedovega kandelabra naprej), potem zanj velja enako kot za zračni vod, ščitiš spet tudi ničelni vod. Če se hiša (objekt) nahaja v strnjenem naselju, kjer so dovodi speljani pod zemljo, potrebe po varovanju ničelnega voda z odvodniki ni, varuje se le fazne vodnike. Glede velikosti varovalčnih ločilnikov za odvodnike v merilnih omarah in amperskih vrednosti samih varovalk mora ta podatek podati elektro. Če se odvodniki vgrajujejo za merilno omaro je to v bistvu stvar lastnika hiše (objekta) vendar je ob tem treba upoštevati že prej omenjeno selektivnost. Na tem mestu je priporočljivo, da kakšno reče tudi izurjen električar. Ker ne vem, kakšno je obstoječe stanje glede odvodnikov sem se vpisu vrednosti elementov ognil zanalašč, da nebi "učil krive vere".

Priložene datoteke
.jpg   POD SVOJO STREHO - OVODNIKI.jpg (Velikost: 174,32 KB / Prenosi: 1549)
@arbajter, hvala tudi v mojem imenu.

Poslano z mojega SM-G930F z uporabo Tapatalk
Prosim za pomoč pri odpravi napake v omrežju enostanovanjske hiše v dveh etažah. Pred nekaj meseci je začelo FID stikalo ETI 300mA izklaplajti omrežje ob najmanjšem grmenju, ob priključtvi določenih elekt.orodij (cirkularček, sesalec, rezilka), sadj pa se pojavlja tudi, ko se vključi pralni stroj, ali pa sredi programa pomivalni stroj. Pomivalni stroj izklopim , vklopim ponovno FID in nato ponovno vklopim pomivalni stroj, ki potem v glavnem dokonča brez prekinitve.
Ne vem kako odkriti napako ali omrežje ali pa samega FID stikala. Ali je to stvar samo ene faze na kateri so posamezne vtičnice nisem še ugotavljal.Hvala za kakršen koli nasvet za iskanje napake
Vzrokov je lahko več. Fid zabriše ven okvarni (diferenčni) tok, katerega le ta zazna. Po domače: tok skozi njega na pralni stroj mora biti enak toku spet skozi njega iz pralnega stroja nazaj. Napake na instalaciji ne morem izključiti, čeprav se mi zdi manj verjetna, ravno zaradi tega, ker navajaš, da se to dogaja pri več porabnikih. Lahko je kaj narobe tudi z Fid stikalom samim. Povabi na pivo kakega električarja.
npr: stik N-PE
okvara FID,
prenapetostna zaščita na podaljških,
napajalniki s PFC,
...

"navadni" štromar ne bo dovolj Wink
npr: stik N-PE
okvara FID,
prenapetostna zaščita na podaljških,
napajalniki s PFC,
...

"navadni" štromar ne bo dovolj Wink
arbajter hvala za odziv. res sem že obseden od iskanja napake omrežja ali celo Fid-a. Odločil sem se da bom preveril kater vtičnice so vezane na posamezno fazo. če bodo vtišnice preko katerih vklučujem porabnike na ist5i fazi bom fizično pregeldal vsako vtičnico na tej fazi.
Nazadnje lahko zamenjam še fid, vendar testna tipka ne kaše okvare le tega. lp
Testna tipka ni merilo za ugotavljanje pravilnosti delovanja Fid-a, je pač pripomoček, da ugotoviš, da Fid izklopi. Pri katerem diferenčnem toku pa se izklop dejansko zgodi, tega pa ne veš, to pokažejo edinole meritve. Je pa odkrivanje in reševanje takih težav eno bolj "hinavskih" opravil pri štromarskem poslu, s tem mislim, da se strinja velika večina štromarjev. Saj ne, da ni rešljiva, včasih napako hitro definiraš, spet drugič lahko traja kar nekaj časa, da lahko bobu spet rečeš bob. Vsekakor pa odkrivanje defektnih tokokrogov (kablov ali napačno zvezanih elementov) zahteva kar nekaj obračanja izvijača in odklopov vodnikov. Če imaš srečo, se to lahko ugotovi le z odklopom posameznih varovalk, kar se pa ne zgodi vedno.
Iskanje po temi